orvos hőmérséklet járvány
Gazdaság

Már csak ez hiányzott: évtizedes csúcson a légúti betegek száma

Portfolio
Szeptember óta rekordszámú megkeresést kapnak a háziorvosok, egy rendelésen akár ötven-hatvan beteg is megfordul - írja az Index.

A koronavírustesztek többségét az Országos Mentőszolgálat kivonuló egységei végzik, de ha a páciens nem mutat erős tüneteket, akkor statikus mintavételi ponton is lehetősége van a szűrésre - emlékeztet cikkében az Index. A héten ugyanakkor a háziorvosok is nagy számban kaptak antigéngyorsteszteket, így a tesztelési munkálatokba most ők is komolyabban becsatlakoztak. Kezdetben ennek nem mindenki örült, aláírásgyűjtés is indult, ám idővel világossá vált, hogy a rendelői tesztelés csupán opcionális, ami sokak számára megkönnyebbülést jelentett.

Az intézkedés bevezetésére vélhetően a növekvő esetszám, valamint a nem Covid okozta légúti megbetegedések őszi gyakorisága miatt volt szükség. 

„Amennyiben a rendelőben nincsenek meg azok az infrastrukturális feltételek, amelyek mellett a teszt biztonsággal elvégezhető, akkor az orvos az eddig ismert módokon külső helyszínre szervezi le a páciens szűrését. Egyébként bizonyos járási hivatalok kis mennyiségben eddig is biztosítottak teszteket a praxisoknak, a különbség most annyi, hogy ezentúl nagyobb számban kapnak” – tisztázta a lapnak Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének (Haosz) alapítója.

Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos felhívta a figyelmet arra, hogy azok, akik légúti panasszal rendelkeznek, továbbra is telefonon jelentkezzenek.

Az egyéb légúti megbetegedések pedig azért fordulhatnak elő nagyobb számban, mert míg tavaly a szokásos vírusok ellen is védett a maszk és a távolságtartás, nem "edződött" az immunrendszerünk, most azonban hazánkban jelenleg korlátozások nélkül élhetünk. Sokat vagyunk közösségben, és a maszkviselés sem kötelező.

„A praxisokban a légúti megbetegedéseknek csupán öt százalékát teszi ki a Covid. Szeptember óta részben az alacsonyabb hőmérséklet, részben az iskola elindulása miatt

az egyéb légúti betegek száma rohamosan nőni kezdett, évtizedes csúcsot döntött, de a háziorvosok a hatalmas teher ellenére is jól szervezték a feladataikat

– tette hozzá Békássy Szabolcs.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila

Frankfurti tőzsde
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH
Látványterv a Budavári Palota újjászülető B épületéről

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
oltás szőke nő