fizikai munka munkabér kőműves építőipar
Gazdaság

Bejelentette a kormány, mekkora adócsökkentést kapnak a cégek

Portfolio
Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán 2021. október 20-án, Budapesten. Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a kormány támogatja azt a munkáltatói javaslatot, amely szerint jövő januártól megszűnne a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett kész 2,5 százalékponttal csökkenteni a szociális hozzájárulási adót. Az egyszerűsített formában megvalósuló, összesen 4 százalékpontos adócsökkentés önmagában mintegy 500 milliárd forintot hagyna a vállalkozásoknál, amelyet a cégek a béremelések finanszírozására fordíthatnának - olvasható az ITM szerdai közleményében. Itt érdemes kiemelni, hogy a már nyáron elfogadott 2022-es adótörvények értelmében az érintettek egyébként is kaptak volna 2 százalékpontnyi adócsökkentést jövő júliustól.

A szakirányú oktatást vagy duális képzést végző gazdálkodók a már elfogadott szabályok szerint 2022. január 1-jétől a korábbiakkal lényegében azonos kedvezményt érvényesíthetnek a szociális hozzájárulási adóból. Így a szakképzéssel foglalkozó vállalkozások a többiekével megegyező mértékű adócsökkentésben részesülhetnek.

A kormány az önkormányzatok költségvetési stabilitását is figyelembe véve megfontolja a korábbi kamarai javaslatot, amely a helyi iparűzési adó idei mérséklését kiterjesztené 2022-re. Az intézkedéssel a magyar munkavállalók kétharmadának kenyérkeresetet biztosító kkv-szektor cégei további 150 milliárd forintot takaríthatnának meg.

2022 január elsejétől így egy lépésben 260 ezer forintra, a 2010-es érték közel háromszorosára emelkedhetne a szakmunkás bérminimum összege

- emelte ki az államtitkár. Hozzátette, hogy a minimálbér-tárgyalások a mielőbbi, akár már novemberi megegyezés érdekében a jövő héten folytatódnak.

Érdemes a friss bejelentések kapcsán kiemelni, hogy a most bejelentett 4 százalékpontos munkáltatói tehercsökkenés egy része már ismert volt korábbról. A tavasszal benyújtott és júniusban megszavazott 2022-es adócsomagban már szerepelt a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás jövő július elsejétől történő megszüntetése és szintén július elsejétől lépett volna eredetileg életbe egy 0,5 százalékpontos szocho-csökkentés. A kormány a mostani javaslatával tehát előrébb hozta és egyúttal megemelte a vállalatoknak szóló adócsökkentési tervet. Az eredeti 2022-es tervek alapján éves szinten 1 százalékpontnyi adóteher-csökkenés valósult volna meg, ez lesz most 4 százalékpont, vagyis a kormány 3 százaléknyi plusz adócsökkentést vállalt a jelentős mininálbér-emelésért cserébe a vállalatok teheremelkedésének kompenzálása céljából.
Az nem újdonság, hogy a kormány a jelentős minimálbér-emelésért cserébe adócsökkentést ad a munkáltatóknak. Az ITM mostani bejelentésével az is valószínűnek tűnik, hogy megvalósul az a szeptemberi kormányzati javaslat, hogy a leginkább érintett kis- és középvállalkozásokat többlettámogatással segítené a kormány. Ez a helyi iparűzési adón keresztül valósulhat meg, az adó felének elengedésével 2022-ben is. 2020 decemberében jelentette be a kormány, hogy elengedi a kkv-k helyi iparűzési adójának felét a 2021-es évre, ez 150 milliárd forintos forráselvonást jelentett az önkormányzati szektor számára és ekkora könnyítést az érintett cégek számára.

Címlapkép: Getty Images

Kilőtt a Twitter árfolyama
google
szombathely
Budapesti Értéktőzsde
kovács tamás otp egészségpénztár
Paks II. godor helyszin

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
szombathely