pénz
Gazdaság

Hiperinflációtól retteg a Twitter vezére, de a sztárbefektető szerint inkább defláció jön az ünnepek után

Portfolio
Cathie Wood innovációs befektető, az ARK Invest alapítója és vezetője reagált Jack Dorsey, a Twitter alapítójának hiperinflációról szóló jóslatára. Wood szerint nemhogy hiperinfláció nem lesz, de még defláció is előfordulhat az ünnepek után.

Twitteren reagált Cathie Wood, az ARK Invest vezérigazgatója Jack Dorsey Twitter-vezér jóslatára, aki szerint hiperinfláció közeleg a gazdaságban. "A hiperinfláció megváltoztat mindent. Ez már elkezdődött" - mondta Dorsey. A meglepő és egyelőre teljesen légből kapottnak tűnő jóslatra egyébként David Rosenberg közgazdász is reagált a CNBC-n, és a hiperinflációs kijelentésről azt mondta, hogy

abszolút röhejes.

Wood válaszában azt írta, hogy nem hiperinflációtól kell tartanunk, a defláció ugyanis sokkal nagyobb veszélyt jelent. Szerinte három tényező miatt számíthatunk arra, hogy a jelenlegi magas infláció hamarosan eltűnik, és az árak csökkenésbe fordulnak. Ezek közül két tényező ciklikus, egy pedig hosszú távon is fennáll majd:

  • a technológia árának csökkenése,
  • a kínálati oldal túlzott reakciója az ellátási válságra,
  • az innovációra képtelen vállalatok eltűnése.

A technológiai árának változásáról elmondta, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztése évről évre 40-70% között csökken, aminek jelentős deflációs hatása van. A kínálati nehézségek szerinte hamarosan szintén dezinflációs hatással bírnak majd, a vállalatok ugyanis megsokszorozták rendelésüket, hogy a kilábalás miatt felpattant keresletnek meg tudjanak felelni, így az várható, hogy a kínálat majd meghaladja a keresletet, ahogy a lakosság egyre inkább a szolgáltatószektor felé fordul majd.

A harmadik tényező az innovációra képtelen vállalatok kiszorulása. Szerinte az S&P 500 index vállalatainak nagy része követte ezt a modellt, amelyben a cél az osztalékfizetés és a saját részvényvásárlás volt, és ezek a vállalatok nem fektettek elég erőforrást az innovatív beruházásokba. Szerinte a nagy részvényindexek is veszélyben vannak emiatt a folyamat miatt.

Végül szót ejtett a pénz forgási sebességéről is. Emlékeztetett, hogy a 2008-2009-es válság után, amikor a Fed eszközvásárlásba kezdett, arra számított, hogy az infláció fellendül majd. Mivel azonban a pénz forgási sebessége csökkent, ezért az infláció is elmaradt. Wood szerint jelenleg is azt látjuk, hogy a pénz forgási sebessége csökken.

A közgazdászok szerint a hiperinflációs előrejelzés teljesen megalapozatlannak tűnik, de a deflációs várakozások sincsenek összhangban a piac és a jegybankok várakozásával. A legnagyobb jegybankok arra számítanak, hogy az áremelkedés üteme a következő év második felében térhet vissza a célszint környékére, de az EKB-nál például még a kétéves horizonton is 1,5-2% közötti áremelkedést várnak. A piac valamivel pesszimistább, a befektetők egy része nem hisz a jegybankoknak, és időben hosszabban elnyúló cél feletti áremelkedést áraznak. Mind a hiperinflációs, mind a deflációs forgatókönyv messze van a közgazdászok döntő többségének várakozásától.

Címlapkép: Getty Images

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
tedrosz