Paks latkep2 Stiller Akos
Gazdaság

Nagy döntés készül Brüsszelben, ami Paksnak és az egész országnak is fontos

Portfolio
Az energiaügyi miniszterek keddi rendkívüli ülése kapcsán már beszámoltunk róla, hogy maga az energetikáért felelős biztos állapította meg: mindenki egyetért a gáz hosszú távon is fontos szerepéről az energia átmenet során, most viszont a Politico arról is ír, hogy nemcsak a gázt, hanem a nukleáris energiát is elismerheti az Európai Bizottság „környezetvédelmileg fenntartható” energiaként a készülő taxonómia-rendeletben, amelynek tartalmát már novemberben nyilvánosságra hozhatják. Az időzítés nem véletlen: így még a leköszönő Merkel-kormány időszaka alatt történne a döntés, nem az erősen atomellenes új német kormány alatt és az, hogy mind a gázt, mind a nukleáris energiát zöldnek címkéznék egyetlen rendelet keretében, azt is elérné, hogy meglegyen a szükséges minősített többség a tagállamokat tömörítő Tanácsban a döntéskor. Mindez Paks szempontjából is fontos, mert így plusz finanszírozási források is megnyílhatnak előtte, igaz hétfőn a parlamentben Orbán Viktor kormányfő egyértelműsítette, Paks I. üzemidő-hosszabbítását nem mérlegelik, hanem csak az új beruházással foglalkoznak.

A keddi energetikai miniszteri ülésen Kadri Simson energiáért felelős uniós biztos a tagállamokat végighallgatva megállapította:

ABBAN MINDENKI EGYETÉRT, HOGY A GÁZNAK TOVÁBBRA IS LESZ SZEREPE AZ ENERGIA ÁTMENETBEN

és szükség van egy jól működő, a különböző viszonyoknak jól ellenálló gázpiacra. Azt is jelezte: decemberig dönteni kellene a nukleáris energia és a gáz engedélyezett szerepéről.

Szerdán pedig a Politico arról ír két forrása alapján, hogy az Európai Bizottság jogszabályi javaslata már novemberben megérkezhet, hogy még a leköszönő német kormány időszaka alatt szülessen döntés a Tanácsban, ne pedig a decemberre várható új német kormány időszaka alatt.

Az elmúlt hetekben a franciák vezetésével, ahol a nukleáris energiából származik az ország áramellátásának közel háromnegyede, egy tíz országot felölelő koalíció alakult meg, amelyek síkra szálltak amellett, hogy a nukleáris energiát „környezetvédelmileg fenntartható” címkével lássa el az Európai Bizottság a régóta készülő ún. taxonómia rendeletében.

Közben az összes nukleáris kapacitást leállító németek a sok megújuló energiát kiegyensúlyozó gáz elismeréséért lobbiznak az elkészült Északi Áramlat 2 vezeték tükrében. Ezekből az alkotó elemekből már jól látszik, hogy

ha a Bizottság egybecsomagolja a két energiahordozó elfogadását egy rendelettervezetbe, akkor nem tud olyan blokkoló erő kialakulni a Tanácsban, hogy elbukjon az ügy, így mindkét energiahordozó végülis megkaphatja a zöld címkét.

Ez azért is fontos, hogy mert ez az iránymutatás az alapja annak, hogy a pénz- és tőkepiacokon merre mozdulhatnak meg nagy beruházói/finanszírozási források. Ha ugyanis a 2030-as, illetve 2050-es klímacélok eléréséhez ki van mondva, hogy ez a két energiahordozó igenis segít, illetve közben növeli az ellátásbiztonságot, akkor értelemszerűen a hosszú megtérülésű projektekre is előáll majd a finanszírozás.

Mindez magyar szempontból is kifejezetten fontos, mert a magyar energiamix is hangsúlyosan támaszkodik mind a stabil nukleáris, mind a megújuló enregiákat rugalmasan kiszabályozó gázerőművi kapacitásokra, így ezek fejlesztése, korszerűsítése is könnyebben és plusz forrásokból is megvalósulhat.

A hír afelé is mutat, hogy akár Paks I. minap felmerült üzemidő-hosszabbítására is könnyebben lehetne a piacról is forrást szerezni; de fontos emlékeztetni rá, hogy éppen az e hétfői parlamenti felszólalásában tisztázta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ezzel nem foglalkozik a kormány, csak Paks II. mielőbbi megépítésében gondolkodik. Utóbbihoz is fontos tehát az, hogy a nukleáris energiát elismerheti a Bizottság, illetve a tagállamok döntése zöld energiahordozóként és így a finanszírozásnál is megnyílhatnak plusz csatornák. Igaz egyelőre a magyar és az orosz állam közötti szerződés alapján zajlik a 10 milliárd eurós hitelkeret alapján a finanszírozás, de a valószínű költségtúllépés esetére mindenképpen jól jön majd a zöld címke az óriásberuházás kapacsán.

Paks II. beruházás kapcsán az elmúlt hetek fontosabb hírei:

Címlapkép forrása: Portfolio, Stiller Ákos

praga
séf étterem szakács főzés
schiphol

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
bukarest