uzemanyag hiany anglia panikvasarlas210927
Gazdaság

Pánikvásárlások: kiürült a legtöbb benzinkút Angliában, bevethetik a hadsereget is

Portfolio
Anglia legnagyobb városaiban szinte az összes benzinkúton elfogyott hétfőre az üzemanyag a hétvégi vásárlási roham után, amit a környezetvédelmi minisztérium pánikvásárlásoknak nevez és próbálja nyugtatni a lakosságot, közben pedig a kormány a hadsereg bevetését fontolgatja az ellátás javítása érdekében.

Angliában nincs üzemanyaghiány a készletek alapján, de a gázárak elszállása (ami a vegyiparban okozott súlyos helyzetet) és az élelmiszerhiánnyal kapcsolatos hírek, továbbá az üzemanyagot szállító kamionsofőrök hiánya együtt arra sarkallt sokakat, hogy az üzemanyagot is elkezdjék felvásárolni. Sokan a Brexit káros utóhatásaiként látják a folyamatot, hiszen a bevándorlási és munkavállalási szabályok változása abból ered és a sofőrök hiánya súlyosbította azokat az ellátási nehézségeket, amelyeket az uniós piacból való kilépés és a vele járó adminisztratív akadályok eleve fokoztak.

Az északír terület speciális szabályai (egyszerre az uniós közös piac része és a brit vámközösség tagja is, a brit szigről való árubeszállítást viszont jócskán nehezítik az adminisztratív szabályok) pedig az ottani ellátások biztonságát hónapok óta veszélyeztetik.

Mindez pedig a hétvégén kaotikus jeleneteket okozott sok angliai városban, hosszú sorokban kígyóztak az emberek a benzinkutak előtt és hétfőn a Reuters helyi tudósítói szerint

a legtöbb angol nagyváros legtöbb benzinkútján egyszerűen elfogyott az üzemanyag.

A kiskereskedelmi üzemanyag forgalmazó szövetség (PRA, amely az angol piac kétharmadát lefedi) azt jelezte a hírügynökségnek, hogy a tagjaik arról számoltak be: a saját körzeteikben a kutak 50-90%-án elfogytak a készletek a pánikvásárlások hatására. A PRA ügyvezető igazgatója szerint a pánik okozta azt, hogy a kutak nagy része kiürült, így szerinte egy kis higgadtság orvosolni tudná a helyzetet.

Az angol környezetvédelmi minisztérium vezetője egy közleményben azt hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy az emberek ismét csak annyi üzemanyagot vegyenek, amennyi a szokásos mennyiség. George Eustice tárcavezető szerint a mostani helyzetet éppen az okozta, hogy az emberek a pánik hatására annyi üzemanyagot vettek, amire nincs is szükségük, de amint ezzel felhagynak, a helyzet elkezd majd normalizálódni. Kijelentése szerint

Az a legfontosabb, hogy az emberek a szokásos módon vásárolják a benzint. Nincs hiány.

Közben a The Times és a Financial Times is úgy értesült, hogy a kormány a hadsereg bevetését fontolgatja azért, hogy az üzemanyag minél nagyobb mennyiségben minél hamarabb eljuthasson a fogyasztókhoz. Az üzemanyag- és élelmiszer ellátási láncokbeli zavarok azonban nagy valószínűséggel nem oldhatók meg teljesen rövid idő alatt, mert becslések szerint a kamionsofőrök hiánya eléri a 100 ezer főt is, miközben a hétvégi, tűzoltó jellegű minisztériumi döntés csak 5 ezer külföldi sofőr kapcsán adna rövid távú engedélyt a brit piaci munkavégzéshez.

A hírügynökség emlékeztet rá, hogy az élelmiszer ellátási láncokban már hónapok óta fokozódott a feszültség a Brexit miatt kialakult sofőrhiány következtében (csak a letelepedett státuszt megszerző sofőrök maradhattak az országban, illetve a koronavírus miatti korlátozások is akadályozták a szállításokat). Ezután múlt pénteken figyelmeztettek rá a kiskereskedelmi szereplők, hogy ha 10 napon belül nincs hathatós beavatkozása a minisztériumnak a sofőrhiány terén, akkor súlyos zavarok lesznek az élelmiszer ellátásban, éppen a karácsonyi felpörgő kiskereskedelmi szezon kezdetén.

A témáról minapi cikkeink:

Címlapkép forrása: Christopher Furlong/Getty Images

shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
meetingmegbeszélés