Paks II. godor helyszin
Gazdaság

Kiderült: elutasítja a magyar kormány a szerbek beszállását a Paks II.-be

Portfolio
Bár a szerb elnök októberben nyilvánosan is felvetette, hogy 0,5-1 milliárd euróval beszállnának Paks II. építésébe, hogy cserébe áramot kapjanak majd, a magyar projektért felelős tárca nélküli miniszter friss írásbeli válaszából kiderül: ez nem fog megtörténni, mert a magyar kormány továbbra is az eredeti elképzeléseknek és az oroszokkal kötött szerződésnek megfelelően tervezi végrehajtani a beruházást. Mindez megerősíti azt a minapi következtetésünket, hogy így a szerbek esetleges beszállása csak a meglévő Paks I.-be lenne lehetséges.

A szerb elnök október közepén nyilvánosan elmondta, hogy 0,5-1 milliárd euróval beszállnának Paks II. építési költségeibe, hogy a létrejövő kapacitás nyomán majd áramhoz jussanak, ugyanis nekik nincs pénzük saját atomerőművet építeni. Ezután tett fel írásbeli kérdést Süli Jánosnak, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszternek Széll Bernadett független országgyűlési képviselő, és erre a választ november 5-én, pénteken adta meg a tárca nélküli miniszter.

A parlament oldalára feltöltött írásbeli válasz lényege az első és utolsó mondatban van, mégpedig az, hogy „Magyarország a Pak II. projektet a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény előírásait maradéktalanul betartva, kétoldalú kormányközi megállapodás keretében valósítja meg”, illetve a válasz utolsó mondata ezzel fejeződik be:

ezért valósítjuk meg az eredeti terveknek megfelelően a Paks II. projektet is.

A tárca nélküli miniszteri válaszban fontos még és a szerbek beszállási tervének és közvetlen áramvásárlásának akadályát jelenti az is, hogy az Európai Bizottság csak úgy hagyta jóvá a Paks II. terveit, hogy az abban majdan megtermelt áramot a transzparens módon a piacon kell értékesíteni. Ezért írta a válaszában Süli János azt, hogy

Hazánk az új blokkok által termelt villamos energiát a magyar szervezett villamosenergia-piacon, és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által felügyelt transzparens aukciókon értékesíti majd.

Süli egyébként utal rá, hogy Magyarország a franciák vezetésével több más országgal azért lobbizik, hogy az Európai Bizottság megadja majd a nukleáris energia számára is a zöld címkét, azaz a fenntartható energiatermelési módok közé bevegye, mert így a finanszírozási csatornák is kitágulnak. Éppen a héten érkeztek olyan sajtóértesülések, hogy pont erre, a zöld címke megadására készül a Bizottság, igaz vele együtt a gázt (gázerőműveket) is bevennék a fenntartható energiatermelési módok közé átmenetileg, feltételekkel.

Arra, hogy komoly akadályok sora tornyosul a szerbek Paks II.-be való beszállása előtt, már mi is rámutattunk a fenti cikkben, illetve egy újabb minapi cikkben, ami már arra utalt, hogy a szerbek is átgondolták a dolgot és most már inkább a Paks I.-be való beszállási tervről beszélnek. Igaz amint megírtuk, ez előtt is lényeges akadály mutatkozik főként amiatt, hogy a magyar kormány nem akar foglalkozni a 2032-2037 között lejáró blokkok üzemidejének meghosszabbításával.

Ezzel együtt mégis elképzelhető, hogy mindössze 10-15 éves távra is beszállnának a szerbek Paks I.-be, mert éppen pénteken nyilatkozott úgy a szerb miniszterelnök-helyettes, Zorana Mihajlovic, a Reutersnek, hogy a következő 20 évben összesen legalább 17 milliárd eurót (!) költenének megújuló energiás kapacitások kiépítésére, víz-, nap- és szélerőművek kiépítésére, hogy a szén- és lignittüzelésű erőművi termelést teljesen kiszorítsák és 2040 körülre az áramtermelés legalább fele megújuló energiából jöjjön a gázos erőművek mellett. Így tehát ezeknek a szerb megújuló energiás kapacitásoknak a megépüléséig bizonyára jól jönne nekik a stabil áramtermelési forrás, a paksi áram egy része is.

Címlapkép forrása: Portfolio

elektromos autó töltő
aram_energia
who getty stock
astrazeneca-sarah-gilbert-vilagjarvany-halalosabb-covid-19-omikron-varians
bux
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Állítsd a valószínűségeket a saját oldaladra!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
gógyszer tabletta getty stock