karantén maszk koronavírus
Gazdaság

Koronavírus - A WHO szerint korántsem ért véget a járvány, Romániában felpörgött a lakosság immunizálása

Portfolio
Egyre több szomszédos országban és Európa új járványgócában, az Egyesült Királyságban is berobbanni látszanak az új koronavírus esetszámok, a negyedik járványhullám úgy tűnik, elérte a kontinenst, és a jelek szerint Magyarországot is. Itthon az egy héttel korábbi adatközléskor még csak 857 új esetről számoltak be, így egy hét alatt közel duplájára, 98 százalékkal 1701-re nőtt az új koronavírusos fertőzöttek száma, míg a halálozások száma egy hét alatt 175 százalékkal 44 főre emelkedett. A koronavírus-járványról szóló híreinket ebben a cikünkben szedjük össze kedden.

Már Szlovákiában is lehet regisztrálni a harmadik oltásra

Keddtől minden 55 éven felüli jelentkezhet a Covid-19 elleni harmadik oltásra, ha már eltelt fél év azóta, hogy megkapta a második dózist – közölte Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője, számolt be a hírről az Új Szó.

Tovább a cikkhez

Románia célja, hogy az év végéig elérje a nyájimmunitást

A román hatóságok célkitűzése az, hogy az év végéig Románia elérje a koronavírus elleni nyájimmunitást, vagyis a felnőtt lakosság átoltottsága meghaladja a 70 százalékot - mutatott rá keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a romániai oltáskampány koordinátora.

Az oltásparancsnok elmondta: eddig a teljes lakosság 33 százaléka, a beoltható (12 év feletti) lakosság csaknem 39 százaléka, illetve a 18 év feletti lakosság több mint 41 százaléka kapott a koronavírus elleni oltásból legalább egy adagot. Ezzel az átoltottságal Románia csak Bulgáriát előzi meg az Európai Unióban.

Regionális szinten továbbra is Bukarestben a legmagasabb, csaknem 60 százalékos az átoltottság, Kolozs megyében pedig 52 százalékos, míg Suceava megyében a legalacsonyabb, 24 százalékos.

Gheorghita arra alapozta a lemaradás gyors behozásával kapcsolatos derűlátását, hogy az utóbbi héten - amióta az államfő bejelentette, hogy mindenütt kötelezővé válik a védettségi igazolvány használata - háromszorosára ugrott az oltási hajlandóság, és immár országszerte hatalmas sorok várakoznak az oltópontok előtt, amelyek egész nyáron kongtak az ürességtől.

Kedden több mint 111 ezren jelentkeztek immunizációra. Az országban most először haladta meg a százezret az első adag vakcinával egy nap alatt beoltottak száma. Ha a 19 milliós Románia tartani tudja az utolsó hét oltási ütemét, amikor átlagosan több mint 80 ezerrel emelkedett naponta a beoltottak száma, akkor

két hónap alatt valóban elérheti az uniós beoltottsági átlagot és a nyájimmunitást.

Az oltásparancsnok azt ígérte, hogy az év végéig minden hétvégén rendeznek oltási maratont a fővárosban és vidéken is, igyekeznek - több orvosi rendelő bevonásával, illetve a polgármesteri hivatalokba kiszállásokat szervező mobil oltópontok segítségével - felpörgetni az oltási kampányt. Az érdeklődés ugrásszerű növekedésére reagálva az elmúlt napokban több ideiglenesen bezárt oltópont újrakezdte tevékenységét, így jelenleg több mint 700 oltási központban ezernél több oltópont működik az országban. 

Romániában kedden lépte át a 6 milliót a mindkét adag vakcinával (vagy a Janssen egyetlen adagjával) beoltottak száma, és 6 millió 621 ezer ember kapott legalább egy adag, koronavírus elleni oltást. Az utóbbi héten több mint félmillióval emelkedett a beoltottak száma. (MTI)

Pár nap múlva kötelező lesz a maszk beltéri helyeken Belgiumban

Az új koronavírusos esetek számának jelentős növekedése miatt a belga kormány ismét kötelezővé teszi a beltéri helyiségekben a szájmaszk viselését, és elrendelte a koronavírus-igazolvány általános bevezetését az országban.

Tovább a cikkhez

WHO felszólítás érkezett - Nemzetközi fertőzési kockázatot jelent a koronavírus-járvány

A Covid-19-világjárványnak koránt sincs vége - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti bizottsága. amely felszólította a tagállamokat, hogy ismerjék el a szakosított ENSZ-szervezet által hitelesített valamennyi védőoltást.

Tovább a cikkhez

További fejlesztések előtt nyitott utat az mRNS-technológia

Az évtizedek óta fejlesztett technológia esetében még csak a kezdetet jelentik a koronavírus elleni védőoltások: további vakcinák fejlesztése előtt nyitotta meg az utat a mostani siker, tájékoztat az Infostart.

Tovább a cikkhez

Koronavírus - Tízezer tanuló karanténban, Horvátország online oktatásra áll

Kétnapos online oktatást vezetnek be Horvátországban az őszi szünet után a koronavírus-járvány terjedésének lassítására - jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden.

Tovább a cikkhez

Száztízmillió adag védőoltást szállít az Afrikai Uniónak a Moderna

Száztízmillió adag, koronavírus elleni védőoltást szállít az Afrikai Uniónak (AU) a Moderna, az első 15 millió adagot várhatóan az idei év végéig leszállítják - jelentette be kedden az amerikai biotechnológiai vállalat.

A Moderna a vakcinákat a globális hozzáférés biztosításával kapcsolatos kötelezettségvállalásnak megfelelően alacsonyabb áron szállítja -

áll a vállalat közleményében.

Az Afrikai Unió különböző gyártóktól vásárol védőoltásokat a tagállamok lakossága immunizálásának gyorsítása érdekében.

Strive Masiyiwa, az AU koronavírusügyi megbízottja üdvözölte a Moderna bejelentését.

Masiyiwa közölte, hogy az AU eddig 17 millió adag, koronavírus elleni vakcinát osztott szét, és a következő három hétben újabb 35,2 millió adag védőoltás érkezik.

Afrika 1,3 milliárd lakosának eddig csak mintegy 5 százalékát oltották be mindkét adaggal. A 60 százalékos átoltottsághoz becslések szerint mintegy 1,6 milliárd dózis vakcinára lesz szükség.

Az Afrikai Betegségellenőrző és Megelőzési Központ szerint keddig Afrikában kevesebb mint 8,6 millió

Szakértők szerint a fertőzöttek és a halálesetek száma a tesztelés alacsony aránya miatt a hivatalos adatoknál jóval magasabb lehet. (MTI)

Így kerülhető el a várható újabb tragédia, ami felé az ország halad

Annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány negyedik hullám minél kevesebb áldozatot követeljen és a egészségügyi rendszerünk minél inkább képes maradjon az elmúlt évben felhalmozott nem-Covid ellátási igények kiszolgálására az egészségügyi szakértők javasolják a járványügyi intézkedések mihamarabbi szigorítását, széleskörű, számos területre kiterjedő intézkedések bevezetését.

Tovább a cikkhez

Nem tudják kötelezővé tenni a maszk viselését a BKV-n, de erősen ajánlott

A tömegközlekedési eszközökön nem tudják kötelezővé tenni a maszkviselést, de arra kérik a budapestieket, hogy az utazáskor használják a maszkot - mondta Karácsony Gergely főpolgármester egy keddi sajtótájékoztatón, amelyen kifejtette, hogy a fővárosban a helyzet nem rosszabb az országos átlagnál, de úgy érzik, itt az ideje, hogy kivegyék a részüket a járványvédelemből, és a kormányt is cselekvésre ösztökéljék.

Tovább a cikkhez

A román hatóságok azt remélik, hogy tetőzött a járványgörbe

A román hatóságok reményei szerint a koronavírus-járvány negyedik hullámának tetőzését jelezheti, hogy kedden - az utóbbi hetek keddi napjaitól eltérően - már nem döntött rekordot az esetszám, és csökkenni kezdett az újonnan diagnosztizált fertőzések július közepe óta növekvő mozgóátlaga.

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter szerint Romániában valószínűleg a múlt héten tetőzött a járványgörbe, de figyelmeztetett, hogy hivatalos adatok nem tükrözik a rejtőzködő vagy tünetmentes fertőzöttek számát, az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás pedig még mindig növekszik.

Romániában a keddi napokon rendre szintet lép az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, mivel sok helyen a hétvégi munkaszüneti napokon levett teszteket a laboratóriumok csak hétfőn értékelik ki, így a vasárnapi és a hétfői jelentésekben mindig az átlagosnál kevesebb, keddenként pedig az átlagosnál több fertőzés kerül a kimutatásba.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) legfrissebb jelentésében szereplő 16 765 új eset 17 százalékkal meghaladja ugyan az utóbbi két hét átlagát, de 11 százalékkal elmarad a múlt keddi csúcstól, maga a kéthetes mozgóátlag pedig az utóbbi napokban már nem emelkedett, hanem 14 ezer körül stagnál.

Kedden hónapok óta először fordult elő, hogy az utolsó hét napon diagnosztizált fertőzések száma (101 616) kisebb volt, mint az azt megelőző heti esetszám (103 733).

A haláleseteket illetően még nem lehet tetőzésről beszélni. Keddi jelentés szerint az utóbbi 24 órában 511 koronavírusos beteg hunyt el. Ez  35 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, és csak 9 százalékkal marad el a múlt keddi csúcstól. Maga a kéthetes mozgóátlag pedig folyamatosan emelkedik.

A romániai kórházakban kezelt koronavírusos betegek száma egy hete 20 ezer körül ingadozik, a súlyos eseteké pedig továbbra is emelkedik: kedden 1867 betegnek tudtak intenzív terápiát biztosítani. Romániában azonban már hetek óta minden hely foglalt a covid-kórházak intenzív osztályain, a sürgősségi ügyeleteken pedig sorban állnak a koronavírusos betegek, hogy kórházi ágyhoz jussanak.

Azokat a válságos állapotban lévő betegeket, akiknek Romániában már nem tudnak megfelelő ellátást biztosítani, katonai repülőgépekkel és mentőautókkal szállítják magyarországi, lengyelországi, illetve ausztriai kórházakba. További hét európai ország gyógyszerrel, lélegeztetőgépekkel és a román kórházakba küldött egészségügyi szakemberekkel segíti a túlterhelt román egészségügyi rendszert.

(MTI)

Járványügyi katasztrófára figyelmeztetnek Pápua Új-Guineában

Jelentősen nőtt az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Pápua-Új-Guineában, járványügyi szakértők kedden egyenesen katasztrófára figyelmeztettek és rámutattak arra, hogy az országban még mindig nagyon kevesen vették fel az oltást.

Tovább a cikkhez

Ukrajnában egyre több régió kerül vörös besorolásba

Ukrajnában hamarosan már 13 megye lesz a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös besorolásban, ami már több, mint az ország régióinak fele - jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a keddi sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető szavai szerint mostanra "fenyegetően felgyorsult" a kórházi ellátásra szoruló, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek számának emelkedése. Egyes régiókban, mint például Donyeck és Zaporizzsja megyékben az oxigénterápiás ágyak kihasználtsága már elérte a 80 százalékot. Az ország egészét tekintve a Covid-betegek számára fenntartott, orvosi oxigént biztosító berendezéssel felszerelt kórházi ágyak kihasználtsága átlagosan 66 százalék - mondta, hozzátéve, hogy az egészségügyi ellátórendszer terheinek csökkentése érdekében tárcája kénytelen szigorú karanténszorításokat bevezetni.

Ukrajnában a vörös kategóriába sorolt régiókban a szabályok szerint a mozikat, színházakat, múzeumokat, bevásárló- és szórakoztató központokat, vendéglátóipari egységeket, piacokat, edzőtermeket és uszodákat csak azok látogathatják, akik megkapták a védőoltás mindkét dózisát, továbbá azok az oktatási intézmények működhetnek a szokásos módon, ahol az alkalmazottak száz százaléka teljes védettséggel bír. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint jelenleg már csak négy megye - köztük Kárpátalja - maradt a legenyhébb, sárga besorolásban, a főváros, Kijev pedig egyelőre az eggyel nagyobb kockázatot jelző narancs kategóriában van. A még hétfőn közzétett táblázatban még hat megye volt hivatalosan vörös besorolású. Ljasko kijelentette, hogy csak akkor készülnek bevezetni zárlatot Ukrajnában, ha minden régió vörös besorolásba kerül.

A miniszter közölte azt is, hogy eddig Ukrajnában 119-en haltak meg a védőoltás felvétele után. Ugyanakkor kijelentette, hogy egyelőre egyetlen halálesetről sem tud, amely közvetlen összefüggésben lenne az oltással. "Ha történt volna ilyen, jelentették volna nekem" - tette hozzá újságírói kérdésre válaszolva. Kijelentette, hogy a lakosság beoltásának köszönhetően az elmúlt négy hónap alatt több mint háromezer emberéletet mentettek meg, szerinte ennyivel többen haltak volna bele a betegség szövődményeibe.

Ukrajnában keddre 19 120-szal 2 803 159-re nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké - az eddig legmagasabb számmal - 734-gyel 64 936-re, az aktív betegeké pedig több mint 8600-zal 348 111-re. Az elmúlt napon 2939 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7 058 802 ukrán adatta be magának, további 2 092 676-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Hétfőn 254 920 embert oltottak be az országban.

(MTI)

Egy nap alatt több mint ezren haltak bele a járványba Oroszországban

Először emelkedett 1100 fölé kedden a Covid-19-járványba egy nap alatt belehalt áldozatok száma Oroszországban.

Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1106-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 232 775-re nőtt az orosz operatív törzs kedden közölt adatai szerint. A halálos áldozatok száma immár a nyolcadik egymást követő napon haladta meg az ezret. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 34 446-tal 8 316 019-re emelkedett. A napi növekmény 0,44 százalék, a tünetmentes esetek aránya nyolc százalék. A felépültek száma 26 973-mal 7 213 584-re gyarapodott. Az országban 869 660 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 205,7 millió, az elmúlt napon pedig 414 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 890 069 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

(MTI)

GPMB: a világ nem tanult a járványból

A nemzetközi közösség nem tanult a koronavírus-járványból, amely rámutatott az egyenlőtlenségre, a megosztottságra és a felelősségvállalás hiányára - írta jelentésében a világ egészségügyi válsághelyzetekre való felkészültségét monitorozó Global Preparedness Monitoring Board (GPMB) kedden.

Tovább a cikkhez

A Pfizer vezérigazgatója szerint a vállalat 4 milliárd adag vakcinát fog előállítani 2022-ben

A globális járványhelyzet miatt a vakcinagyártókra jelentős nyomás nehezedik, és a Pfizer már lépett is, hiszen az idei évre tervezett mennyiséget is megemelte, jövőre pedig 4 milliárd adagot tervez gyártani a koronavírus elleni oltásából. Mindeközben továbbra is vita folyik arról, hogy például az Egyesült Államokban a vakcinákat emlékeztető oltásként használják, miközben a szegényebb országokba nem jut elegendő vakcina.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: itt vannak a kedd reggeli adatok

A kedd reggeli adatközlés szerint összesen 1701 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 852 214 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 44 beteg, így az elhunytak száma 30 611 főre emelkedett.

Tovább a cikkhez

Kínában már a három éves gyerekeket is beoltják a koronavírus ellen

Kínában már a hároméves korú gyermekeket is beoltják a Covid-19 ellen, miután az országban továbbra sem sikerül legyőzni a delta variánst és a vírus egyre több helyen jelenik meg.

Tovább a cikkhez

Itt a baj: nagyon megugrott a koronavírus-koncentráció a szennyvízben

Az NNK friss adatai szerint nagyot ugrott a 42., azaz az október 18-24-ig tartó héten a koronavírus-koncentráció a szennyvízben több magyar városban.

Tovább a cikkhez

Szlávik János: egészes biztosan szükség lesz valamilyen óvintézkedésre Magyarországon

Folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban lévők száma, de kevesebben vannak, mint az előző év azonos időszakában - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Tovább a cikkhez

Zacher Gábor: most vittünk be egy oltástagadót koronavírussal

Múlt hétig minden koronavírusos beteget a megyei, centrumkórházakba kellett vinniük a mentőknek, most azonban már az enyhe vagy középsúlyos ellátást igénylő betegeket is a helyi kórházakba viszik, speciálisan elkülönített, úgynevezett Covid-osztályokra - értesült a Portfolio. Ez is mutatja, hogy több az eset, romlik a járványhelyzet. Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos kiemelte: egyre többször fordul elő, hogy amikor nem covidos esethez riasztják a mentőket, kiderül, hogy koronavírus-fertőzött a beteg.

Tovább a cikkhez

A fertőzöttek száma 244 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,954 millió a világon

A világon 244 059 001 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 954 560 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.Egy nappal korábban 243 644 340 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 947 967 volt.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 45 545 583 eddig a napig. A halálos áldozatok száma 737 316. Brazíliában 21 735 560 fertőzöttről és 605 804 halálos áldozatról tudni. Argentínában 5 281 585  a fertőzöttek és 115 851 a halottak száma.

Oroszországban 8 149 946-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 226 506-ra emelkedett. Indiában 34 189 774 fertőzöttet és 454 712 halálos áldozatot jegyeztek fel. Törökországban 7 879 438 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 69 344.

Az Egyesült Királyságban  8 851 104  a fertőzöttek száma, és 139 990-en haltak meg a betegségben. Franciaországban 7 228 331 fertőzöttet és 118 452 halálos áldozatot regisztráltak. Spanyolországban 5 002 217 fertőzöttet és 87 186 halálos áldozatot regisztráltak. Olaszországban 4 743 720 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 131 856. Németországban 4 485 437 a fertőzöttek száma, 95 148 a halottaké. Lengyelországban 2 975 880 fertőzöttet és 76 447 halálesetet tartanak nyilván. Ukrajnában pedig 2 913 666 fertőzöttet és 68 365 halálesetet.

(MTI)

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH
Látványterv a Budavári Palota újjászülető B épületéről

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
oltás szőke nő