GettyImages-976702782
Gazdaság

Váratlanul korán beköszöntött a fűtési szezon Magyarországon

Az évszaknál hűvösebb idő beköszöntével megugrott a hazai gázfogyasztás. A hét második felében jön az újabb fordulat az időjárásban, de túl sokáig már nem úszhatjuk meg a valódi fűtési szezon beköszöntét sem. Közben 80 százalék fölé emelkedett a gáztárolók töltöttsége.
A klímasemlegesség 2050-es eléréséről, az energiaátmenetben rejlő lehetőségekről és kihívásokról, illetve a megújulókról is szó lesz a szeptember 30-i Energy Investment Forum konferencián.

Érezhetően nőtt a magyarországi földgázfelhasználás, miután alaposan visszaestek a napi hőmérsékleti értékek. A mögöttünk hagyott hétvégéig az országos gázfogyasztási adatok még nem emelkedtek, mert bár a napi középhőmérséklet pár nap alatt jelentősen, idén szeptemberi mélypontjára esett vissza, valamivel még így is 16 Celsius-fok fölött alakultak. Mivel a megelőző nyárias napok melegét még tartották a házfalak és hétvége lévén az irodaházakat sem kellett fűteni, a fűtési igény nem indult látványos növekedésnek - derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adataiból.

Ezt követően, a hét elején viszont tovább csökkent a napi középhőmérséklet, sok helyen jócskán 10 fok alatt maradva, ami már érezhetően feljebb tornázta a hazai fogyasztást.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. közel valós idejű adatai alapján az országos napi gázfelhasználás kedd-szerdán 20 millió köbméter fölé emelkedhetett, ami egyértelműen a fűtési igény erősödésével hozható összefüggésbe. Ez a fogyasztási szint az idei ősz eddigi legmagasabbja, ugyanakkor az elmúlt évek értékeihez képest nem számít kiugrónak.

mekh1

Az FGSZ honlapján közölt adatok szerint kedden nap közben már a gáztárolókból is történt kitárolás, valószínűleg nem függetlenül a felhasználói igények emelkedésétől. Ez rendszerint csak október közepétől szokott előfordulni.

Ezzel együtt a hazai gáztárolók feltöltése folyamatos, a készletszint pedig 5,2 milliárd köbméterre emelkedett a MEKH legfrissebb, szeptember 15-ei állapotot tükröző adatai szerint.

Ez 300 millió köbméteres növekedés az egy hónappal korábbihoz képest, míg 2020 hasonló időszakában 1 milliárd köbméterrel, körülbelül 20 százalékkal nagyobb volt a töltöttség (2019. szeptember közepén 6,1 milliárd köbméter volt a készletszint). A betárolás tavalyihoz képest némileg visszafogottabb ütemét a magas beszerzési árak magyarázzák.

A 80 százalék fölötti töltöttségi szint azt jelenti, hogy már most is van annyi gáz a tárolókban, amennyiből az ország téli felhasználása bőven fedezhető. Magyarország teljes téli gázfogyasztása legutóbb a 2007-2008-as télen haladta meg az 5 milliárd köbmétert, és közel 5,5 milliárd köbméter volt. A hazai gázellátásnak ugyanakkor csak egyik forrása a tárolókban raktározott tartalék, emellett folyamatosan rendelkezésre állnak az importkapacitások és a belföldi kitermelés is hozzájárul az igények kielégítéséhez.

mekh2

A gázfelhasználás szoros összefüggést mutat a külső hőmérséklet alakulásával. A napi középhőmérséklet 18 fok alá süllyedését követően a napi gázfelhasználás emelkedni kezd, az igazán kemény fagyokkal járó napokon pedig jócskán meghaladhatja a 60 millió köbmétert is, vagyis körülbelül a háromszorosa a mostani, temperáló fűtéssel átvészelhető időszakokénak. Az idei év legnagyobb, több mint 62 millió köbméteres gázfogyasztását így nem meglepő módon 2021 leghidegebb napján, február 12-én regisztrálta a MEKH, amikor -7 fok volt a napi átlagos középhőmérséklet. (A történelmi rekordot a 2005. február 9-én feljegyzett 89,5 millió köbméteres napi fogyasztás tartja.)

mekh3

A mostani lehűlés már elhozta az idei ősz első mínuszait is Magyarországon. Szeptember 20-án az éjszakai lehűlés annyira erős volt Kakucson, hogy -1,1 fokig hűlt le a levegő, amely érték a napi rekordtól sem volt messze (mindössze négy tized fokkal volt hidegebb Zabaron 2007-ben, valamint Alcsútdobozon 1997-ben). Legutóbb május 10-én volt fagy az országban, akkor a zabari -1,2 fokkal fordítottunk hátat a negatív értékeknek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán. Az előrejelzés szerint a hét második felében ismét felmelegedés kezdődik, a hétvégén pedig helyenként több mint 25 fok is lehet, a jövő héten azonban ismét visszaeshet a hőmérséklet, vagyis várhatóan megint fel kell majd tekerni a fűtést.

A klímasemlegesség 2050-es eléréséről, az energiaátmenetről, illetve a megújulókról is szó lesz a szeptember 30-i konferenciánkon.

Címlapkép: plus49/Construction Photography/Avalon/Getty Images

shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
meetingmegbeszélés