FONTOS Katasztrofális munkaerőhiány sújtja az oktatást és az egészségügyet
orbán viktor kossuth rádió
Gazdaság

Tíz százalékos béremelést ígért Orbán Viktor a sztrájkra készülő tanároknak

Portfolio
Most úgy látom, hogy jövőre 10 százalékos béremelésre van lehetőség, majd 2023-ban jöhet egy komolyabb bérrendezés a pedagógusoknál – mondta péntek reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. A kormányfő arról is beszélt, hogy jó esély van januártól a bruttó 200 ezer forintos minimálbérre, de egyelőre nincs megegyezés, ahogy a 13. havi nyugdíj 2022-es kifizetését sem lehet biztosra ígérni.

A rezsi rendkívül érzékeny dolog az olyan országok számára, mint Magyarország. Meg kell védenünk a rezsicsökkentést – mondta az Európában elszálló energiaárakkal kapcsolatban Orbán Viktor. A kormányfő szerint az üzemanyagárakon a magyarok is érzik a világpiaci energiaárak emelkedését. Szerinte a két hét múlva esedékes következő uniós csúcson is napirendre kell tűzni a rezsikérdést, hiszen nem lehet megkerülni az Európai Bizottság felelősségét a kialakult helyzetben. A rezsi kapcsán friss kalkuláció:

A kormány döntött béremelésekről is, januártól az ápolók fizetése 21%-kal, a bölcsődei dolgozók, a szociális dolgozók és a kulturális szférában dolgozók bére 20%-kal emelkedik – jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök persze elismerte, hogy mások is „sorban állnak” béremelésért, a pedagógusok sztrájkfenyegetésével kapcsolatban kiemelte:

A pedagógusoknak igazuk van, hiszen ők voltak az elsők a bérrendezéssel, azóta viszont a többi bér is emelkedett, hátrébb sorolódtak és infláció is volt. Most úgy látom, hogy jövőre lehetséges egy 10 százalékos béremelés, majd 2023-ban egy komolyabb bérrendezés.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a szakszervezetek most bejelentett sztrájkfenyegetése után tárgyalni fognak a tanárokkal, arra törekednek, hogy hosszútávú megállapodást írjanak alá.

Nem mondtam le arról, hogy 2022-ben a teljes 13. havi nyugdíjat visszaadjuk. De ennek jelenleg nincsenek meg a feltételei, ha a következő három-négy hónapban jól tesszük a dolgunkat, akkor teljesíthető – mondta a kormányfő.

A januártól tervezett bruttó 200 ezer forintos minimálbérrel kapcsolatban hozzátette: a vállalkozások azt mondják, hogy ez számukra nem kigazdálkodható. Ezért cserébe adót fognak csökkenteni, jelenleg még a számokról folyik a vita, de

nem vagyunk messze a megállapodástól.

A magyar államadósság továbbra is magas, vékony jégen állunk. Ha egy országban a GDP 75-80%-a az adósság, akkor egy rossz döntés is végzetes lehet. Éppen ezért az adósságot vissza kell csökkenteni 50 százalék környékére, ez hatalmas munka lesz a következő években – mondta Orbán. Az uniós helyreállítási alappal kapcsolatos vitákról Orbán Viktor elmondta, hogy az Unió visszaél a hatalmával, túlterjeszkedik azokon a jogkörökön, melyek megilletik. Azzal ugyanis maga befolyásolja a versenyt, hogy bizonyos országoknak már rég kifizette a forrásokat, miközben másoknak hónapok óta várakozniuk kell.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy felveszi a koronavírus elleni harmadik védőoltást, és mindenkinek ugyanezt tanácsolta. Közölte: a Covid-19 még fiatal vírus, így senki nem tud semmi biztosat, de már a többedik variáns tombol, és várhatóan lesznek újabbak is. Amit azonban minden orvos biztosan mond, hogy az oltás működik, és a harmadik jobb, ha van, mint ha nincs - fejtette ki. Hozzátette: az őszi időjárás miatt is gyorsabban terjed most a kórokozó.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban adott interjúja előtt a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. október 8-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
tanár iskola tanító pedagógus szomorú