fitch
Gazdaság

Tényleg bajba kerülhet Magyarország a brüsszeli viták miatt? Még egy hitelminősítő mondott véleményt

Portfolio
Sorra mondanak véleményt a hitelminősítők a magyar és a lengyel kormány vitájáról az Európai Bizottsággal. A Moody’s délelőtti kommentárja után a Fitch Ratings csütörtökön megjelent anyagában is kiemelt figyelmet kapott a kérdés hitelminősítői szempontból. A Fitch szakértői szerint nehezen, de összejön majd a megállapodás, ha nem is a jövő évi választások előtt. Ugyanakkor, ha végleg elbuknánk a helyreállítási alap forrásait, az már egy kifejezetten negatív forgatókönyv lenne.
A kormány és az EU viszonya is kiemelét téma lesz keddena Budapest Economic Forumon. A rendezvény kiemelt Supergold+ partnere az OTP Bank.

Magyarország annak a négy tagállamnak az egyike, melyeknek még nincs elfogadott helyreállítási tervük, Bulgára, Hollandia és Lengyelország van még hasonló helyzetben – írja csütörtökön megjelent elemzésében a Fitch Ratings. A hitelminősítő szerint

komoly kockázata van annak, hogy az idén nem is kapjuk meg a szokásos előleget az alapból, ugyanakkor végül előbb-utóbb hozzájutunk majd a 7,2 milliárd eurónyi forráshoz.

A Fitch szerint rövidtávon folytatódik majd a magyar kormány és Brüsszel vitája a jogállamiságról és a diszkriminációról. A kormány 2022 elejére népszavazást kezdeményezett a gyermekvédelmi törvényről, az előtt valószínűleg nem hajlik majd a megegyezésre. A hitelminősítő szakértői azt gondolják, hogy ha a Fidesz marad kormányon, akkor a választások után jöhet a megállapodás Brüsszellel, ha pedig a jelenlegi ellenzék győz, akkor az az uniós kapcsolatok javulását vetítheti előre, így akár gyorsabb alkura is van kilátás.

Egyelőre nem számolnak azzal alapforgatókönyvként, hogy Magyarország végleg elbukná a helyreállítási alap forrásait,

ha azonban ez mégis megtörténne, annak jelentős hatása lenne a növekedési kilátásainkra, a költségvetésre és a fizetési mérlegre.

A Fitch számításai szerint a helyreállítási alap forrásai 2022-ben 2,6 százalékpontot, 2023-ban pedig további 3 százalékpontot adnak a növekedéshez. Emellett jelentős adóbevételeket generálnak, ami a kormány költségvetési kiadásait finanszírozhatja.

Hazai és nemzetközi szakemberek és döntéshozók a Portfolio keddi konferenciáján! Ne maradjon le róla!

Csütörtök délelőtt a Moody’s szakértője úgy fogalmazott, hogy az uniós források „elhúzódó befagyása” lenne negatív a magyar adósosztályzat szempontjából. Steffen Dyck úgy fogalmazott, hogy ha a választások után jóval sem érkeznének a források, az már a kellemetlen forgatókönyv lenne.

Címlapkép: Shutterstock

Búza Éva Garantiqa
zamárdi
bullbear
mnb

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
parragh lászló bef mkik