Előfizetői tartalom

Belenyúlt az Energiahivatal az árampiacba, miután erőfölényes árazást állapított meg

Portfolio
Idén tavasztól a piaci kondíciók változásával nem indokolható, túlzott áremelkedést tapasztalt a kiegyenlítő szabályozási energia piacán a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a most lezárt vizsgálata azt állapította meg, hogy ez a piac túlzottan koncentrált, amely lehetőséget ad erőfölényes árazásra, ezért ennek megakadályozására iparági határköltség alapú árképzést írt elő a piac egészére – közölte kedden a Hivatal. Az új rendszer november 1-től él és fontos, hogy kompenzációs rendszert is beépített abba a MEKH, így „a kötelezés minden piaci szereplő számára mindig biztosítja a költségek megtérülését, csak a piaci erőfölényes árazás lehetőségét korlátozza”.

A közlemény emlékeztet rá, hogy a Hivatal 2021. februárjától a piaci kondíciók változásával nem indokolható, túlzott áremelkedést tapasztalt a kiegyenlítő szabályozási energia piacán, ezért jelentős piaci erő nevű eljárást folytatott le. Ilyet a hivatalnak abban az esetben kell lefolytatnia, ha olyan körülmény jut a tudomására, amely arra utal, hogy a verseny valamely...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái