Előfizetői tartalom

Ezt mindannyian megérezzük: durva áruhiány jön a műtrágya-piacon

Braunmüller Lajos
Komoly esély van rá, hogy az elkövetkező hónapokban világszerte hiány lép fel a műtrágya piacán, ahol már jelenleg is rekordmagas árak uralkodnak. Az ok elsősorban a legfontosabb alapanyag, a földgáz árának kiugró emelkedésében és az ennek nyomán érkező termeléscsökkentési döntésekben keresendő. Néhány hete még a régió legnagyobb gyáránál, a Nitrogénműveknél is fontolgatták a leállást, mára azonban úgy látják: olyan hiány és ezzel párhuzamosan olyan áremelkedés alakul ki a piacon, amikor nem szabad abbahagyni a termelést. Bige László a Portfolio-nak elmondta: decemberben egy napig a magyar vevőket szolgálják ki, de onnantól fogva májusig minden árut külföldre kötnek le.

Jelentős áruhiány alakul ki a műtrágya-piacon, szerte a világon elő fog állni az a helyzet, hogy nem lesz elegendő műtrágya – mondta el a Portfolio-nak Bige László a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa. A hazai műtrágyapiac legbefolyásosabb szereplőjének számító üzletember nemrégiben még úgy nyilatkozott lapunknak, hogy fontolgatja a termelés leállítását az elszálló földgázárak...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái