olaszország firenze
Gazdaság

Pozitívra javította az olasz államadós-osztályzat kilátását az S&P

MTI
Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Olaszország államadós-osztályzatának kilátását a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings), egyebek mellett azzal az előrejelzésével indokolva a lépést, hogy a koronavírus-járvány sokkja után az idén csaknem öt évtizede nem mért ütemű növekedés várható az olasz gazdaságban.

A Standard & Poor's a péntek éjjel Londonban bejelentett döntéssel egy időben megerősítette az olasz államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű osztályzatát. Az S&P ugyanilyen besorolással tartja nyilván a magyar szuverén adósságot.

A cég az olasz osztályzat kilátásának javításához fűzött indoklásában kiemelte azt a várakozását, hogy az olasz gazdaság az idén és jövőre "harsogó lendületű" kilábalása várható, miután az olasz felnőtt lakosság 80 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás teljes dózisát, és már megérkezett az első támogatás a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítására és az ellenállóképesség javítására szolgáló európai uniós pénzügyi eszközből (RRF).

Az S&P hangsúlyozza, hogy az Olaszországnak szánt RRF-folyósítások teljes értéke várhatóan eléri az olasz hazai össztermék (GDP) 10,8 százalékát. Mindezek alapján a hitelminősítő azzal számol, hogy az olasz GDP-érték az idén 6 százalékkal, jövőre 4,4 százalékkal növekszik.

Az elemzés szerint az erőteljes bázishatások, a felgyülemlett fogyasztói kereslet, a javuló hitelkondíciók, az adóösztönzőkkel támogatott, élénk építőipari aktivitás és a külső kereslet együttes hajtóereje 1973 óta nem mért ütemre gyorsítja az olasz gazdaság növekedését.

Ebben a környezetben a Standard & Poor's azt valószínűsíti, hogy az olasz hazai össztermék az általa eddig vártnál egy évvel korábban átlépi a 2019-ben - a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó teljes évben - elért szintet.

Az S&P mindezek alapján arra számít, hogy a GDP-értékhez mért olasz államháztartási hiány a 9,4 százalékos hivatalos idei cél helyett - és a 9,6 százalékos tavalyi szint után - 8,8 százalék lesz 2021-ben, jövőre pedig 5,8 százalékra csökken.

A Standard & Poor's előrejelzése az év végére 144,8 százalékos, 2022-ben 142,9 százalékos GDP-arányos nettó államadósság-rátát valószínűsít.

Címlapkép: Getty Images

szombathely
Budapesti Értéktőzsde
kovács tamás otp egészségpénztár
Paks II. godor helyszin
iskolagyerekek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
szombathely