Gulyás Gergely kormányinfó
Gazdaság

Gulyás Gergely: Brüsszel nyílt támadást intézett a rezsicsökkentés ellen

Portfolio
Csütörtökön 10 órakor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Kormányinfót tartott. A szerdai kormányülésen uniós ügyekről tárgyaltak, hiszen kezdődik az EU csúcstalálkozója. Így az energiaválság központi téma volt szerdán. Úgy vélekedett a miniszter, hogy ha piaci árak lennének Magyarországon, akkor a magyar családok ma egy évben 386 ezerrel fizetnének többet, mint a jelenlegi rezsicsökkentett árak mellett

Fennmarad az szja-visszatérítés?

Ha 7% felett lesz 2022-ben is a magyar gazdaság növekedése, akkor a 2022-ben befizetett szja visszafizetését is érdemes megfontolni - válaszolta határozottan egy kérdésre Gulyás Gergely. Ezzel arra utalt, hogy a kormány nemcsak 2022 februárjában fogja visszafizetni 1,9 millió, gyermeket nevelő családos embernek a 2021-es személyi jövedelemadóját, hanem 2023 februárjában is a 2022-ben teljesített szja-t.

Gulyás Gergely is beadatta a harmadik oltást

Harmadik oltásnak Janssen típusú vakcinát vett fel Gulyás Gergely - derült ki egy válaszából. Nem azért, hogy szabadon utazhasson, hanem az mRns típusú technológiával kifejlesztett vakcinák túlságosan új technológiát képviselnek. De ez a személyes véleménye.

Repülőtér-vételár és megtérülés

Arra a kérdésre, hogy mennyi idő alatt térülhet meg a reptér-vásárlás, Gulyás Gergely úgy felelt: a magyar állam nem tud anélkül vásárolni, hogy ne készítene értékbecslést. A nemzetközi értékbecslő szerinti ársáv alatt van a felek által megállapodott ár - válaszolta.

2019-es teljes év EBITDA-ját szokták nézni, ha azt vizsgáljuk, mennyi idő alatt térül meg a vásárlás. És a korábbi növekedés tovább fog folytatódni. Nincs szó évtizedeket felemésztő megtérülésről - mondta.

A koronavírus-járvány előtti 17 milliós éves utasszám könnyen lehet 24-25 millió a jövőben - vetítette előre.

Arra csekély az esély, hogy csak magyar légitársaság létrejöjjön új nemzeti légitársaságként. Ha valakivel össze tudnánk állni, hogy legyen magyar állami tulajdonrész is egy repülőtársaságban, az jó lenne, de ez a személyes véleményem - mondta.

Lesznek-e lezárások Magyarországon?

Figyeljük a számokat, konzultálunk az NNK-ban dolgozó kollégákkal, virológusokkal, orvosprofesszorokkal és ha szükséges, lépünk - válaszolta arra a kérdésre, hogy mikor lesznek korlátozások.

Makói Continentál-gyár

Tájékozódik a kormány a helyzetről - válaszolta Gulyás Gergely. Lázár János értelmes és jó javaslatot tett a tárcavezető szerint.

Napelemes pályázat

A legutóbbi módosításokkal az a célunk, hogy az uniós megállapodásunkat erősítsük. Van Magyarországon négy olyan régió, ami jóval az EU-átlag alatt van fejlettségben, ezért döntöttek a napelemes pályázat esetében is olyan módosításokról, amelyek az itteni napelem telepítéseket részesíti előnyben.

Azok a régiók lesznek a kedvezményezettjei leginkább az uniós forrásoknak az új ciklusban, amelyek számára a tárgyalások végén sikerült elérnünk plusz 3 milliárd eurót.

Kórházban ápoltak és oltott emberek közötti kapcsolat

Az 55-45%-os arány a kórházban lévő koronavírus-betegekre vonatkozóan, amiről korábban beszélt a miniszter, az egy kórházra vonatkozó adat volt. Vagyis, hogy a betegek 55%-a oltatlan.

Egy kórház átlagából vélelmezett országos adatokat - erősítette meg a miniszter.

Akinek harmadik oltása van, az gyakorlatilag nincs kórházban, csak nagyon kevesen - árulta el.

A kórházban ápolt oltott emberek közül a legtöbben Pfizert kaptak.

Ez nem azért van, mert a Pfizer kevésbé lenne jó, mint a Sinopharm vagy másik vakcina, hanem azért, mert a legidősebb korosztályt ezzel a védőoltással oltották - válaszolta Gulyás Gergely. Az adatok onnan származnak, hogy beszél kórházvezetőkkel és orvosokkal és az onnan érkező tapasztalatokat tudja elmondani.

Nem javasolnám, hogy valakik tömegeket hozzanak Erdélyből a Békemenetre. Alacsony átoltottságú országnál jobb az óvatosság

- válaszolta egy új kérdésre.

Más a mostani hullám, mint az eddigiek. Aki akarta, beoltathatta magát - fejtette ki.

Biodóm

Mi azt várjuk, hogy a főváros a saját beruházását fejezze be. Ez nem egy közös projekt, ez egy fővárosi projekt, amire az állam pénzt adott - válaszolta a kérdésre, hogy mit reagál a kormány a főváros kérésére.

Rezsicsökkentés

A rezsicsökkentésről nem fogunk lemondani - jelezte kérdésre válaszolva Gulyás Gergely, és azt is mondta, hogy azt szeretnék, ha ki lehetne bővíteni a rezsicsökkentést.

Budapest Airport megvásárlása

Most már csak a technikai kérdések megtárgyalása van hátra - jelezte kérdésre válaszolva a miniszter.

Úgy látjuk, hogy a vevői és eladói szándék találkozik

- értékelte.

A szerződés lezárása a bonyolult szabályok miatt több időt vesz igénybe, de mindkét fél célja, hogy gyorsan záruljon le a megállapodás. Erre sor kerülhet még idén, vagy legkésőbb a jövő év elején - magyarázta.

Más hasonló ingatlanok állami megvásárlása most nincs tervben - jelezte később egy másik kérdésre. Mindig is az volt a szándék, hogy vegyük vissza és fejlesszük - emlékeztetett.

Rezsi

A kormány bármikor hozhat döntést a rezsicsökkentéssel kapcsolatban, de most nem született ilyen döntés - válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely.

Most igazolódik vissza az Oroszországgal kötött hosszú távú gázmegállapodás helyessége - mondta a miniszter. Egy része az így megvásárolt gáznak ugyanis fix áras - részletezte.

Maszkviselés

Müller Cecília országos tisztifőorvos kollégája legutóbb azt javasolta, hogy zárt térben viseljenek az emberek maszkot. Erről mi a kormány álláspontja? - kérdezték.

Úgy gondoljuk, hogy Magyarország polgárai felnőttek, ezért ha úgy döntenek, hordanak maszkot. Egyelőre a kormány ilyen döntést kötelező módon nem hozott - felelte. Továbbra is hangsúlyozom: nem a maszk, hanem az oltás. Ezzel nem a maszk ellen beszélek - mondta.

Nem akarta a kormány a nagy rendezvényen való részvételt korlátozni - felelte arra a kérdésre, hogy miért döntöttek arról, hogy a 23-i ünnepségeken nem lesznek érvényesek a járványügyi korlátozások. Emlékeztetett arra, hogy ez nem új szabály, július óta érvényben van az a szabály, hogy a gyülekezési jog alá tartozó rendezvények szabadon megtarthatóak.

Egyértelművé szerettük volna tenni, hogy ez egy szabad ország és

bár a jelenlegi járványügyi helyzet bizonyos szempontból ad okot aggodalomra,

de nem teszi indokolttá, hogy akár ellenzéki nagygyűlést, akár állami rendezvényt betiltsunk, ezért a szabályok fennállnak és a gyülekezési jog szabadon gyakorolható október 23-án - magyarázta.

Mit vétóz meg a kormány Brüsszelben?

Több esetben is kell minősített többség az energiaválságot érintő döntésekről a most induló csúcstalálkozón - válaszolta arra a kérdésre, hogy a magyar kormány mit tud most megvétózni a brüsszeli tárgyalásokon.

A vétóhoz nemcsak Magyarország csatlakozik, hanem több déli ország is várhatóan. A kétharmados többség megakadályozása is elérhető ezáltal - fogalmazott. A konklúziókat a találkozón egyhangúan kell elfogadni, és itt a kormány kifejtheti eltérő álláspontját, és a konklúziót meg tudja vétózni a magyar kormány - fűzte hozzá.

Benzinár

Rekordmagas a benzinár ma Magyarországon. Horvátországban befagyasztják egy szintnél az árakat? A magyar kormány tervez ilyen lépést? - kérdezték Gulyás Gergelytől. A kormány korábban alkalmazott ilyen lépést a jövedéki adó tekintetében, a kőolaj árának emelkedésével párhuzamosan csökken a jövedéki adó. A magyar árak még így is a legolcsóbbak Európában - részletezte válaszában a miniszter.

Bármilyen segítő intézkedést tervez-e a kormány? - hangzott újra a kérdés ezek után. A miniszter erre nem felelt érdemben. Egyelőre figyeljük a benzinárat, hoztunk korábban intézkedést, ez csökkenti az árakat. A kormány, ha szükséges, mindig tud új intézkedéseket hozni - tette hozzá.

Lengyel helyzet

Az Európai Parlament szélsőséges szervezet, most a lengyel miniszterelnök is megtapasztalhatta ezt - vélekedett Gulyás Gergely annak kapcsán, hogy Lengyelországról vitáztak az EP-ben a héten, azt is hozzátette, hogy Magyarország álláspontja ebben világos.

A nemzeti jog és az uniós jog viszonyával kapcsolatos viták az elmúlt években is láthatóak voltak - fogalmazott. Ezek után cseh és német bírósági döntéseket hozott fel példaként a múltból, arra célozva, hogy a lengyel helyzetet az EP-ben túlságosan felfújták. A magyar Alkotmánybíróság is hozott ilyen döntést 2016-ban és az Ab előtt most is van ilyen eljárás - emlékeztetett.

Ez egy lengyelellenes vita, ékes bizonyítéka a kettős mércének - vélekedett. Azok ellen lépnek fel erősen, akik a föderációt támadják - mondta.

Menekülthelyzet

A déli kerítésekkel a határok védelme biztosított - jelezte a miniszter és arra is kitért, hogy növekszik a nyomás Európa határain. A határvédelemre költött 588 milliárd forintnyi állami kiadásból csupán pár milliárdot finanszírozott az EU - jegyezte meg. Szerinte a tranzitzónákat mindenhol vissza kell állítani és a menekültekről mindig az EU határain kívül kell dönteni.

Energiaárak: vétózni készül a kormány Brüsszelben

Az elmúlt hónapokban drámaian megnőttek az energiaárak. Ennek több oka van, de a legfőbb oka, hogy az Európai Bizottság átgondolatlan energiapolitikát folytat. A Bizottság új javaslata az eddigieken is túlmegy, hiszen az emelkedést a fogyasztókra akarja hárítani - érzékeltette a tárcavezető.

Ez nyílt támadás a rezsicsökkentés ellen

- jelezte.

Arra is emlékeztetett Gulyás Gergely, hogy a magyarok fizetik a legalacsonyabb energia- és gázárakat Európában. Majd elsorolta, hogy például Berlinben, Bécsben és Budapesten milyenek a rezsiárak.

Nem véletlen, hogy Magyarország mindvégig ragaszkodott a hatósági ár mellett és az állam szerepvállalása mellett. A rezsiköltségeket féken kell tartani, és mivel ez a kisvállalkozásokra is kiterjed, ezért javítja a versenyképességet - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A baj az, hogy a Bizottság nem segítette azt, hogy Európa megőrizze a versenyképességét és nem előzte meg a válság kialakulását, hanem olyan lépésekről döntött, ami még inkább hozzájárult a válsághoz - értékelte.

Brüsszel erőltette a klímavédelemre hivatkozva a hagyományos energiatermelés leépítését - emlékeztetett. Idén tavasszal már érezhetőek voltak a válság előjelei, kereslet erősödött, a hosszú távú gázszerződések kifutóban voltak, a tározók alacsony töltöttségen álltak, de Brüsszel fél éven keresztül semmit nem tett és semmilyen egyeztetés nem volt az Európát energiával ellátó országokkal - foglalta össze.

Nem klímavédelemről, hanem a versenyképesség drámai csökkenéséről és a rezsiárak emeléséről van szó - hangoztatta.

Az ETS, széndioxid-kvótarendszert a Bizottság ki akarja terjeszteni a közúti közlekedésre és az emberek lakásaira, házaira is - emelte ki.

A V4-es országok az ilyen javaslatokat el fogják utasítani, vagyis megvétózzák - jelezte.

Ha piaci árak lennének, akkor a magyar családok ma egy évben 386 ezerrel fizetnének többet, mint a jelenlegi rezsicsökkentett árak mellett - fejtette ki. Havi 32 ezer forint többletet jelentene minden család számára a mostani piaci ár.

Dugódíj, dízel autók betiltása - sorolta az ellenzéki budapesti vezetés terveit. A multicégek közben következmények nélkül szennyezhetik a környezetet - vélekedett.

EU-s ügyek

Jövő hét szerdán lesz rendes kormányülés. Az okot az adta, hogy ma kezdődik a brüsszeli uniós csúcs, három fő témával. A legfontosabb az energiaárak kérdése, egyfajta rezsikérdés van mindenhol Európában - fogalmazott a miniszter. A második kérdés a migráció, itt fontos viták lesznek. És a lengyel alkotmánybíróság döntése is kiváltott egy vitát.

Ülésezett a kormány

A tematika EU-s volt - derült ki a kormányszóvivő szavaiból.

Kezdődik a sajtótájékoztató

Gulyás Gergely délig ér rá.

Érkeznek a kormány legújabb bejelentései

A kormány legújabb döntéseiről szóló tájékoztató érdekes helyzetben érkezik. Egyrészt a koronavírus negyedik hulláma éppen most vált sebességet idehaza, közben a kormány lazításról döntött az ünnepek miatt és az előválasztások múlt hétvégi eredménye is foglalkoztathatta a kormánypártokat.

Az eseményről élőben tudósítunk.

Címlapkép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. szeptember 15-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

török líra
forint készpénz bankjegy
digitális euró érme
Tényleg gyengélkedik a forint
szegény nyugdíjas
koronavirus

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
török líra