kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
Gazdaság

Megszületett az orosz választás hivatalos végeredménye

MTI
Megerősítette az orosz Központi Választási Bizottság pénteki ülésén a múlt hétvégén megtartott választások hivatalos végeredményét, amely szerint a kormányzó Egységes Oroszország párt megőrizte alkotmányozó többségét a szövetségi parlament alsóházában.

A hivatalos végeredmény értelmében az Egységes Oroszország a 450 tagú szövetségi alsóházban, az Állami Dumában 324, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja 57, a baloldali populista Igazságos Oroszország - Hazafiak - Az Igazságért párt 27, a jobboldali populista Oroszország Liberális Demokrata Pártja 21, a tavaly megalakult Új Emberek párt pedig 13 mandátumhoz jutott. Emellett egy-egy képviselője lesz a Haza pártnak, a Növekedés Pártjának, a Polgári Platformnak és bejutott a törvényhozásba öt függetlenként indult képviselő is.

A választási testület mind a 15 tagja aláírta a jegyzőkönyvet és a szavazás eredményeit tartalmazó összefoglaló táblázatokat. A bizottságban a moszkvai online szavazás végeredményét elutasító és a szabálysértések címén a hatóságokhoz 230 jogorvoslati kéréssel fordult kommunistákat képviselő Jevgenyij Koljusin különvéleménnyel élt.

Az előző ciklusban a kormányzó Egységes Oroszország pártnak 373, a kommunistáknak 42, a liberális demokratáknak 39, az Igazságos Oroszországnak pedig 23 képviselője volt az alsóházban.

A szeptember 17-19-én megrendezett szövetségi törvényhozási választással párhuzamosan voksolás erősítette meg 12 régió hivatalban lévő vezetőjét és eldőlt 39 regionális törvényhozás mandátumainak sorsa is. Emellett az ország 85 régiójában 4474 referendumot tartottak. Ellenzéki álláspont szerint a választásokat masszív csalás és hamisítás kísérte, a hatóságok szerint a jogsértések nem befolyásolták a végeredményt.

A választások megfigyelésében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi intézete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) nem vett részt, mert nem tudott megállapodni Moszkvával az ellenőrök számában. Az ODIHR félezer ellenőrt küldött volna, Oroszország viszont, a járványra hivatkozva, hatvanban szabta meg a keretet.

Címlapkép: Getty Images

Paks II
michal ron, a berne union elnöke
taxisok-koronavirus-jarvany-uzemanyagarak-aremelkedes
jackma
zöld iroda
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Paks II