who egészségügyi világszervezet
Gazdaság

Ki lesz a WHO új elnöke?

MTI
Németország és Franciaország pénteken közölte, hogy az etióp Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz jelölik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának tisztségére. Ez az első alkalom, hogy az ENSZ egészségügyi ügynökségének vezetői posztjára nem a hazája ajánl egy jelöltet.

A főigazgató az elmúlt 19 hónapban a szervezetnek a koronavírus-járványra adott válasza miatt került reflektorfénybe - ez a korszakos válság minden mást háttérbe szorított a 2017-ben kezdődött hivatali ideje alatt. A WHO következő főigazgatójának megválasztására, amely ötéves megbízatással jár, az ügynökség következő, májusi éves közgyűlésén kerül sor.

Gebrejeszusz összeütközésbe került a Nobel-békedíjas Abij Ahmed Ali etiópiai miniszterelnök kormányával, mert nyíltan beszélt a gyilkosságokról és más emberi jogi visszaélésekről a szülőföldjén, Tigré régióban. A főigazgató korábban a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vezető tisztségviselőjeként dolgozott, amely egykor az Etiópiát irányító koalíció meghatározó tagja volt, de amelyet a nemzeti kormány ma már terrorista csoportként tart számon. Gebrejeszusz az előző etióp kormányban egészségügyi és külügyminiszter is volt.

Franciaország és Németország genfi ENSZ-intézményeknél működő diplomáciai képviseletei Twitter-oldalukon jelentették be, hogy támogatják Tedroszt, miután csütörtökön lejárt a határidő a főigazgatói posztra jelölésre. A WHO honlapján közölte, hogy novemberig nem tervezi a jelöltek teljes listájának bejelentését, de egyes diplomáciai tisztviselők azt rebesgették, nem biztos, hogy lesz konkurenciája a jelenlegi főigazgatónak.

Egy genfi diplomáciai tisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt, elmondta, hogy 15 másik európai uniós tag csatlakozott Gebrejeszusz jelöléséhez. Macharia Kamau, az Etiópiával szomszédos Kenya külügyminisztériumi főtitkára a Twitteren azt közölte, hogy országa támogatja Tedrosz Gebrejeszuszt, az első afrikait a WHO élén.

A Gebrejeszusz vezette WHO-t tavaly éles kritika érte az amerikai Trump-kormányzat részéről. Azt vetették a szemére, hogy a COVID-19-re való reagálás során súlyos hibákat követett el, és túlságosan dicsérte Kínát a járvány korai szakaszában.

Címlapkép: Shutterstock

bét
bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Kadri Simson Palkovicxs Laszlo211018