rusvai miklós koronavírus járvány oltás maszk negyedik hullám
Gazdaság

Rusvai Miklós véleményt mondott: erélyes módszerrel érné el az oltakozást

Portfolio
A negyedik hullám itthoni begyorsulásáról, a beoltatlanok motiválásáról és a maszkhasználatról egyaránt határozott véleményt mondott Rusvai Miklós az InfoRádiónak adott interjújában. A virológus szerint a járvány októberben gyorsulhat be igazán, most még a lassú, de tartós növekedés fázisában vagyunk.

A vakcináknak ugyanúgy szavatossági idejük van, mint a tejnek vagy a sörnek: bizonyos ideig felhasználhatók, utána pedig megsemmisítik őket – emlékeztetett az InfoRádióban Rusvai Miklós az Infostart beszámolója szerint. Ez nem új dolog, tette hozzá, ugyanez a helyzet például az influenzaoltásokkal is, az előző évi fel nem használt mennyiség mindig megy a kukába. Ezeket az oltásokat amúgy is minden évben újra elő kell állítani, hiszen évről évre más az összetételük annak megfelelően, milyen vírustörzsek terjedése várható.

A virológus hangsúlyozta, a koronavírus-vakcináknál is vannak már új variánsok, és a legújabb vakcinák már azok ellen készülnek, de a régiek is kiválóan használhatók még és kiváló hatásfokkal – még ha kicsit csökkentebb is ennek mértéke – védenek az új variánsok ellen is.

Az a legrosszabb tehát, ha a megvásárolt oltások a „fiókokban” romlanak meg, ezért célszerű őket valahova, ahol igény van rájuk, eljuttatni.

Rusvai Miklós rámutatott, az Európai Unióban és a fejlett világban gyakorlatilag elérték az oltási plafont, és sajnos nálunk is csak nagyon kis mértékben növelhető az oltakozási hajlandóság, tehát a Magyarországon rendelkezésre álló vakcinákat is, amennyiben nem használják fel őket határidőn belül, megsemmisítik. Az egyes vakcináknak ugyan más-más a szavatossági ideje, gyártási technológiától és típustól függően, de előbb-utóbb mindegyik lejár.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a vakcinák hatékonysága a szavatossági időn belül nem csökken, vagyis egy lejárat előtti oltás ugyanolyan hatékony, mint amikor a gyárból kiszállították

- jelentette ki a virológus.

Motiválni kell a még beoltatlan embereket, hogy vegyék fel az oltást. Rusvai Miklós szerint a legerélyesebb motiváció az lenne, ha nyilvánosságra kerülne például, hogy az elhunytak és a lélegeztetőgépre kerülők közül hányan voltak oltva, hányan nem, és akik oltva voltak, milyen szert kaptak.

Ne felejtsük el, eddig minden országban azt mutatják a statisztikák, hogy az oltottak közül jóval kevesebben kerülnek súlyos állapotba, mint az oltatlanok közül

- mondta Rusvai Miklós.

A negyedik hullámmal kapcsolatban a virológus elmondta, folyamatos növekedés várható a járványban, nagy összegben lehet fogadni arra, hogy továbbra is stabilan, tendenciaszerűen fognak növekedni itthon a kedvezőtlen statisztikai járványadatok. Kiemelte, a mutatók közül négyet érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni: a friss fertőzöttek számát, a kórházban ápoltak számát, a lélegeztetőgépen lévők számát és a halottak számát. 

Ezen adatok ismeretében most biztosan állíthatjuk, hogy szeptemberben, októberben stabil növekedés lesz. Begyorsulni a járvány nagy valószínűséggel októberben fog, és most még a lassú, de tartós növekedés fázisában vagyunk.

Rusvai Miklós szerint indokolt lehet a maszkviselés már most, a járvány ezen szakaszában is.

Én magam is viselem a bevásárlóhelyeken, a közintézményekben, a tömegközlekedési eszközökön. A környező országokban pedig már mindenütt sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak a maszkviselésre, mint itthon

– emlékeztetett a szakértő.

Úgy véli, hogy saját jól felfogott érdekében mindenkinek célszerű viselnie a maszkot nem is csak a koronavírus, hanem az egyéb légzőszervi vírusfertőzések terjedése miatt is. A napokban több beszámoló is szólt már arról, hogy iskolákban, óvodákban, munkahelyeken most őszi vírusfertőzéses időszak van, amit nem feltétlenül a koronavírus okoz, vagyis a köhögő, tüsszögő, orrfolyással küzdő betegek Covid-tesztje negatív. Ám a maszkviselés e más, vírusos és bakteriális eredetű fertőzések ellen is jól véd - hangsúlyozta.

Címlapkép forrása: MTI/Mészáros János

Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó
OTP fiók
járvány kórház románia
gyed-emeles-2022-gyermekgondozasi-dij-anya-gyermek
tőzsde, grafikon, elemzés

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
járvány kórház románia