eu zaszlo
Gazdaság

Visszatér az EU az adósságszigorhoz, de van még értelme?

Portfolio
Gyévai Zoltán, az EU-Monitor főszerkesztője szerint nem biztos, hogy sok értelme van visszaállni 2023-tól a 3 és 60 százalékos szigorra a tagállamok költségvetési hiányára és adósságszintjére vonatkozóan – írja az Infostart.hu.

Gyévai Zoltán, az EU-Monitor főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának megkeresésére beszélt arról, hogy 2023. január 1-jétől újra hatályosak lesznek a rendelkezései, azaz ismét be kell tartani a költségvetési hiányra vagy éppen az adósságra vonatkozó szabályokat. Néhány tagállam kivételével azonban az unió szinte összes országában jóval 3 százalék felett van a deficit – mondja a szakértő.

Az Infostart összegzésében Gyévai kitér arra is, hogy az átmeneti szabályfelfüggesztés 2020 március óta van érvényben azt segítve, hogy a tagállamok kezét ne kössék gúzsba a válságban.

Szerinte a 2023-ra tervezett visszaállás a költségvetési hiány esetében a 3, a GDP-arányos államadósság esetében pedig a 60%-ra azért aggályos, mivel minden tagállamnak más a kiindulópontja: a déli tagállamok már a 2008-ban indult pénzügyi-gazdasági válságot sem tudták kiheverni, ezért elég nagy adósságtömeget görgetnek maguk előtt – nem így az északiak.

Úgy véli, hogy az a fajta megszorítási politika, amely korábban jellemezte az uniót is, és részben a Stabilitási és Növekedési Paktum is erre van felfűzve, lehet, hogy elavult, mert túl mesterséges referenciaszámokon alapul.

Ennek ellenére úgy látja, hogy a mostani reform "nem fog odáig elérni", hogy uniós alapszerződés-módosításhoz vezessen, arra nincs most ideje az Európai Uniónak, hogy hozzányúljon a lisszaboni szerződéshez, ez ugyanis némely országban népszavazást tenne szükségessé. Szerinte inkább a "jogi keretek", valamint a "politikai akarat és szándék" keretei között kell megtalálni a lehetséges változtatásokat.

A 2023-tól érvényes fiskális szabályrendszerről most indult el újra egy konzultáció, ennek kapcsán Paolo Gebtiloni uniós biztos is nyilatkozott az EU-Monitornak a magyar helyreállítási terv elfogadási esélyei mellett, ezekről itt írtunk:

Címlapkép: Getty Images

Varsó ingatlanok
terkepcimlap
infláció
koronavírus vakcina pfizer
china usa
Kilőtt a Twitter árfolyama

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Varsó ingatlanok