private health forum
Gazdaság

Digitális forradalom a magánegészségügyben: kik csinálják és pontosan mit is?

Portfolio
A magánegészségügy jövőjében is kulcsfontosságú szerepet tölt be a digitalizáció, amelynek a koronavírus-járvány is lendületet adott az elmúlt időszakban, amikor is az ügyfelek az online megoldások felé fordultak. Többek között ezen kihívásokról és lehetőségekről folytattak eszmecserét a piaci szereplők a Portfolio Private Health Forum 2021 rendezvényen.

Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója vitaindító előadásában ismertette, hogy a lakosság megmutatta, hogy kiemelten fontosak számukra az egészségügyi megtakarítások, 2017 volt az első év, amikor az egyéni befizetések összege meghaladta a munkáltatóit, azóta az összes befizetés összege 33%-al nőtt, amit az egyéni befizetések közel 82%-os emelkedése hajtott.

A befizetések 33%-a már online érkezik, 1,5 milliárd forint kifejezetten az okostelefonon keresztül. Emellett átalakult a felhasználások szerkezete is: 2017 és 2020 között a magánegészségügyre fordított összegek 37%-al növekedtek, míg az összes felhasználás 24%-al bővült​ - részletezte.

kovács tamás attila
Fotó: Portfolio/Mónus Márton

Az OTP Egészségpénztár is alkalmazkodott a fogyasztói igényekhez:

okostelefonos alkalmazást fejlesztett, lehetőség van teljes online ügyintézésre, bővült a egészségügyi szolgáltató partneri hálózatuk, nyújtott kedvezmények száma, valamint rövidítették a számlák kifizetési idejét és bevezették a számlák részletekben történő kifizetését.

A lakosság számára fontos a minőségi, kiegészítő ellátás, melynek során odafigyelnek rájuk, nem kell várniuk, és megfizethető a szolgáltatás​.

Jelenleg egymillió ember van az egészségpénztári piacon, ez folyamatosan bővül. A vállalat a továbbiakban is törekszik az előretörésre a digitális megoldásokban, például az online időpontfoglalásban, a személyre szabottságban - tette hozzá.

private health  forum
Forrás: Portfolio/Mónus Márton

Kiss András, a Budai Egészségközpont Kft. marketing és értékesítési igazgatja az előadást követő panelbeszélgetésen egyebek mellett a magánegészségügy jövőjét feszegette abból szempontból, hogy azt a digitális megoldások miként képesek alakítani, illetve, hogy a koronavírus-járvány ezen a téren milyen paradigmaváltást okozott.

Tobákos Ferenc, a T-DOC Service Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy februárban indították el egészségplatformjuk és szolgáltatásuk béta verzióját, de egyértelműen érezhető volt, hogy amikor a járvány harmadik hulláma a csúcson volt, akkor sokkal nagyobb volt az érdeklődés a digitális egészségügyi megoldások iránt. A járvány csak előlendítette a digitalizáció folyamatát, de alapvetően még mindig gyerekcipőben járunk, és nem is feltétlenül technikai oldalról, hiszen azt meg lehet oldani, sokkal inkább edukációra lenne szükség Magyarországon, és nemcsak páciens, hanem orvos oldalról is. Meg kell érteni azt is, hogy

a digitális orvosi megoldások nem arra a célra jöttek létre, hogy helyettesítsék a személyes ellátást, a személyes diagnosztikát, hanem, hogy kiegészítsék, segítsék és tehermentesítsék a személyes ellátást.

"Most úgy beszélünk a digitalizációról, mint valami újkeletű dologról, amit a Covid-19 felgyorsított, és gyakorlatilag az elmúlt 1-2 évben köszönt ránk. Ugyanakkor alapvetően mindannyian olyan területen dolgozunk, ahol nem revolucionális új technológiákra építjük a szolgáltatásunkat, hanem más iparágakban akár évek óta létező megoldásokat alkalmazunk" - emelte ki Straub Fanni. A FoglaljOrvost.hu alapító-tulajdonosa megjegyezte, hogy a szolgáltatásukat több mint 10 éve vezették be, akkor ez a szállodaiparban ez már egy létező dolog volt. Az igazi változást az egészségügyi piacon úgy véli, hogy nem a Covid hozta, hanem a szolgáltatásközpontú szemlélet térnyerése a szektorban.

Radnóczi Gergely, a Dokio.hu ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy reális kereslet van Magyarországon arra, hogy egyenes utat biztosítsanak az ügyfelek és a magánorvoslás között. A digitalizációs út bizonyos elemeiben merített a Covid adta lendületből. A Dokio.hu forgalmában megmutatkozott az információéhség, amely a pandémia miatti orvostól való elszigetelődésből adódott. Csak tavasszal 100 ezer ember volt kíváncsi arra a mesterséges intelligencia alapú tünetellenőrzőre, amely a Dokion bárki számára elérhető.

Nemzetközi háttérrel rendelkezik a Teladoc, amelynek ügyvezető igazgatója Karai Gábor azt emelte ki, hogy a Teladoc nem csak távkonzultációra, távkonzultációra, ellátás szervezésére jött létre, hanem egy vállalatcsoport, amely a virtuális egészségügyi szolgáltatáson túl egyéb digitális megoldásokat is nyújt, például egészségügyi intézményeknek. Eredetileg a digitális megoldások azért jöttek lére, hogy hiányzó tudást pótoljanak, távolságot hidaljanak át, ez már zajlik, az igény megvan rá, a fejlesztések megállíthatatlanok. A betegek viselkedése jelentősen változott világszerte a Covid-előtti időszakhoz képest, ezt a Teladoc részvények szárnyalása is képes bizonyítani.

Gáspár Péter, a MediCorp Hungary Zrt. vezérigazgatója szerint az egészségügy digitalizációja nem feltétlenül online betegút menedzsmentet jelent, ezek ugyan már más szektorban évek óta létező technológiák, az egészségügyben azonban újnak minősülnek. Tehát, nem a Covid hatása, hanem annak tudható be, hogy Magyarországon vagy akár a régióban az egészségügy online portfóliója, amely más iparágban elérhető, lényegében alulfejlett. A telemedicina érdekes módon nem tudott felfutni, viszont vannak olyan szolgáltatók, akik a Covid alatt gyűjtött telemedicina tapasztalatokat jól tudták átültetni a mindennapi gyakorlatba, a járóbeteg ellátásba. A szolgáltatónak okosan kell kitalálnia, hogyan alkalmazza a telemedicinát, amely azt követően lesz képes begyűrűzni a fogyasztói közösségbe.

Címlapkép forrása: Portfolio/Mónus Márton

bét
bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Kadri Simson Palkovicxs Laszlo211018