FONTOS Bréking: Magyarországhoz is nagyon közel lehet már a szupervariáns
ekb ekb
Gazdaság

Christine Lagarde: Teljesen biztosak vagyunk benne, hogy a magas infláció átmeneti

Portfolio
Ma közzétette az Európai Központi Bank októberi kamatdöntő üléséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a jegybank ezúttal sem változtatott a kamatokon. Meglepetés viszont, hogy az EKB a negyedik negyedévre tovább csökkenti a pandémiás eszközvásárlási program havi keretösszegét. Christine Lagarde elnök a sajtótájékoztatón ismét elmondta, hogy a jegybank szerint a magas infláció átmeneti lesz, a következő év során mérséklődhet. Nem változott a jegybank előretekintő iránymutatása sem, és az EKB elnöke ismét kiállt korábbi állítása mellett, mely szerint a piaci várakozások a 2022-es kamatemelésről nincsenek összhangban a jegybank várakozásával. Lagarde szerint bár lassul a gazdaság, stagflációtól nem kell tartanunk.

Véget ért a sajtótájékoztató

Az EKB októberi ülését követő sajtótájékoztató ezzel véget ért, íme a mai nap legfontosabb fejleményei:

  • a jegybank csökkenti a pandémiás eszközvásárlási program terhére zajló havi vásárlásokat a negyedik negyedévben, ez ugyanakkor nem tekinthető taperingnek, csak kiigazításnak.
  • A jegybank nem változtatott a kamatokon és az előretekintő iránymutatáson sem, és Lagarde ismét elmondta, hogy a piaci várakozások a 2022-es kamatemelésre nincsenek összhangban a jegybank előrejelzéseivel.
  • Nem tudtunk meg semmilyen információt arról, hogy a PEPP márciusi kivezetése után milyen megoldás jöhet szóba az eszközvásárlási program folytatására, egyáltalán, folytatódni fog-e az eszközvásárlás. Lagarde minden hasonló kérdésre azt válaszolta, hogy a decemberi ülésen döntik el. Akkor születik döntés a TLTRO-ról is.
  • A jegybankelnök jelenlegi várakozása szerint márciusban véget ér a PEPP, de hozzátette azt is, hogy a jelenlegi várakozásból nem lehet kiindulni, a PEPP-ről ugyanis majd a decemberi ülés fényében döntenek.
  • Az infláció átmeneti, és a jegybank modelljei szerint a következő évben mérséklődhet az árnyomás. Lagarde elmondta, hogy a jegybank stábja szilárdan hisz abban, hogy a magas infláció átmeneti lesz.
  • A béremelkedést folyamatosan figyeli a jegybank, hogy beépül-e a bértárgyalásokba az inflációs várakozás, de egyelőre nem lát erre utaló jeleket.
  • Lagarde szerint nem kell stagflációtól tartani, mert bár a gazdaság lassul, stagnálásról nem beszélhetünk, és az infláció is mérséklődni fog jövőre.

Az EKB következő ülésére december 16-án kerül sor, amelynek végén fontos bejelentéseket tesz majd a jegybank a pandémiás eszközvásárlási programról.

"Ha kivezetik a PEPP-et, megemelik az APP keretösszegét?"

A kérdésre Lagarde azt válaszolta, mint a hasonló kérdésekre a sajtótájékoztatón végig: majd decemberben eldöntjük.

Az egyik piaci várakozás arról szól, hogy az EKB a pandémiás eszközvásárlási program kivezetésével egy időben vagy új eszközt vezet be, vagy megemeli a korábbi, de jelenlegi is futó eszközvásárlási program, az alacsony havi keretösszegű APP terhére zajló vásárlásokat.

"A piac várakozása nincs összhangban az EKB előrejelzésével"

Elhangzott ez az állítás is, amelyre az elemzők még a sajtótájékoztatót megelőzően számítottak. Lagarde elmondása szerint az EKB elkötelezett az előretekintő iránymutatásában szereplő intézkedések mellett, attól függetlenül, hogy a piaci szereplők mennyire hiszik el azt, vagy nem.

Az EKB előretekintő iránymutatása szerint az inflációs horizonton nem látszik a 2%-os inflációs cél, ezért nem is lehet 2023-ig kamatemelésre számítani. A piaci ehelyett már 2022-re kamatemelést áraz, és az EKB rendszeresen elmondja, hogy ez nincs összhangban saját előrejelzésével.

A TLTRO III velünk marad valamilyen formában?

Tette fel a kérdést egy újságíró. Lagarde azt mondta, hogy biztosítani fogják az átmenetet, de a TLTRO III kivezetése is decemberben kerül megtárgyalásra.

Lagarde látványosan kerül minden olyan választ, amely az egyes eszközök jövőjére vonatkozik, miután szeptemberben már bejelentette, hogy ezekről decemberben döntenek.

A német Bundesbank elnökének lemondása is szóba került

"Mennyire egészséges az, hogy a legnagyobb jegybank elnöke lemond vélhetően azért, mert nem ért egyet az EKB álláspontjával?" - hangzott el a kérdés. Lagarde úgy válaszolt, hogy rendkívül jó volt az együttműködése Weidmann-nal, és nagyon sajnálja, hogy az elnök lemond. Lagarde azt mondta, hogy Weidmann saját bevallása szerint egyáltalán nem az EKB Kormányzótanácsának többségével való szembenállása miatt mondott le.

A második kérdés úgy hangzott, hogy mennyire tisztességes dolog az, hogy Franciaországnak és Németországnak is csak egy szavazata van az eurózónában, és Máltának meg Luxemburgnak is. Lagarde erre úgy válaszolt, hogy a súlyozott szavazás kérdése nincs napirenden, és a jelenlegi rendszerben biztosítva van, hogy minden tagállamnak egyenlő beleszólása van a döntésekbe.

A Fed szigorítani fog, gyengülni fog az euró - mi lesz ennek a vége?

Hangzott a kérdés egy újságírótól. Lagarde úgy válaszolt, hogy ez nem olyan dolog, amiről ma egyelőre beszélni kell. Lagarde tehát egyszerűen nem válaszolt erre a valóban reális aggodalomra okot adó kérdésre.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nem gondoljuk, hogy a béremelkedés jelentős lesz

Mondta Lagarde, aki ismét elmondta, hogy a jegybank kiemelt figyelmet fordít a béremelkedésre, mert a vártnál magasabb bérkiáramlás második körös inflációs hatásokat eredményezhet. Egyelőre viszont nem látunk jelentős béremelkedést.

Erősödik az euró

Alighanem az amerikai GDP-közlés hatására időközben erősödésbe kezdett az euró a dollárral szemben. Az amerikai GDP jelentős mértékben lassult, a harmadik negyedévben mindössze 2%-kal nőtt évesített negyedéves szemléletben. Az előző hónapban még 6% feletti volt a növekedés.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A PEPP végéről is szó volt

"Ebben a percben azt mondom, hogy a PEPP márciusban véget ér, de mindez a finanszírozási feltételektől függ,

ezért nem tudok semmit válaszolni arra a kérdésre, hogy márciusban mi lesz

- mondta Lagarde, árnyalva a korábbi kijelentését, amely szerint a PEPP márciusban megszűnhet. Az elnök megerősítette, hogy a döntést csak később hozzák majd meg.

Lesz staglfáció?

Az ellátási nehézségek előbb-utóbb megszűnnek, amikor a kínálat felzárkózik a kereslethez. Példaképp a chiphiányt említette, chipgyárak épülnek ugyanis a világon. Ezért az ellátási nehézségek egészen biztosan kifutnak. Az nehézségek így is tovább tarthatnak, mint ahogy azt bármely előrejelzés várta, és nem is 2022 első negyedévében fog megoldódni, de az év során meg fog oldódni.

De egyes előrejelzések szerint az is lehet, hogy az egész évben jelen lesznek majd - mondta.

De csak idő kérdése, hogy mikor lesz vége, és most még nem is lehet megmondani, de 2022-ben a legnagyobb esély szerint véget ér az ellátási sok.

A másik kérdés a stagflációról szólt, amelyre Lagarde azt válaszolta, hogy

Nem látunk stagnálást.

Ahhoz, hogy stagfláció legyen, ahhoz stagnálásnak kell lennie, de egyelőre ezt nem látjuk. Az infláció az év végéig valóban növekedni fog, és 2022 első felében el kezd csökkenni a német adóhatás kiesése miatt, majd az év további részében folyamatosan mérséklődik az áremelkedés, de legalább stabilizálódik - mondta Lagarde.

Márciusban megszűnhet a PEPP

Az Európai Központi Bank független, és egyetlen célja van, hogy elérje a 2%-os inflációs célt - mondta Lagarde. A jegybank erre alapozva hozza meg a monetáris politikai döntéseit.

A jelenlegi várakozásom szerint a PEPP márciusban véget ér

- mondta Lagarde.

Ez egy olyan kijelentés volt, amely azt erősíti meg, hogy a PEPP meghosszabbítása nincs napirenden, ezért inkább arra lehet számítani, hogy a jegybank vagy egy új eszköz bevezetésével, vagy az APP keretösszegének emelésével biztosíthatja az átmenetet a kötvénypiacon.

A többi jegybank túlreagálja az áremelkedést?

A Bloomberg újságírója azt kérdezte Lagarde-tól, hogy az EKB miért kezeli máshogy az inflációs kockázatot, amikor a többi jegybank már reagált rá és bejelentették az eszközvásárlások lassítását. Lagarde azt mondta, hogy a jegybankokat nem lehet összehasonlítani, mert a gazdaságok is eltérőek, minden helyzet más választ igényel. Az eurózóna nagyon nagy piacgazdaság, emiatt az adatokra alapozva kell döntenie, hogy megfeleljen az árstabilitás követelésének.

Biztosítani tudom, hogy teljes mértékben elkötelezettek vagyunk az inflációs cél mellett

- mondta Lagarde, de adatalapú döntéseket kell hozni, amelyek alapján hosszú távon biztosítani lehet a jegybank célját.

Lagarde beszélt a PEPP-vásárlások csökkentéséről is.

Az eszközvásárlások lelassítása nem tapering, csak kiigazítás - mondta Lagarde.
Elmondta ismét, hogy a decemberben meghozott döntés értelmében mindig az aktuális pénzügyi kondíciókhoz igazítják a PEPP vásárlásait, és azt látták, hogy most kiigazításra van szükség.

Infláció, infláció, infláció

Ezekről volt szó a Kormányzótanács ülésén Lagarde elmondása szerint. Erről esett a legtöbb szó az ülésen. A jegybank tudomással van arról, hogy a jelenlegi áremelkedésnek milyen hatása van az európai fogyasztókra, de a középtávú folyamatokat is figyelembe kell venni.

Elmondása szerint a legtöbb tényező átmeneti, példaként a bázishatást emelte ki: a német hozzáadottérték-adó növelése például december végén megszűnik, kiesik a bázisból. Az energiaárakról is szólt, amelyek ha csökkenni nem is fognak 2022-ben, stabilizálódni biztosan.

Lagarde szerint a jegybank nagyon sok eszközt bevetett az infláció vizsgálatához, és meg van győződve róla, hogy

az infláció átmeneti, és a jövő évben mérséklődni fog.

Ezek a legnagyobb kockázatok

Az ellátási nehézségek és a magas energiaárak jelentik ma a legnagyobb kockázatot a növekedés előtt - mondta Lagarde. Ismét szólt az béremelkedésről Lagarde: ha a bérek túlzott mértékben emelkednek, az tovább emelheti az árnyomást a jegybank várakozása szerint.

Elmondása szerint a vállalatok hitelezése ugyan nőtt szeptemberben, továbbra is mérsékelt. Ezzel szemben a lakossági hitelek kihelyezése nőtt, amely elsősorban a jelzáloghitelek iránti keresletnek köszönhető. A banki mérlegeket továbbra is támogatják a kedvező finanszírozási feltételek, és erős adatokat látunk.

További áremelkedés jön

Christine Lagarde szerint az áremelkedés tovább gyorsulhat a következő hónapokban, és csak jövőre látunk mérséklődést. Három tényező hajtja az áremelkedés:

  • energiaárak emelkedése
  • a felpattanó kereslet
  • bázishatás

Az EKB várakozása szerint mindhárom tényező megszűnik a következő évben, így a jelenlegi magas infláció átmeneti lesz.

Romlottak a kilátások

Azt várjuk, hogy a GDP eléri a válság előtti szintet a negyedik negyedévben. A sikeres járványkezelés hatására visszapattanást látunk a keresletben, főleg a szabadidős és turisztikai szektorban.

A legnagyobb visszafogó tényező most az energiaárak emelkedése.

Emellett jelen van a munkaerő- és alapanyaghiány is. A szállítási költségek is emelkedtek, emiatt az EKB kilátásai kevésbé kedvezőek a következő negyedévekre.

Lagarde elmondta továbbá, hogy a munkaerőpiacon további fejlődést látunk, de a foglalkoztatottak létszáma még mindig elmarad a válság előtti szinttől.

A jegybank szerint emellett szükség van a célzott fiskális kiadásokra is, a Next Generation EU pedig hozzájárul a zöld és digitális átmenethez.

Lassul a gazdaság

Az európai gazdaság folytatja a kilábalást, de az ütem valamelyest mérséklődött. A fogyasztói hangulat továbbra is kedvező, de az ellátási nehézségek és a munkaerőhiány visszafogja az egyes szektorokat. Az infláció továbbra is növekszik főleg az energiaárak emelkedése miatt, de a visszapattanás miatti kereslet-növekedés is közrejátszik - mondta Lagarde.

Az infláció a következő hónapokban tovább nőhet, majd csökkenni fog - mondta.

A kedvező finanszírozási feltételek továbbra is fennmaradnak, és az EKB úgy ítéli meg, hogy a PEPP havi csökkentéseivel is fenntarthatóak ezek a kedvező feltételek - mondta az elnök.

Mit mondhat Lagarde?

A vásárlások havi ütemének csökkentése arra utal, hogy a Kormányzótanácson belül komoly vita alakulhatott ki az inflációs aggodalmak miatt. Ettől függetlenül még az is nyilvánvaló, hogy az EKB-t zavarja, hogy a piac 2022-es kamatemelést áraz, ami nincs összhangban a jegybank előrejelzésével és előretekintő iránymutatásával.

Így tehát nem lenne meglepő, ha Lagarde kitérne ugyan az átmeneti infláció okozta aggodalomra, de ismét aláhúzná az infláció átmeneti jellegét, és megerősítené, hogy az előrejelzési horizonton továbbra sem látszik, hogy az eurózóna áremelkedése alulról elérné a jegybank célszintjét.

Ezen felül az is minden bizonnyal elhangzik majd, hogy a PEPP-ről szóló friss döntés nem tapering, csak kiigazítás, és a kötvényvásárlásokról majd decemberben születik döntés. Mindenesetre az ütem további csökkentése arra utal, hogy a szigorításpártiak hangja erősebbé vált a Kormányzótanácson belül.

A sajtótájékoztató 10 perc múlva kezdődik.

Nagy kő zuhanhatott le az EKB szívéről a német inflációs adat láttán

A spanyol fogyasztói árindex mai közlése után nőtt az esély rá, hogy az októberi eurózóna infláció messze túlszárnyalja a várakozásokat, a német index viszont megnyugvást hozhat, ugyanis csak minimális mértékben tért el a várakozásoktól.

Tovább a cikkhez

Az euró kis mértékű gyengüléssel reagált a hírre

A közlemény megjelenése után az euró gyengülésbe kezdett a dollárral szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  
 

Gyorsértékelés: ez még mindig nem a tapering, de már majdnem

A jegybank nyáron jelentette be, hogy a harmadik negyedévre vonatkozóan csökkenteni fogja a havi eszközvásárlások összegét, akkor azonban hangsúlyozta, hogy ez mindössze kiigazítás, ugyanis az első negyedévben megemelt összeget csökkentik vissza a korábbi szintre. Akkor mi is úgy értékeltük és Lagarde is azt kommunikálta, hogy ez nem tekinthető az eszközvásárlási program kivezetésének. A csökkentéseket kis mértékben meg is kezdte a jegybank:

Ugyanezen logika mentén most is azt mondhatjuk, hogy a negyedik negyedévre vonatkozó csökkentés ismételten csak kiigazítás, technikailag nem tekinthető a tapering-folyamat elkezdésének, hiszen annak szükségszerűen fokozatosan csökkenő vásárlásokkal kell végződnie, majd a végén meg kell szűnnie az eszközvásárlásnak.

Gyakorlatilag azonban mégis azt mondhatjuk, hogy a pandémiás eszközvásárlási program kivezetése ezzel újabb szakaszba lépett.

Természetesen nem tudjuk még, hogy decemberben milyen döntés születik, és ha valóban ki is vezetik a PEPP-et, a jegybanknak számos lehetősége van a nagy összegű vásárlások fenntartására. Ráadásul ha csak "kis mértékben" csökkentik, ahogy a közleményben ígérik, még az is nagyobb összegű havi vásárlásokat eredményezhet, mint 2020 nyarán. Így tehát összességében nem beszélhetünk komoly szigorításról, és továbbra sem tudunk semmit arról, hogy mi lesz az eszközvásárlási program sorsa március után.

Christine Lagarde sajtótájékoztatója 14:30-kor kezdődik, de alighanem a jegybankelnök nem fogja elárulni, mi lesz a PEPP hosszú távú sorsa, és azt fogja mondani, hogy nem taperingről van szó, hanem kiigazításról. Lagarde sajtótájékoztatóját élőben közvetítjük ebben a cikkfolyamban.

Marad a TLTRO III

"A Kormányzótanács továbbra is bőséges likviditást biztosít a refinanszírozási műveletein keresztül. Különösen a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek harmadik sorozata (TLTRO-III) marad vonzó finanszírozási forrás a bankok számára, támogatva a bankok vállalati és háztartási hitelezését." - áll a közleményben. Ebben sincs meglepetés, a refinanszírozási műveletekről szóló döntés is decemberre várható.

A PEPP csökken, de a kivezetéséről nincs bővebb információ

"A Kormányzótanács legalább 2022 márciusának végéig folytatja a PEPP alatti nettó eszközvásárlást 1850 milliárd eurós teljes keretösszeg erejéig, de addig mindenképp, amíg úgy nem ítéli, hogy a koronavírus válságszakasza véget ért. A Kormányzótanács továbbra is úgy ítéli, hogy a kedvező finanszírozási feltételek úgy is fenntarthatók, ha a PEPP keretében végzett nettó eszközvásárlás üteme mérsékelten kisebb lesz, mint az idei év második és harmadik negyedévében."

Ebben az üzenetben nincs új, érdemi információ. A PEPP 1850 milliárdos keretösszege márciusig kimerülhet, és a forgatókönyvek egyike, hogy a jegybank a PEPP időtartamát, keretösszegét is meghosszabbítja. Alternatív forgatókönyv - amiről már ebben a cikkben is írtunk -, hogy az APP keretösszegét emeli meg a jegybank. Egyelőre egyik forgatókönyvről sincs bővebb információ, leghamarabb decemberben tudjuk meg, melyik megoldást választja a jegybank.

A közlemény további, pandémiás eszközvásárlásokra vonatkozó része tartalmilag megegyezik a PEPP-re vonatkozó korábbi iránymutatásokkal:

"A Kormányzótanács rugalmasan vásárol a piaci helyzetnek megfelelően azzal a szándékkal, hogy megakadályozza a finanszírozási feltételek olyan szigorodását, amely nem konzisztens a pandémia által a prognosztizált inflációs pályára gyakorolt lefelé irányuló hatás kivédésével. Az időben, eszközosztály tekintetében és a joghatóságok között folytatott vásárlások rugalmassága továbbra is támogatja a zökkenőmentes monetáris politikai transzmissziót. Ha sikerül fenntartani a kedvező finanszírozási feltételeket olyan eszközvásárlási tranzakciókkal, amelyek a PEPP nettó vásárlási időhorizontja alatt nem merítik ki a keretet, akkor nem kell a keretösszeget teljes mértékben felhasználni. Ugyanígy, a keretösszeg szükség esetén újrakalibrálható, hogy megmaradjanak a kedvező finanszírozási feltételek, amelyekkel könnyebben lehet a negatív pandémiás sokknak az inflációs pályát érő hatását ellensúlyozni.

A Kormányzótanács legalább 2023 végéig továbbra is újra befekteti a PEPP alapján vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket. A PEPP-portfólió jövőbeli kifutását mindenesetre úgy kezeljük, hogy elkerüljük a megfelelő monetáris politikai iránnyal való interferenciát."

Nem történik meg tehát egyik eszközosztály leépítése sem (például az elhanyagolható összegű vállalati értékpapír-vásárlásoké), amelyre elemzők egy része számított.

Nincs változás az APP-ben

"Az APP alapján végzett nettó vásárlások havi 20 milliárd eurós ütemben folytatódnak. A Kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy az APP alatti havi nettó eszközvásárlások addig lesznek folyamatban, amíg szükséges az irányadó kamatlábak alkalmazkodó hatásának a megerősítéséhez, és röviddel azelőtt fejeződnek be, hogy ismét elkezdi emelni az EKB irányadó kamatlábait.

A Kormányzótanácsnak emellett az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatlábainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika." - áll a közleményben.

A befektetők egy része arra számít, hogy az APP havi keretösszegét az EKB megemelheti, amikor a PEPP-et kivezetik márciusban, hogy ezzel biztosítsák az átmenetet a piacon. A várakozásoknak megfelelően erre vonatkozó utalás egyelőre nem volt a közleményben, alighanem decemberben kapunk további információkat.

Változatlan a kamat, de csökken az eszközvásárlás

„Változatlan marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00%-os kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak 0,25%-os, illetve -0,50%-os szintje” – áll az EKB közleményében.  

A jegybank viszont tovább csökkenti a PEPP keretében történő vásárlásokat.

"A Kormányzótanács továbbra is úgy ítéli, hogy a kedvező finanszírozási feltételek úgy is fenntarthatók, ha a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) keretében végzett nettó eszközvásárlás üteme mérsékelten kisebb lesz, mint az idei év második és harmadik negyedévében." - áll a közleményben.

Hamarosan jön az EKB kamatdöntése

A mai ülésen nem számíthatunk arra, hogy változik az irányadó kamat, mint ahogy a pandémiás eszközvásárlási programmal kapcsolatos bejelentés is alighanem decemberig várat magára. A háttérben viszont elindul az egyeztetés, és az energiaválságot, a 13 éves csúcsot látva az inflációban az EKB verbális iránymutatását éles szemmel követi a piac.

Összességében arra lehet számítani, hogy Christine Lagarde továbbra is nagyon laza hangnemben beszél majd, de már látszik, hogy a Kormányzótanácsban egyre erőteljesebbek a szigorításpárti hangok.

A mai ülés döntéseit közzétételkor azonnal ismertetjük, Christine Lagarde sajtótájékoztatóját élőben közvetítjük. Beharangozó írásunk ebben a cikkfolyamban megtalálható.

Címlapkép: Getty Images

Érik a fájdalmas meglepetés az eurózóna inflációjában

Elszállt a spanyol infláció októberben, a fogyasztói árindex 1%-ponttal haladta meg az elemzői várakozásokat. Az eurózóna negyedik legnagyobb gazdaságának inflációs folyamata kedvezőtlen képet fest az  eurózóna átlagos inflációs kilátásairól.

Tovább a cikkhez

A világ szeme Frankfurton: súlyos energiaválság, 13 éve nem látott árrobbanás közepette dönt ma az EKB

Ma tartja októberi kamatdöntő ülését az EKB. Az ülés után szinte biztosan nem hallunk nagy bejelentést, a jegybank ugyanis decemberre ígérte a fontos döntések meghozatalát, ennek ellenére a piac részéről nagy várakozás övezi a mai eseményt. A legutóbbi ülés óta az energiaárak elszálltak, az infláció 13 éves csúcsra ugrott, a gazdaság lassul, költekezéspárti kormány alakul Németországban, a járvánnyal kapcsolatos kockázatok nőnek. Egyszerre vannak jelen olyan tényezők, amelyek a korábbinál szigorúbb EKB-s előretekintő iránymutatást vetítenek előre, és olyanok, amelyek indokolttá teszik a laza hangnem fenntartását. A Kormányzótanácsban látszólag nőtt a megosztottság (egy tag le is mondott, a találgatások szerint épp különvéleménye miatt), így leginkább arra kell ma figyelni, hogy Lagarde üzenete során hogyan egyensúlyozik a héják és a galambok elvárása közt.

Tovább a cikkhez
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas
karacsonybutor

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Budapesti Metropolitan Egyetem