vihar komor szürke
Gazdaság

Energiaválság: ami lehetett, az most félrement és emiatt beindultak a láncreakciók

Portfolio
„Majdnem minden, ami félremehetett, az félrement” – gyakorlatilag ez a legfőbb magyarázat arra, hogy Kínától kezdve Európán át az Egyesült Államokig mindenhol elképesztő áremelkedések mutatkoznak a főbb enerigahordozókban, és ez a gazdasági kilábalás ütemére is visszahat, miközben az eddig is megemelkedett inflációs pályát tovább emeli.

Minden összeadódott

A Marketwatch próbálta körbejárni, hogy melyek azok a tényezők, amelyek az elképesztően nagy, idén többszörös energiaár-emelkedést kiválthatták és ennek kapcsán nyilatkozta a fent idézett mondatot  Helima Croft, az RBC globális árupiaci vezetője. Hangsúlyozta, hogy több tényező összeadódása vezetett a mostani válsághoz, a Goldman Sachs árupiaci vezető elemzője pedig azt rögzítette, hogy

jogos energiaválságnak hívni a mostani helyzetet, mert annak klasszikus értelemben az a definíciója, hogy a kereslettől elmaradó kínálat az áremelkedés fő oka.

Mindez azt jelenti, hogy a járvány utáni újraindítással megjelenő erős gazdasági fellendülés, a kínai állam döntései (klímavédelmi célok felé elmozdulás az energiafelhasználásban), időjárási okok és a megújuló energiák felé való határozott elmozdulás és az emiatti alulberuházás a fosszilis energiákba egyaránt ok a mostani helyzetben.

A fenti első okot külön is hangsúlyozza az összeállítás, miszerint a koronavírus-járvány felerősítette azt a trendet, hogy egyre kevesebb beruházási forrás áramlik a fosszilis energiahordozók irányába, és mindez most üt vissza, a járvány utáni fellendüléssel megugró fosszilis kereslet mellett.

Kína

Az áramtermelés 70%-a szénalapú, de kevés az alapanyag az erőművek üzemeltetéséhez, mert környezetvédelmi és egyéb okok (pl. áradások miatti bányabezárások) miatt nem tud elegendőt kitermelni, ezért masszívan felpörgette az importját. Szeptemberben éves alapon 76%-os ugrás volt ebben. Egyelőre csak a korábban vásárolt ausztrál kőszén tartalékaihoz nyúlt hozzá Kína, de lehet, hogy a hiány miatt végül újra ausztrál importra fanyalodik (súlyos geopolitikai vita miatt Kína tavaly beszüntette az ausztrál importot).

Oroszország

Itt a fő ok a megugró európai gázkereslet és az ezzel nem teljesen lépést tartó orosz gázszállítások lehetnek a gázárak ugrása mögött. Az európaiak ezzel párhuzamosan arra is látnak jeleket, hogy az oroszok visszafogták a gázszállításokat, hogy felhajtsák a gázárakat és ezzel helyezzenek nyomást a vezető döntéshozókra, hogy az Északi Áramlat 2 összes engedélyét megadják (fontos, hogy most egy német bíróság blokkolja a német engedélyezést).

Közben fontos, hogy a Gazprom az összes szerződéses kötelezettségét teljesíti, tehát nem direkt szerződéses alulteljesítés áll a gázárak felhajtása mögött, és növelték is mostanában az oroszok a gázszállításokat és erre egy szerdai moszkvai fórumon Vlagyimir Putyin orosz elnök is ígéretet tett, igaz otthon is vannak ellátási nehézségek, illetve nincs végtelen azonnal szállítható gázuk az oroszoknak, mert a saját keresletük mellett egyéb relációkban (pl. Kína) is megnövekedett a szállítási igény.

A cikk szerint az RBC szakértője úgy látja: nincs is elegendő kapacitása az oroszoknak arra, hogy a megnövekvő európai igényeket kielégítsék, tehát hiába kapna most zöld jelzést az Északi Áramlat 2, az sem oldaná meg teljesen a gázhelyzetet.

Láncreakciók

A kínai kőszén igény emelkedése odahaza is új történelmi csúcsra hajtotta az energiahordozó árát, és a hideg tél miatt, illetve anyagi okok miatt sok felhasználó próbál alternatív energiahordozók felé fordulni, ezért például

a fűtőolaj és a gáz ára is emelkedik, illetve az európai gáztartalékokat/szállításokat is elszívja Kína a magasabb árak miatt.

Ez pedig Európában is fontos ok a rekord mértékű gázárak mögött. A Goldman elemzője egyébként azt is elismerte, hogy már 2014-re leépítették az összes szénpiaci elemzőjüket a nagy klímavédelmi célú átállásra készülve.

Egyesült Királyság

A briteknél a túl kevés nyári szél miatt a tengeri szélfarmokon a szokásosnál, illetve a szükségesnél kevesebb áramot termelt, így ez például a gázkeresletet növelte az energiaigény fedezésére. Emellett a gázpiacon a munkaerő-hiány és egyéb okok fékezték a kínálatot a brit piacon.

Egyesült Államok

Az Ida az egyik legerősebb hurrikán volt az Egyesült Államok történetében, amely miatt az öböl mentén az energiakitermelés mintegy 90%-át le kellett (átmenetileg) állítani, ami érthetően a kínálati oldalon nehézségeket okoz. Robert Yawger, a Mizuho Securities energiapaici szakértője szerint most a tél közeledtével a fűtőolaj piacán jelentkezhet spekulációs hullám, de közben az is érdekes, hogy a fosszilis energiahordozók iránti fokozott igény mellett a megújuló energiás cégek árfolyamai nem ugrottak meg, azaz úgy tűnik, hogy most a fosszilis piacon van súlyos turbulencia.

Címlapkép forrása: Shutterstock

koppenhága_dánia_shutter
elon musk getty editorial
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
tanár iskola tanító pedagógus szomorú