oltás vakcina fecskendő harmadik oltás koronavírus covid-19
Gazdaság

Megdöbbentő eredményre jutott egy kutatás: a magyar oltatlanok tizede támogatja a kötelező oltást

Portfolio
Napvilágot látott egy kutatás, mely azzal foglalkozik, a magyar társadalmat mennyire viselte meg anyagilag illetve mentálisan a koronavírus-világjárvány, hogyan gondolkozunk a járványról, oltásokról, és milyen gazdasági, lelki állapotban készülünk a jövőre. A szeptemberben készített felmérésből kiderül többek között, hogy a magyarok 17 százaléka szerint ültetnek be chipet az oltásokkal, és az is, hogy szeptemberben a kötelező oltást a beoltottak 51 százaléka elutasította, de az oltatlanok 11 százaléka nem.

A Policy Solutions szeptemberben elvégzett kutatásának eredményeit a 24.hu publikálta, a kutatás a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatásával készült. A kutatás fontosabb általános megállapításai:

 • Tíz magyarból hat ellenzi a koronavírus elleni kötelező védőoltás bevezetését, ebben politikai megosztottság sincs.
 • A kötelező oltást még azok sem támogatták, akik már be vannak oltva (náluk 51 százalékos elutasítottság), az oltatlanok körében pedig ez az arány 89 százalék. "Az oltatlanok körébenviszont masszív ellenállás fogadná az ilyen törekvéseket: 89% ellenzi az oltások kötelezővé tételét, és csak 11% támogatná" - írják a tanulmányban. Szerintük minimum érdekesen magas arány, hogy 11 százaléknyi oltatlan egyenesen támogatná a kötelező oltást, persze közöttük lehetnek, akik egészségügyi okokból, vagy például várandósság miatt nem vették (még) fel az oltást.
 • A beoltott válaszadóknak mindössze a 32 százaléka mondta azt szeptemberben, hogy fel akarja venni az emlékeztető harmadik oltást, 54 százalék nem tervezte ezt. Ugyanakkor a mostani oltási számokat látva kijelenthető, hogy már meghaladta a harmadik oltást felvevők aránya a beoltottak 32 százalékát, hioszen a mai friss adat szerint az arányuk éppen meghaladta a 37 százalékot.
 • Miközben a megkérdezettek 28 százaléka érzi úgy, segítségre lenne szüksége ahhoz, hogy fel tudja dolgozni a járvány alatt átélt időszak lelki nehézségeit, 29 százaléka pedig a hosszú elzártság után feszeng a nagyobb társaságban, a válaszadók 73 százaléka azt állította, hogy többé-kevésbé zökkenőmentesen tudott visszatérni a régi idők hétköznapjaiba.
 • Márciusban a megkérdezettek 39 százaléka mondta azt, hogy a gazdasági helyzetében visszaesést tapasztalt, szeptemberben 19 százalékponttal kevesebben. Ha az elmúlt fél évet nézzük, akkor 17 százalék számolt be romlásról, 79 százalék nem tapasztalt változást. Javulást csupán a válaszadók 4 százaléka észlelt a gazdasági helyzetében, pedig a viszonyítási alap a válság legsúlyosabb időszaka volt.
 • A budapestiek mellett a gyermeket nevelő családokat viselte meg a legjobban a válság: azok közül, akik egy háztartásban élnek a 18 év alatti gyerekükkel, 23 százalék mondta azt, hogy romlott az anyagi helyzete a világjárvány kitörése óta, míg a gyereket nem nevelők esetében 18 százalék.
 • Közel kétszer akkora arányban veszítették el az állásukat a gyereket nevelők (11 százalék), mint azok, akiknek nincs 18 év alatti gyereke (6 százalék).

Konteók

A felmérés kitért a koronavírus-konteókra is, a márciushoz képest minden, a Policy Solutions által vizsgált összeesküvés-elméletben többen hittek:

 • A legtöbben azt az állítást fogadják el, hogy „a koronavírust szándékosan szabadította Kína a világra, hogy átvegye a világ vezető hatalmának szerepét”. Az ezzel azonosulók aránya fél év alatt 3 százalékponttal, 37 százalékra nőtt, és 52 százalék nem ért egyet ezzel az állítással.
 • Arra a felvetésre, hogy „a gyógyszercégek fejlesztették ki és engedték szabadjára a koronavírust”, valamivel többen mondtak nemet – 57 százalék –, de a magyarok 33 százaléka elfogadja ezt az elméletet is, ők tavasz óta két százalékponttal többen lettek.
 • A harmadik legnépszerűbb konteóban – ami szerint „a koronavírus-vakcina meddőséget okozhat, az oltás titkolt célja a népességszabályozás” – ugyan a többség inkább vagy egyáltalán nem hisz, de a harmadik hullám óta 9 százalékponttal nőtt az ezt az elméletet osztók száma.
 • Bár a nagy többség (72 százalék) még mindig elutasítja ezt az elméletet, 21 százalék teljesen vagy valamennyire biztos benne. Márciusban mindössze 1 százalék volt határozott, és 11 százalék kevésbé határozott vírustagadó.
 • A legkevésbé elterjedt összeesküvés-elmélet továbbra is az, hogy a koronavírus elleni védőoltással mikrochipet ültetnek az emberek testébe, de még ennek a teljes vagy részleges támogatottsága is 4 százalékponttal nőtt az elmúlt fél évben. Meglepően magas arány így is, hogy a kutatás szerint a magyarok 15 százaléka ezzel inkább egyetért, 2 százaléka pedig teljes mértékben egyetért.

A címlapkép forrása: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Balázs Attila.

kreml oroszország moszkva
oltás vakcina koronavírus
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
varsó, csúcs, orbán, találkozó
putyin, biden, oroszország, usa
Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
jarvany technologia mobiltelefon