koronavírus vakcina oltópont
Gazdaság

Koronavírus: hirtelen változtak meg a magyar járványadatok

Portfolio
Dupla sebességre váltott a koronavírus-járvány terjedése Magyarországon - jelentette ki az RTL Klub Híradójának nyilatkozva Vattay Gábor az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője.

Az elmúlt héten hirtelen változtak meg a hazai adatok, a puszta számok is ezt mutatják, de közelebbről megnézve, úgy tűnik, hogy gyakorlatilag dupla sebességre váltott a járvány a megelőző egy hónaphoz képest - fejtette ki a csatornának a szakember, aki azt jelzi előre, hogy

akár már erre a hétvégére vagy péntekre 1500 körüli napi esetet várhatunk, két hét múlva pedig már 2000 körüli napi fertőzöttszám várható.

Az aktuális magyar járványadatokról itt írtunk:

Ez a tempó hasonló a más országokban tapasztalható negyedik hullámhoz, itt a szakember Nagy-Britanniára és az Egyesült Államokra gondolt. Ennek oka szerinte, hogy mostanra csúszott ki a magyar oltott lakosság körülbelül fele abból az idősávból, amíg az oltások a terjedés ellen is védenek. Ez körülbelül 5 hónap, amíg az oltás magát a terjesztést is akadályozza. Amikor ez lejár, akkor hirtelen, az 5 hónapnál régebben oltottak is terjeszteni fogják potenciálisan a járványt.

Úgy vélekedett, hogy a harmadik oltást nagyon kevesen választják, ezért

ez a helyzet a következő két hónapban csak romlani fog.

korona7-485882

A következő 1 hónapos időszakban a járvány nagyon gyorsan fog terjedni, magas lesz a napi esetszám és ezt követően 1-1,5 hónap között várható a kiugrás tetőzése - magyarázta Vattay Gábor, aki arra is kitért, hogy az esetszám csúcs függ a tesztelés mértékétől is. A tanszékvezető 5-6 ezer körüli napi új esetszámot vár, ami később napi 4000 esetre fog visszaesni és ez az időszak hosszan fog tartani.

Vattay Gábor a Népszavának is nyilatkozott, amit ma reggeli cikkünkben foglaltunk össze:

Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának megbízott igazgatója a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján közben arról beszélt, hogy három lehetséges forgatókönyv áll előttünk a hazai járványhelyzet tekintetében.

Címlapkép: Koronavírus elleni oltóanyagok beadására kijelölt oltópont a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban 2021. október 12-én. Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Budapesti Metropolitan Egyetem