koronavírus covid-19
Gazdaság

Koronavírus: megérkeztek a szerda reggeli magyar adatok

Portfolio
A szerda reggeli adatközlés szerint összesen 3125 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 855 339 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 36 beteg, így az elhunytak száma 30 647 főre emelkedett.

A járványgörbe trendje töretlen emelkedést mutat, a 7 napos mozgóátlag is meredeken felfelé mutat:

Ilyen magas napi esetszámot utoljára április végén, a 3. hullám lecsengő, de még erős szakaszában láthattunk.

1798 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen. Az adatok alapján gyorsan nő a kórházban ápoltak száma, egy hét alatt 70%-kal lettek többen:

Az elmúlt 24 órában kevesebben haltak meg a betegséggel összefüggésben, mint egy nappal korábban, de így is ez a második legnagyobb napi halálozási adat a 4. hullámban, így a tendencia változatlanul emelkedő:

Az egy évvel ezelőtti járványhelyzettel összevetve úgy tűnik, hogy a koronavírus terjedése egyáltalán nem lassabb most sem. Mivel az oltottak egy része tünetmentesen esik át a fertőzésen, ezért valószínű, hogy a detektálási hatékonyság alacsonyabb a tavalyinál, ez még inkább megerősíti azt a feltételezést, hogy a 4. járványhullámban is gyorsan terjed a vírus.

Ugyanakkor a kórházban ápoltak száma elmarad az egy évvel korábbitól, amit éppen az átoltottság magyarázhat.

Figyelmeztető viszont, hogy az utóbbi egy hét gyors esetszám-növekedése a kórházban ápoltak számának további emelkedésére utal, ezért nem zárható ki, hogy ez a két görbe is összeér. A kórházak fokozódó terheltségéről a Portfolio is írt:

Mára ugyan nem lettek többen a lélegeztetőgépen lévők, de sajnos itt is további növekedésre kell számítanunk, így a nagyon súlyos esetek száma is hamarosan a második hullámhoz hasonlóan alakulhat.

A járvány súlyosbodásának közvetett bizonyítéka a pozitív eredményű tesztek arányának növekedése. Tegnap már 16,5%-os volt a pozitivitási ráta, a mutató mélyen abban a tartományban van, amikor a járvány feletti kontroll már elveszett. A pozitivitási ráta görbéje ráadásul igen meredek, a szint pedig már nincs nagyon messze a legsúlyosabb járványidőszakok 20-25%-os adatától.

A járvány földrajzi adatai egyre karakteresebben mutatják a vírus gócosodását. A keleti országrészben a heti népességarányos fertőzéses adatok a nyugati megyék hasonló számainak 2-3-szorosára rúgnak.

jarvany görbe megyei bontás

Az oltakozási aktivitásban nem látható változás. Első és második adagot 2-2,5 ezer ember vesz fel naponta, a harmadik adagot 15 ezren kapják meg.

Úgy tűnik, hogy az oltást választók köre nem bővül érdemben, inkább a megerősítő harmadik adagra van kereslet azok körében, akik már az első két adagot megkapták. Ugyanakkor itt sem látunk gyorsulást, inkább egyenletes tempó a jellemző. Ebben szerepet játszhat az oltópontok ritkítása, a megnövekedett várakozási idő is. Mivel a fertőzéstől a vakcinák 4-6 hónapig védenek hatékonyan, azzal számolhatunk, hogy a társadalomban az oltás által védettek aránya akár csökkenést is mutathat.

Címlapkép forrása: Getty Images

Frankfurti tőzsde
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH
Látványterv a Budavári Palota újjászülető B épületéről

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
oltás szőke nő