FONTOS Bréking: Magyarországhoz is nagyon közel lehet már a szupervariáns
egyiptom tengerpart nyralas
Gazdaság

Mikor támadhat fel a nemzetközi turizmus?

Nagy Károly
A koronavírus-járvány hatásai még mindig sújtják a világ turisztikai régióinak jelentős részét, a világ 95 százalékában továbbra is csökken a külföldi turisták száma. Az előrejelzések szerint ez az idei év végéig 4 ezer milliárd dolláros kiesést okoz majd a világgazdaság számára. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete által októberben kiadott Világturizmus Barométer szerint viszont a június és a július már a nemzetközi visszapattanás jeleit mutatta, a világ számos részén működő oltási programok pozitív hatást kezdtek el gyakorolni a turisztikai szektorra.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) gazdasági barométere szerint a nemzetközi turizmus még mindig 67 százalékos visszaesést mutatott az utolsó „békeévnek” számító 2019 hasonló hónapjához képest, de legalább már a legerősebb hónapot jelenti 2020. áprilisa óta. Világszerte 34 millió nemzetközi utazást rögzítettek, vagyis visszafogott visszapattanásról lehet beszélni a legtöbb turisztikai régióban. Ahogy a világszervezet jelentésében fogalmazott, 2021 is egy kihívást jelentő év a világturizmus számára: a nemzetközi utazások 80 százalékkal csökkentek idén január és július között a 2019-es évvel összehasonlítva.

Az ázsiai és az óceániai régió produkálja a leggyengébb eredményeket: Nem véletlenül, a legtöbb ország itt továbbra sem fogad külföldi turistákat.

A koronavírus-járvány előtti kedvelt ázsiai célpontok közül továbbra is zárva tart Malajzia, Indonézia, a Fülöp-szigetek vagy éppen India. A koronavírus-járvány 4. hulláma közben, első fecskeként Thaiföld Phuket régiója nyithat kísérleti jelleggel, de rendkívül szigorú feltételekkel. Magánemberként ezekre a helyekre gyakorlatilag lehetetlen jelenleg eljutni, és az utazási irodák is azt tanácsolják az embereknek, hogy egyelőre ne próbálkozzanak vele. Itt a Maldív-szigetek elérhető a magyarok számára. Nem véletlen, hogy Ázsiában a 2019-es adatokhoz képest még mindig 95 százalékos a visszaesés a turizmusban.

A közel-keleti országok 85 százalékos turisztikai visszaeséssel a második leggyengébb turisztikai régió, míg Európa és Afrika együttesen 77 százalékos visszaesést produkál 2019-hez képest.

Az amerikai kontinens „csak” 68 százalékos visszaesése annak köszönhető, hogy a karibi-országok és néhány közép-amerikai ország fogad vendégeket, igaz, rendkívül szigorú beutazási szabályok mellett. A Dominikai Köztársaság, Mexikó és néha Kuba elérhető a turisták számára. Az év végi adatokat feltornázhatja, ha elindulnak a tengeri hajóutak, és az Egyesült Államok valóban megnyitja határait a turisták előtt. Utóbbira a Hálaadás Napja utáni időszakra van esély. 

Összességében, néhány karibi, pár európai és afrikai, illetve elvétve egy-két ázsiai-óceániai ország tudta meghaladni a 2019-es, járvány előtti vendégszámot. Ezek a sikerek jórészt azzal magyarázhatók, hogy a külföldi turisták oda mennek, ahová tudnak, így ennek turisztikai-gazdasági előnyeit a „nyitott országok” fölözik le. Persze mindenhol kötelező a koronavírus elleni oltás vagy negatív PCR-tesztekkel a fertőzésmentesség igazolása.

A Turisztikai Világszervezet jelentése nem sok jóval kecsegtet azzal kapcsolatban, hogy mikorra térhet vissza a nemzetközi turizmus a járvány előtti szintekre.

A valódi turisztikai feltámadás még évekbe telhet, aminek több oka is van. A járvány még a világ számos részén tart, mert nem elég magas a koronavírus elleni átoltottság.

A szegényebb országok esetében ez a vakcinahiányra vezethető vissza, de több régióban nagyfokú az oltásokkal szembeni bizalmatlanság is. Nem meglepő módon, emiatt az utazási biztonságérzete is csak lassan javul a turistáknak. Ezt támasztja alá, hogy az oltásokkal jól haladó európai és amerikai országokban kezdett el leghamarabb újra éledezni a nemzetközi turizmus. Ezekben a régiókban bátrabban mernek útra kelni az emberek.

Ennek szöges ellentéte tapasztalható a korábban kedvelt ázsiai és óceániai nyaralóhelyeken. Ezek az államok még jövő tavasszal sem biztos, hogy nyitnak majd. Világszerte egyébként nem egységesek belépéskor az egészségügyi szabályok sem a turisták számára, ez szintén csökkenti az utazási kedvet a külföldiekben. Zurab Pololikashvili a Turisztikai Világszervezet vezetője meg is jegyezte:

erős kereslet van a nemzetközi turizmusban, és számos ország újra fogad biztonságosan és felelősségteljesen vendégeket, de az igazi újra indulás még várat magára a nem következetes szabályok és előírások miatt, illetve azért, mert egyenetlenek az oltási programok.

Nyertesek és jövőbeli kilátások

Úgy tűnik, hogy a nemzetközi turizmusban azért vannak igazi járványbajnokok is. Az egyik ilyen ország Mexikó, amely idén júliusban már 2 százalékkal több turisztikai bevételt ért el 2019 azonos hónapjához képest. A nagy turisztikai célpontok közül Franciaország 35 százalékos visszaesést produkált, míg az Egyesült Államok 49 százalékosat. Ennek ellenére júliusban már a turisztikai feltámadás jeleit mutatták, amiben erőteljes szerepe lehet az egyre magasabb átoltottsági aránynak.

Az idei szeptember és december közötti időszakra vegyesek a várakozások. A Turisztikai Világszervezet felmérése szerint a szakértők 53 százaléka arra számít, hogy rosszabb lesz az utolsó pár hónap teljesítménye, mint amivel korábban kalkuláltak. Csak a megkérdezettek 31 százaléka hisz abban, hogy jobb turisztikai eredmények lesznek év végéig.

Az általános várakozás az, hogy a járványbéklyó jövő év második és harmadik negyedévében eshet le a nemzetközi turizmusról, 2022 második felétől viszont robbanásszerű keresletre számítanak.

A turisztikai vállalkozások 76 százaléka bízik abban, hogy a beoltottság indítja be újra az utazási kedvet, de bíznak abban is, hogy az egyes országok együttműködőek lesznek majd az egészségügyi protokollok kidolgozásában. Összességében a szakértők azért mérsékelten derűlátóak. A turisztikai szektorban érdekelt cégek 45 százaléka most arra számít, hogy világszerte 2024-re vagy még később állhat helyre a 2019-re jellemző kereslet. Legkésőbb Ázsiában és az óceániai régióban állhat helyre a turizmus, ott 2024-nél előbb nem számítanak erre. Európában ez 2023-ra történhet meg, míg a leggyorsabban a közel-keleti régió indulhat be, a teljes turisztikai feltámadás ott már a jövő évben eljöhet.   

Címlapkép: Getty Images

karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas
karacsonybutor

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Budapesti Metropolitan Egyetem