Előfizetői tartalom

Most lenne csak igazán érdekes, mi is áll a magyar-orosz gázszerződésben

Major András
A magas piaci földgázárak miatt különösen érdekes lenne tudni, hogy a szeptember végén aláírt, üzleti titok miatt nem nyilvános hosszú távú magyar-orosz gázszerződés milyen részleteket tartalmaz. Izgalmas kérdés például, hogy a szerződés mit jelent pontosan az MVM rögzített lakossági árai, illetve eredményessége és ennek esetleges költségvetési vonatkozásai szempontjából. A nagyrészt spekulatív okok miatt kialakult gázpiaci helyzet az egész európai, így a magyar gazdaságot és vállalatok jelentős részét is kedvezőtlenül érinti, de ellátásbiztonsági kérdés nincs - mondta lapunknak Bank Dénes, a GKI Innova ügyvezető igazgatója.

A gázárak elszállását ugyan egyértelműen strukturális okok tették lehetővé, de önmagukban nem indokolják az energiahordozó többszörösére drágulását – véli Bank Dénes. A korábbi éveknél alacsonyabb európai gáztárolói készletszintek, a kínálat (LNG is) csökkenése, a kereslet emelkedése, a karbonkvótaár növekedése, a szén visszaszorítása, a nukleáris energiát...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái