üzemanyag hiány benzinkút nagy-britannia
Gazdaság

Mintha eljött volna a világvége, elképesztő felvételek érkeztek Nagy-Britanniából

Portfolio
Az elmúlt napokban fennakadások voltak a lakosság élelmiszer- és üzemanyagellátásában Nagy-Britanniában, mivel a Brexit nyomán nincs elég kamionsofőr az országban. A beszámolók pedig csak tovább élezték a helyzetet, sokan ugyanis pánikvásárlásba és felhalmozásba kezdtek, néhány benzinkútnál óriási sorok alakultak ki.

Több cikkünkben is beszámoltunk már arról, hogy áruhiány sújtja a szigetországot, amely már nem tagja az Európai Uniónak. Grant Shapps brit közlekedési miniszter szombat éjjel bejelentette, hogy ötezer külföldi kamionsofőr kaphat soron kívül átmeneti nagy-britanniai munkavállalási engedélyt, mindenekelőtt üzemanyag- és élelmiszerszállító teherautók vezetésére. A szakmai szervezetek szerint azonban ez a lépés nem elegendő.

Vasárnap a közlekedési miniszter már arra szólította fel a lakosságot, hogy viselkedjenek fegyelmezetten és a hétköznapokhoz megfelelően, hangsúlyozva, hogy jelenleg nincs üzemanyaghiány az országban.

"Rengeteg üzemanyag van, az országban nincs hiány az üzemanyagból" - mondta a Sky Newsnak a tárcavezető, az emberek megnyugtatásának szándékával. Szerinte ha az emberek a szokásos módon vásárolnának, akkor nem lennének sorok és nem lenne hiány sem egy-egy helyen.

A miniszter szerint a sofőrhiány oka az, hogy a Covid-járvány felborította a járművezetők képesítési tanfolyamait, és megakadályozta így az új munkaerő piacra lépését. Míg mások viszont a Brexitre és a külföldi sofőröket kiszorító hatásnak tudják be a mostani helyzetet.

Shapps egyébként még eggyel tovább is ment már vasárnapi nyilatkozatában, amikor a pánikvásárlást generált helyzetnek minősítette és a fuvarozók szövetségét okolta a helyzet miatt. Szerinte kétségbeesetten vágynak arra szerinte, hogy a külföldi európai sofőrök megjelenése csökkentse a brit fuvarozók fizetését.

Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője a párt éves konferenciáján felszólalva úgy fogalmazott, hogy a kormány nem készült fel a 2016-os Brexit szavazás nyomán kialakult munkaerőhiányra, annak kezelésére és egyúttal szélesebb körű ideiglenes vízumrendszer alkalmazását sürgette.

Az elmúlt napokban számtalan képsort és videófelvételt lehetett látni az akár órákon át várakozó autósokra a benzinkutak előtt. A Twitteren már külön gyűjtőkifejezés is van a jelenségre, #petrolpanic.

A felvásárlási roham miatt több üzemeltetőnek is korlátoznia kellett a kiszolgálást, míg más helyek bezártak.

Címlapkép: Hatalmas kocsisor egy BP üzemanyagállomás előtt Bracknell városában szeptember 26-án. forrása: Steve Parsons/PA Images via Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
vakcina