hernadi-zsolt-mol-vezer-bortonbuntetes-horvatorszag
Gazdaság

A Fővárosi Törvényszék dönthet Hernádi Zsolt kiadatásáról

Portfolio
A Fővárosi Törvényszék dönthet Hernádi Zsolt kiadatásáról, megszólalt a törvényszék szóvivője. A Mol tisztességtelennek tartja az eljárást, amelyet szerintük gazdasági érdekek motiválnak.

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója egyesített perében – közölte a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

arról, hogy Magyarország kiadja-e Hernádi Zsoltot Horvátországnak, A Fővárosi Törvényszék dönthet – számolt be az RTL Híradó alapján a Népszava.

A horvát legfelsőbb bíróság döntésében elutasította a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) a büntetés súlyosbítására vonatkozó indítványát, valamint a két vádlott fellebbezését is, és megerősítette az elsőfokú ítéletet, amely szerint Sanader hat év,

AZ Ő MEGVESZTEGETÉSÉVEL VÁDOLT HERNÁDI ZSOLT PEDIG TÁVOLLÉTÉBEN KÉT ÉV BÖRTÖNBÜNTETÉST KAPOTT.

A legfelsőbb bíróság indoklása szerint Sanader megegyezett Hernádi Zsolttal, hogy 10 millió euró fejében a magyar társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett, és arról, hogy az INA-ból kivonják a veszteséges gázágazatot. 

2011-ben az USKOK vádat emelt Sanader ellen a Hernádi Zsolt részéről történt megvesztegetés gyanúja miatt, majd 2013-ban a Mol elnök-vezérigazagató ellen is vádat emelt. 

Erre reagálva a magyar igazságszolgáltatás is nyomozni kezdett. A főügyészség megállapította, hogy a Mol érdekében és vezetői részéről bűncselekmény nem valósult meg, ezért a nyomozást ennek hiányában megszüntette.

Horvátország 2014-ben az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottságához (UNCITRAL) fordult az ügyben, amely 2016 decemberben hozott ítéletet. A nemzetközi választott bíróság szerint Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert. A bíróság hangsúlyozta, hogy a koronatanú, Jezic nem hiteles, a horvát bíróságok pedig elfogultan ítélkeztek.

A hétfői hírrel kapcsolatban a Mol is állást foglalt, melyben kiemelte, hogy jogi válaszlépéseket tartanak szükségesnek, Hernádi Zsolt pedig a horvát alkotmánybírósághoz fordul. A Mol határozottan visszautasítja a nem megfelelő üzleti magatartásra vonatkozó állításokat és továbbra is minden eszközzel védekezik a bűncselekménnyel kapcsolatos vádak ellen.

AZ ELNÖK-VEZÉRIGAZGATÓ TOVÁBBRA IS ÉLVEZI A MOL iGAZGATÓSÁGÁNAK TELJES BIZALMÁT ÉS TÁMOGATÁSÁT.

Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék szóvivője elmondta, ebben az esetben azt kell megvizsgálnia a bíróságnak, hogy a távollétében hozott ítélet feltételei megvalósultak-e, mindenféle tájékoztatást megkapott-e a védekezéshez.

Címlapkép forrása: Getty Images

Frankfurti tőzsde
elektromos auto veszely

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
elektromos auto veszely