koronavirus gazdasag
Gazdaság

Ne számítsunk rá, hogy megszabadulunk a magas inflációtól

Portfolio
A jelenlegi magas inflációs környezetet elsősorban a kínálati oldal sokkja okozza, amely velünk marad még egy ideig - mondta Giada Giani, a Citi szenior közgazdásza a Portfolio Budapest Economic Forum című konferenciáján. A közgazdász ugyanakkor lát pozitív jeleket a kilábalás szempontjából.

Nagyon szokatlan recessziót látunk az előző 18 hónapban, amelyet egyszerre idézett elő a kereslet és a kínálat (előbbi a lakosság távolságtartása, másik az ellátási zavarok miatt) - mondta Út a koronavírus utáni helyreállításhoz az euróövezetben című előadásában Giani. Ehhez képest ma azt látjuk, hogy az eurózóna gazdaságában gyors és erős a helyreállás a keresletben, amely leginkább a magas átoltottságnak köszönhető a közgazdász szerint. Emiatt újra lehetett indítani a gazdaságot, és így megugrott a fogyasztás és a beruházás is.

Az eurózóna gazdasága akár még ebben az évben visszatérhet a válság előtti szinthez, de ez még nem azt jelenti, hogy kilábaltunk a válságból

kilábalásról majd akkor beszélhetünk, ha elérjük a válság előtti trendet,

azaz azt a szintet, ahol a gazdaság válság nélkül lett volna. Ma viszont jelentős kínálati sokkot látunk, amely a Citi közgazdásza szerint nagyon komoly. Leginkább az energiaszektorban beszélünk erről, ennek a szektornak a válsága pedig hatása lehet a kilábalásra is. A gáz ára például nagyjából hatszorosára nőtt tavalyhoz képest, a lakossági energia pedig részét képezi a fogyasztói árindexeknek. Eddig azt láttuk, hogy a gázárak emelkedésével nőttek az elektromos áramszolgáltatások árai is, ez pedig felhajtja a fogyasztói árindexet, azaz a lakossági energiaárak meglódulásával az infláció is megugrik.

Giani emlékeztet rá, hogy az energia a lakossági fogyasztói kosárban 10%-ot tesz ki, ami komoly súly, így ennek az áremelkedése egy nagyon komoly ütés szerinte. A kormányzatok megpróbálhatják ezt mérsékelni például adóemeléssel, de ez nem lesz elég ahhoz, hogy jelentős mértékben mérsékeljék a lakossági energiaárak megemelkedését.

A másik fontos tényező a vállalatok nyereségrátája. A Citi közgazdásza emlékeztet, hogy a termelési költségeknek átlagosan 3%-át teszik ki az energiaárak, de vannak energiaintenzív szektorok (például a közlekedés), amelyek nagyobb ütést kapnak majd. Ez ronthatja ezeknek a vállalatoknak a beruházási hajlandóságát, emellett árat emelhetnek - ami tovább növeli az inflációt, és az is lehet, hogy részlegesen leállítják a termelést a magas energiaárak miatt, mert egyszerűen nem térül meg

Ez pedig érthető módon hatást gyakorol a gazdasági növekedésre a keresleten és a kínálaton keresztül is

- mondta.

A fenti baloldali ábra Németországot mutatja: a világosabb vonal a gyáripari megrendeléseket, a sötétebb az ipari termelést mutatja. Tisztán látszik, hogy a kereslet már helyreállt, amit az ipari kibocsátás nem tudott követni az ellátási probléma miatt.

Ezen kívül további kockázatot jelent a kínai lassulás is, az ellátási zavarok ott is nagy problémát okoznak, miközben a kereslet erős.

Ha mindent egybevetve nézünk, azt mondhatjuk, hogy a továbbiakban is jelentős áremelkedésre számíthatunk - mondta a közgazdász.

Ugyanakkor elmondta, hogy egyetért azzal a nézettel, hogy az infláció átmeneti lesz, jelenleg ugyanis súrlódások okozzák a kereslet és a kínálat között: a kereslet helyreállt a válság előtti szinthez képest, a kínálat a sokk miatt viszont nem tudja ezt követni. Amikor a kínálati sokkok megszűnik, mérséklődni fog az infláció.

Giani emellett szólt a béremelkedésről is, amit a jegybankok néznek: ha ugyanis jelentős mértékben nőnek a bérek, az azt jelenti, hogy az inflációs várakozások beépültek a bérekbe, ami maga is árfelhajtó lehet. Ha a jegybankok ezt látják, akkor erre válaszul léphetnek, a közgazdász viszont arra számít, hogy a bérek az infláció alatt nőnek majd. Ez támogatja azt a nézetet, hogy az infláció átmeneti lesz.

Van ugyanakkor két olyan tényező, amely a Citi közgazdásza szerint rendkívül kedvező hatást gyakorolhat a kilábalásra:

  • az egyik ilyen, hogy a válság alatt rendkívüli mértékben megnőtt a megtakarítási ráta,
  • a másik pedig a Next Generation EU program, amely a leginkább rászoruló tagállamokban robusztus növekedést generálhat akkor is, ha a forrásokat nem teljesen hatékonyan költik el.

Szólt még a közgazdász a fiskális és monetáris politikáról is. Németországban volt egy nagyon fontos választás, amely szerinte nem jelent majd teljes váltást az európai fiskális politikában, de mivel a német pártok elkötelezettek a zöld fordulat iránt, ezt európai szintre emelhetik, ahol emiatt majd változtatni kell a fiskális szabályokon, a Stabilitási és Növekedési Paktumon Európában. A monetáris politikáról azt mondta, hogy konzervatívabb megközelítésre számít az EKB-tól.

Címlapkép: Getty Images

séf étterem szakács főzés
schiphol
repülés légitársaság boeing dreamliner utazás naplemente repülő

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
bukarest