Előfizetői tartalom

Kiderült: 80% közeli gáztároló töltöttség mellett érte el a vihar Magyarországot

Portfolio
|
MTI
Augusztus utolsó napján 78,5% körül volt a magyar gáztárolók töltöttségi szintje, ami alacsonyabb volt az egy évvel ezelőtti 92,5% körüli, illetve a 2019-es 88,5% körüli szintnél, de jóval magasabb volt, mint a régiós töltöttségi szintek – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) havi földgáz piacmonitoring jelentéséből. Mindez tehát azt jelenti, hogy viszonylag magas töltöttségi szint mellett érte el a gázpiaci vihar Magyarországot, hiszen augusztus legvégén az irányadó holland TTF gáz ára 48 euró volt megawattóránként, szeptember végére viszont már 91 eurós záró ár alakult ki, az elmúlt napokban pedig 150 euró felett is járt, jelenleg 106 euró körül hullámzik.

2021 augusztusában tovább folytatódott a gázárak emelkedése. A hónap folyamán további 7 €/MWh növekedés volt a spot piacokon, tavaly júniushoz viszonyítva ötszörösére nőttek az ára. Az áremelkedést továbbra is a globálisan szűkös kínálat okozza, míg a kereslet továbbra is növekszik. Ázsia továbbra is felvásárolja az elérhető LNG forrásokat, ami miatt Európába...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés