lakásárak_ingatlan_ingatlanpiac_koronavírus_albérlet
Gazdaság

Rászólt Kína, így egyelőre elkerüli a csődöt az Evergrande (2.)

Portfolio
Széleskörű iránymutatást adott ki a pekingi pénzügyi felügyelet az Evergrande ingatlanóriás számára, hogy hogyan járjon el a pénzügyi nehézségek mellett és ezek egyike az a Bloomberg értesülése szerint az, hogy kerülje el egy dollárkötvény ma esedékes kamatfizetésének elmulasztását, azaz kerülje el rövid távon a csődöt. Ezzel együtt a Wall Street Journal értesülései arra utalnak, hogy az állami hatóságok által menedzselt csőd felé haladunk, amelyben bizonyos tartozásokat kifizet majd a cég (külföldi befektetők, hazai kínai lakossági kisbefektetők), hogy a nemzetközi piaci, illetve az otthoni társadalmi feszültséget enyhítsék, és a folyamatban lévő lakásprojektek is haladjanak tovább.

A Bloomberg értesülése mindenképpen pozitív fejlemény a globális kockázati étvágy szempontjából, ahogy már az is az volt, hogy európai idő szerint csütörtök reggel arról érkeztek hírek: az Evergrande elnöke egy zártkörű vezetői tanácskozáson arra utasította a felsővezetőket, hogy a kisbefektetők felé értékesített megtakarítási termékek kifizetését is kiemelt prioritásként kell kezelni, akárcsak azt, hogy a leszerződött több százezer lakást meg kell építeni. Utóbbi hírekre, illetve arra, hogy az Evergrande szerdán "rendezni tudott" egy jüankötvényes tarozást, a cég részvényárfolyama 32%-os pluszban is járt a csütörtök hajnali kereskedésben (az előző napokban kereskedési szünet volt), és végül 17,6%-os pluszban zárt. Ez pedig a többi nagy kínai ingatlanfejlesztő árfolyamát is jelentősen emelte.

Azóta a fenti értesülés, miszerint a dollárkötvény ma esedékes 83,53 millió dollárnyi kamatát nem mulaszthatja el a cég az állami utasítás alapján (illetve a kisbefektetők felé ki kell fizetni a megtakarítási termékeket és a lakásokat is meg kell építeni), feltehetően szintén pozitív piaci hatásokat generál majd a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon.

Nagy kérdés persze, hogy ki tudja-e majd rendben fizetni a cég egy másik dollárkötvény szeptember 29-én, jövő szerdán esedékes 47,5 millió dollárnyi kamatát is.

A Reuters összesítése szerint az Evergrand-nek egyetlen jüan, vagy dollárkötvénye sem jár le idén, de jelentős összegű kamatfizetéseket kell teljesítenie: 631 millió dollárnyi kupont kell fizetnie a dollárktövények után december 28-ig, illetve 353,8 millió jüant (kb 54,9 millió dollárt) kell teljesítenie a jüankötvények után október 19-ig. Összesen mintegy 20 milliárd dollárnyi nemzetközi dollárkötvénye van a cégnek, ezek (részleges) nem-teljesítése lenne tehát a fő fertőzési csatorna nemzetközi szinten,

Ezen felül értendő a mintegy 6 milliárd dollárt kitevő, lakossági kisbefektetőknek értékesített megtakarítási termékek rendezésének feladata, továbbá az, hogy a folyamatban lévő/leszerződött több százezer lakást valóban megépítse, hogy a kínai állami vezetés stratégiai érdekei alapján a lakosságot minél kisebb károk érjék az Evergrande bajai miatt és így a társadalmi feszültség kezelhető maradjon. Az Evergrande egyébként szombaton kezdte el azt a gyakorlatot, hogy ha valamely lakossági kisbefektető a megtakarítási termékből ki akarná venni a pénzét, akkor pénz helyett ingatlant ad neki teljesítésként.

Közben

a Wall Street Journal úgy értesült, hogy a kínai állami hatóságok felkérték a tartományi hatóságokat, hogy készüljenek fel az Evergrande potenciális nemfizetésére,

és ezzel együtt állítsanak fel szakértői csapatokat, akik majd a tartománybeli/régión belüli intézmények felé fennálló adósságokat áttekintik, illetve a tárgyalásokat le tudják folytatni.

Emellett arra is utasították őket, hogy a tartományi állami, vagy magánszektorbeli ingatlanfejlesztőkkel vegyék fel a kapcsolatot, hogy átvegyék az Evergrande futó projektjeit, továbbá olyan erőket is állítsanak csatarendbe, amelyek a társadalmi feszültséget, esetleges tüntetések körülményeit figyelik.

Címlapkép forrása: Getty Images

konténer210125
szlávik jános
szíria bombatámadás
FrankfurtiTőzsde
olaj
londonpub170825-20170825 kocsma

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
konténer210125