B_RKL20150707031
Gazdaság

Új katalógus segíti az energiamegtakarítási kötelezettségek teljesítését

Portfolio
Az új EKR katalógussal az elszámolható energiamegtakarítások kiszámítását  kívánjuk könnyebbé tenni, valamint a megvalósított beruházások, intézkedések bejelentését gyorsítani – mondta Horváth Péter János a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke a hivatal által közzétett új energiahatékonysági intézkedéseket felsoroló jegyzékével kapcsolatban.

Magyarország 2021. január 1-től Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszert (EKR) vezetett be. A tervek szerint a rendszer a nemzeti energiahatékonysági célkitűzés eléréséhez a 2030-ig évente szükséges új végsőenergia megtakarítás mintegy negyedével járulna hozzá.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke az Energiahatékonyságról szóló törvény felhatalmazása alapján közzétette az energiahatékonysági intézkedések jegyzékét. A jegyzék nagyban segíti az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszerben (EKR) kötelezett földgáz, villamosenergia és közlekedési célú üzemanyag kereskedőket az előírt éves végsőenergia megtakarítási kötelezettség teljesítésében.

Horváth Péter János elmondta, hogy a kötelezettségi rendszer első éve számos új kihívást, elsajátítandó gyakorlatot jelentett a kötelezettek, az energetikai auditorok és a hivatal számára egyaránt. Az EKR katalógussal az elszámolható energiamegtakarítás kiszámítását kívánjuk könnyebbé tenni, valamint a megvalósított beruházások, intézkedések bejelentését gyorsítani. Az elszámolható megtakarítás kiszámításának meghatározásával és az elvárt dokumentálás leírásával már idén csökkennek a kötelezettek és hitelesítő szervezetek költségei és kockázatai – tette hozzá.

A szeptember 30-i konferenciánkon Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke is tart előadást az energiaátmenet szabályozási kihívásaival kapcsolatban.
Horváth Péter János
Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), elnök
Horvát Péter János a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke Moszkvában és Budapesten diplomázott, dolgozott a Kőolajkutató Vállalatnál, a Mol Nyrt.-nél és Kazahsztánban, 2010-től 2013
Tovább
Horvát Péter János a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke Moszkvában és Budapesten diplomázott, dolgozott a Kőolajkutató Vállalatnál, a Mol Nyrt.-nél és Kazahsztánban, 2010-től 2013 Tovább

A MEKH elnöke hangsúlyozta, hogy a sztenderd energiamegtakarítási intézkedések jegyzéke abból a szempontból is fontos, hogy minél gyorsabban és kockázatmentesebben valósulhassanak meg azok az energiamegtakarítási beruházások, amelyek nemcsak egy kötelező szakpolitikai cél eléréséhez járulnak hozzá, hanem a beruházás helyén és országosan is fenntartható módon emelik az ellátásbiztonságot és versenyképességet.

Az EKR katalógus olyan egyszerűsített módon elszámolható intézkedés típusokat sorol fel, amelyekkel végsőenergia megtakarítás érhető el. Az egyes intézkedés típusok adatlapjai többek között tartalmazzák az intézkedés lehatárolt leírását; a kiindulási állapot és az intézkedést követő állapot rögzítésének módját, tartalmát; az elszámolható élettartamot és az avulás mértékét; a teljesítménytényezők leírását és azok kiszámításának elveit, az éves megtakarítás számítási képletét; a benyújtandó dokumentumokat, valamint  egyéb fontos, az elszámolást támogató információkat.

Az intézkedés jegyzék a végfelhasználási energiamegtakarítással kapcsolatos adatszolgáltatásról szóló 17/2020. (XII. 21.) MEKH rendelet I. mellékleteként jelent meg.

A jogszabály elérhető a hivatal oldalán.

Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszerről (EKR) is szó lesz a szeptember 30-i konferenciánkon.

Címlapkép: MTI Fotó/Róka László

koronavírus fertőtlenítő maszk covid járvány
debreceni egyetem
brexit
shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
koronavírus fertőtlenítő maszk covid járvány