vakcina vírus
Gazdaság

Kockázatos terület lett Magyarország szomszédja

Portfolio
Vasárnap nem éppen rózsás hírek érkeztek a járvány globális és európai terjedéséről: kiderült, hogy Kelet-Európa az új járványgóc, Kínában megint felfutóban van a fertőzés és a tél miatt a kilátások komorak az északi féltekén. Horvátország fokozottan kockázatos besorolást kapott Németországtól.

Itt vannak a gyógyszerek, amik szinte teljesen megállítják a koronavírus szaporodását

Magyar fejlesztésű, orrspray formában alkalmazható terápiás szereket fejlesztenek a Pécsi Egyetem virológiai laborjában, nyilatkozta az RTL Klubnak Jakab Ferenc virológus.

Tovább a cikkhez

A gazdag országok felvásárolták a vakcinákat, ezért nem jut a szegény országokban élőknek

A gazdagabb országok több mint 16-szor annyi Covid-19 vakcinát kaptak fejenként, mint az Egészségügyi Világszervezet által támogatott Covax-programra támaszkodó szegényebb országok, derül ki a Financial Times elemzéséből.

Tovább a cikkhez

Megrázó videó a román járványhelyzetről

Súlyos a romániai koronavírus-járvány helyzet, ezzel kapcsolatban tett közzé videót a Deutsche Welle.

Tovább a cikkhez

Javult az oltási kedv Brüsszelben a védettségi igazolvány erős alkalmazása miatt

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára kedvezményeket biztosító, október 15-től érvényes rendelkezés hatására nőtt a koronavírus elleni oltásra jelentkezők száma Brüsszelben. Az új fertőzöttek napi száma egy hét alatt 65 százalékkal emelkedett Belgiumban - közölte a helyi média vasárnap.

Beszámolók szerint Brüsszelben legalább 25 százalékkal többen jelentkeztek oltásra egy hét alatt, mint egész szeptemberben.    

A belga főváros vezetése a megemelkedett oltakozási kedvet azzal magyarázza, hogy Brüsszelben múlt péntektől csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőket fogadhatnak beltéri helyiségeikben az éttermek, bárok és rendezvényközpontok, és igazolásra van szükség a beltéri sporteseményeken való részvételhez is.    

Vallóniában, az ország déli, francia nyelvű régiójában a brüsszelihez hasonló szabályozás november elsején lép érvénybe. Flandria, Belgium északi, flamand nyelvű országrésze még nem döntött az oltottaknak nagyobb szabadságot, az oltástól vonakodóknak pedig a korlátozások fenntartását jelentő szabályozásokról.    

Az oltópontok nyitvatartási idejét a megnövekedett igényekhez igazították, különös figyelemmel arra, hogy nemrégiben megkezdődött a 65 évesek és az annál idősebbek harmadik, emlékeztető oltásának országos beadása is - közölték.    

Brüsszel a koronavírus elleni oltások terén elmarad az ország többi részétől. A brüsszeli régió teljes lakosságának 56,5 százaléka kapta meg az oltás első adagját, szemben Vallóniával, ahol a teljes népesség 70,2 százaléka, illetve a flandriai régióval, ahol a lakosság 80,6 százaléka vette fel az első oltást. Teljes védettséggel Brüsszelben a lakosság 54,1 százaléka, Vallóniában 68,5 százaléka, Flandriában pedig 79,8 százaléka rendelkezik.    

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt hétnapos időszakban feljegyezett új koronavírus-fertőzéses estek száma 65 százalékos növekedést mutat az előző hétnapos időszakhoz képest. Az elmúlt kilenc napban közel 36 200 ember fertőződött meg Belgiumban, naponta átlagosan 4036-an. Kórházba naponta átlagosan több mint száz beteget szállítanak, ez a mutató 67 százalékkal emelkedett. Belga kórházakban az előző hétvégén mért adatokhoz képest 34 százalékkal többet, jelenleg 1103 fertőzöttet ápolnak. Az intenzív osztályokon kezeltek száma meghaladta a 250-et, ami 32 százalékkal magasabb az előző hétvégén jelentett adatnál. Naponta átlagosan 13 ember halt meg a vírus szövődményeiben, mintegy 25 százalékkal többen, mint az előző hét napban.    

A járvány kezdete óta 1 312 360-an fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 25 846-an haltak meg a szövődményekben Belgiumban. (MTI)

Kockázatos terület lett Magyarország szomszédja

A járványügyileg fokozottan kockázatos területek közé sorolták a német hatóságok Horvátországot az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedése miatt, így vasárnaptól szigorúbb beutazási szabályok vonatkoznak a nyugat-balkáni európai uniós tagállamból érkezőkre. 

A fokozottan kockázatos besorolás azzal jár, hogy Németországba utazás előtt ki kell tölteni a kormány online beutazási bejelentési űrlapját, a határ átlépése után pedig rögtön házi karanténba kell vonulni tíz napra. A karantént csak a SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) elleni teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek kerülhetik el.    

Negatív koronavírusteszt is véget vethet az elzártságnak, de a tesztet legkorábban a karantén ötödik napján szabad elkészíttetni.    

A kockázatos besorolásról közösen dönt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI), a szövetségi egészségügyi minisztérium, a külügyminisztérium és a belügyi tárca. Az Európai Unió tagországai közül Bulgária is ebbe a kategóriába tartozik vasárnaptól. Már korábban járványügyileg kockázatosnak minősítették a három balti országot, valamint Romániát és Szlovéniát, és további mintegy hatvan EU-n kívüli országot, köztük Szerbiát és Ukrajnát.    

Németországban az utóbbi napokban jelentősen erősödött a járvány. Ezt jelzi a többi között, hogy május óta először ismét száz fölé emelkedett az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra jutó száma. A mutató értéke vasárnap reggel 106,3 volt. Egy nappal korábban pontosan 100, egy héttel korábban 72,7 volt a hétnapi fertőzésgyakoriság az RKI adatai szerint.    

Az utóbbi  24 órában 13 732 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 60 százalékkal több az egy héttel korábbi 8682-nél. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 4 466 157 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.  A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 23 halálesetet regisztráltak - szemben az egy héttel korábbi 17-tel -, a járvány áldozatainak száma így 95 100-ra emelkedett Németországban. (MTI)

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

Romlik a járványhelyzet, veszélyhelyzeti módba vált több kínai tartomány

A Kínában azonosított új fertőzöttek száma emelkedni fog a napokban és a járvány egyre több tartományba ér el - számol be a Bloomberg a vasárnapi hatósági tájékoztatás alapján.

Tovább a cikkhez

Izrael már készül a koronavírus új járványhullámaira

Izrael tízmilliárd sékelt (közel ezer milliárd forintot) különít el a koronavírus-járvány esetleges következő hullámaira - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Kelet-Európa a járvány új gócpontja

Vasárnapra meghaladta a 20 milliót a Kelet-Európában regisztrált összes koronavírus-fertőzés száma - derül ki a Reuters összesítéséből. Az is elmondható a friss adatok alapján, hogy a térség az eddigi legsúlyosabb járványhulláma ellen küzd, főleg annak köszönhetően, hogy a vakcinaprogramok lemaradtak a nyugati országokhoz képest.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: lesújtó figyelmeztetés érkezett a közelgő tél miatt

Különböző nemzetközi példák figyelmeztető jelként kellene szolgáljanak a járvány terjedése szempontjából. A közelgő tél és a hidegebb idő pedig nem sok jót vetít előre a fertőzésnek kitett lakosság számára. Azok az országok, amelyek túlságosan is a vakcinára építik védelmi stratégiájukat, várhatóan nagyobb veszteségekre kell felkészülniük.

Tovább a cikkhez

Már csak ez hiányzott: évtizedes csúcson a légúti betegek száma

Szeptember óta rekordszámú megkeresést kapnak a háziorvosok, egy rendelésen akár ötven-hatvan beteg is megfordul - írja az Index.

Tovább a cikkhez

Szinte egész Magyarország a második legrosszabb járványügyi besorolást kapta

Szinte egész Magyarország a második legrosszabbnak számító besorolást kapta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ négyfokú skáláján. Ez alól csak a Közép-Dunántúl képez kivételt – írja a HVG.

Tovább a cikkhez

Rusvai: Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora

Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora, a jelenség mögött az állhat, hogy a fiatalabbak közül kevesebben vették fel az oltást - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Tovább a cikkhez

A mai naptól sokkal könnyebbé vált a beutazás Angliába

Vasárnaptól gyorsteszt elvégzése is elegendő az angliai beutazás után azoknak, akik a koronavírus elleni oltás teljes dózisát megkapták nemzetközileg elismert vakcinákból.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: vaskalapos lépések a szomszédban, hamarosan kezdődhet a gyerekek oltása

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint már több mint 243 millió ember fertőződött meg koronavírussal a világon, és ezek csak a hivatalos adatok. Miközben jönnek a pozitív hírek a gyerekek oltásának lehetőségéről, egyre több országban jelentik be újfent a szigorításokat. Vannak olyan országok is, ahol éppen most kezdenek el lazítani.

Tovább a cikkhez
Frankfurti tőzsde
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH
Látványterv a Budavári Palota újjászülető B épületéről

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
oltás szőke nő