mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Gazdaság

Itt az MNB újabb kamatemelése!

Portfolio
2,9 százalékos kamat mellett hirdet meg egyhetes betéti tendert csütörtökön az MNB, ez újabb 40 bázispontos emelést jelent az irányadó kamatban a múlt heti 70 bázispontos szigorítás után – közölte a jegybank.

A mai lépéssel együtt másfél hét alatt összesen már 110 bázisponttal emelkedett az irányadó kamat Magyarországon. A jegybank a múlt kedden jelezte, hogy egyrészt 30 bázisponttal megemeli az alapkamatot, másrészt ismét elválasztja azt az egyhetes betéti rátától. Így az egyhetes kamat lett az irányadó, amit aztán múlt csütörtökön újabb 40 bázisponttal megemeltek. A mai tenderhirdetés további 40 bázispontos emelést tartalmaz, 2,9%-os kamat mellett fogad ma be betéteket a jegybank.

Eredetileg a szétválasztással az volt a cél, hogy a heti kamatdöntésekkel az MNB reagálni tudjon "az áru- és pénzpiaci feszültségekre. Ez elsőre nem igazán sikerült, hiszen a múlt heti kamatemelések után a forint a hét elején új történelmi mélypontra gyengült az euróval szemben, 370 felett is járt a jegyzés. A mostani lépésre egyelőre erősödéssel reagált a magyar deviza, meglátjuk, ez mennyire lesz tartós.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Persze a múlt hetihez hasonlóan az egyhetes betéti ráta csak akkor lesz irányadó, ha a jegybank minden ajánlatot elfogad a tenderen, de hatalmas meglepetés lenne, ha ez nem így történne. Délután háromkor teszi közzé az MNB a tender eredményét, a múlt héten 7703,6 milliárd forint volt a benyújtott ajánlat, amit teljes egészében elfogadtak.

Nem mellékes, hogy a mai döntéssel

a régióban a magyar lesz a legmagasabb irányadó kamat, jelenleg a cseh kamatszint 2,75%-on, a lengyel pedig 1,25%-on áll.

A jegybank most kicsit nehéz helyzetben van, ugyanis egy hajszálra került az irányadó kamat a kamatfolyosó 3,05%-os felső szélétől, ami fölé nem mehet. Vagyis ha minden így marad, akkor a jövő héten már legfeljebb 15 bázispontot emelhetnek tovább. Azonban kedden nem kamatdöntő ülést tart a Monetáris Tanács, így nem zárható ki, hogy azon

rendkívüli módon, mégis döntenek a kamatról és feljebb viszik a kamatfolyosót.

Előzetesen a szakértők 30 bázispontos kamatemelésre számítottak, illetve azt gondolják, hogy az év végén valamivel 3% felett lehet az irányadó ráta. Ha a jegybank ilyen tempóban folytatja a szigorítást, akkor ennél valószínűleg magasabban zárjuk majd a 2021-es évet. Azt egyelőre nehéz megmondani, hol lesz a kamatemelési ciklus vége, hiszen ez függ az inflációtól is, az előretekintő kamatárazások (FRA) már 5% feletti irányadó kamatot áraznak.

Az MNB fél éve szánta el magát a szigorítása, amikor felismerte, hogy az inflációs veszély jelentősen megnőtt a világban és a magyar gazdaságban. A nyár folyamán lassított a kamatemelési ütemen, de gyorsan világossá vált, hogy ez nem sikeres, hiszen az inflációs kép tovább romlott, a forint pedig sokat gyengült. A forint erősítésén keresztül a jegybank közeledni tudna az inflációs céljához, a mostani árfolyam biztosan nincs összhangban vele.

A forint már a döntés bejelentése előtt erősödni kezdett az euróval szemben, amikor kiszivárgott, hogy a szokásos 11:50 helyett korábban hirdeti meg tenderét az MNB. Onnan a kamatemelés után már nem igazán tudott érdemben tovább menni. Most 366,7 körül jár az euróval szemben, ami fél százalékkal alacsonyabb a szerda esti szintnél.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Shutterstock

építőanyag
Kanizsa Aréna
fejlesztési terület telek raktár
Olaf Scholz kancellár kinevezés
baromfi tyúk madárinfluenza
Tematikus PR cikk
Ingyenes online előadás
Gyakorlati példákon mutatjuk be, hogy mikor melyik adhat jobb esélyű jelzést.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
baromfi tyúk madárinfluenza