hotelkoronavírus
Gazdaság

Megint sok mindent elront a koronavírus? - A szállodák felkészültek, és "hadi kórházzá" alakultak

Nagy Károly
A járványügyi helyzet újra átrendezheti a szállodapiacot, amely épp kezdett magára találni az elmúlt másfél év Covid-sokkjából. A karácsony és szilveszteri időszakra még vannak foglalások, de az ünnepek utáni időszakra egy teljes megtorpanás érzékelhető, és a romló járványügyi adatok miatt megérkeztek a foglaláslemondások is a vidéki szállodáknál. Mivel Magyarország igencsak enyhe járványügyi szabályokat tart még fenn, jelenleg sok a külföldi turista, ami meglökte a budapesti szállodák forgalmát. Az osztrákok és a németek viszont tömeges lemondásba kezdtek az ottani szigor miatt.

„Bízunk abban, hogy nem lesz még egyszer teljes lezárás, erre többször is ígéretet tettek a kormányzati kommunikációban. Attól viszont nem tartunk, hogy jelentősen visszaesne a forgalmunk, ha újra visszahoznák a vendéglátásba a védettségi igazolványt” – mondta el megkeresésünkre Baldauf Csaba. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint az őszi-téli szezon egyébként is a tudatosabb utazók időszaka, aki pedig ilyenkor foglal szállást, az minden bizonnyal be van oltva koronavírus ellen. Kiemelte:

Az elmúlt időszakban szinte hadi kórházzá lettek kiképezve a szállodák.

A fertőtlenítések, a szobapihentetés, az étkezési idő elosztása a vendégek között mind-mind olyan természetessé vált a kollégáknak, hogy az erősebb hazai járványügyi szigor nem okozna gondot, hiszen ez minden szereplőnek a saját jól felfogott érdeke” – osztotta meg a Portfolio-val az év vége felé várható változásokról alkotott elképzeléseit a szállodai szövetség vezetője. 

Gál Judit, a Danubius Hotels kommunikációs és marketing igazgatója úgy nyilatkozott, hogy bár a foglaltság az elmúlt hónapokban szép ütemben növekedett, ez most megtorpanni látszik. „A karácsony-szilveszteri foglalások sajnos egyre bizonytalanabbak, ahogy romlik a járványhelyzet világszerte és Magyarországon is. Egyelőre elsősorban a rendezvények terén érezzük ennek hatását, az egyéni vendégek még kivárnak az év végi foglalásokkal kapcsolatban” – közölte a Danubius Hotels kommunikációs vezetője.

A budapesti Hotel Charles alapítótulajdonosa, Szombati Károly is megerősítette, hogy a szobafoglalások szempontjából a december eleje, közepe náluk is még képlékeny. „Jelenleg nagyjából 60 százalékos a töltöttségünk, beleértve a hosszútávon kiadott lakásokat is, de szinte az összes foglalás lemondható. December 27-től szinte teltházunk van. Egyébként a jelenlegi trend az, hogy mindenki kivár és az utolsó 7-14 napban foglal. Érezhető az érdeklődés. Reménykedünk” – foglalta össze a jelenlegi helyzetüket Szombati Károly.

A vidéki szállodákban érezhető a fokozódó járványhelyzet miatti első megtorpanás. A szeptember és az október még jó szobakihasználtságot hozott a wellness hoteleknél, novembertől azonban az újfoglalások mellett megérkeztek az első lemondások.

Általánosan elmondható, hogy a vidéki szállásadóknál most az előfoglaltság a 2019. évi szint alatt van. Nagyjából félházzal üzemelnek a vidéki szállodák, ami már egyértelműen a vírushelyzet fokozódásának a jele.

„Szinte mindegyik szállodában visszahozták a személyzet számára, már a kormányzati döntés előtt a kötelező maszkviseletet a zárt terekben. A dolgozók általános átoltottsága mindenhol 80 százalék felett van, tudomásom szerint azonban

egyetlen hotel vezetője nem döntött a kötelező koronavírus elleni oltás elrendeléséről. A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben, amikor amúgy is kevés a dolgozó, ezt nem tudják megtenni

– elemezte az általános állapotokat Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Szombati Károly, a Hotel Charles alapító-tulajdonosa a koronavírus elleni oltással kapcsolatban azt mondta, hogy az ő cégüknél az összes alkalmazottjuk megértette az oltás fontosságát és minden kolléga be van oltva. „Nem tudom, hogy mennyire keménykedtünk volna, ha nem ez a helyzet, de szerintem az oltás a vendéglátásban létkérdés. Oltatlan új kollégát biztosan nem vennénk fel” – összegezte a meglátásait Szombati Károly.

Gál Judit azt pontosan nem közölte, hogy dolgozóiknál elrendelték-e a kötelező oltást, válaszában azt írta, hogy a Danubius Hotels a mindenkor hatályos jogszabályokhoz alkalmazkodik. Viszont a járványhelyzet fokozódása ennél a hotelláncnál is érződik a higiéniai előírásokban. „Rendszeresen frissített Biztos Pihenés protokollunk garantálja, hogy szállodáinkban továbbra is megfelelő egészségügyi intézkedésekkel várjuk vendégeinket, hogy kellemesen tudjanak kikapcsolódni” – mondta el Gál Judit.

Egyértelműen erősebb a turisztikai ősz a fővárosban is: a szeptember és az október felfutó külföldi turistaszámot hozott a budapesti szállodák számára.

Van olyan fővárosi hotel, ahol 70 százalék feletti jelenleg a kihasználtság. Elindult a kilábalás. A nagy kérdés most az, hogy a koronavírus negyedik hulláma ezt mikor akasztja meg. Eddig ugyanis rengeteg volt az autós turista. Ausztriából, Németországból és a visegrádi országokból érkezett nagyon sok vendég.

Gál Judit megjegyezte, hogy az osztrákok részéről a zárlat miatt, más küldő országból pedig a fokozódó járványhelyzet miatt érződik a bizonytalanság. „Az utazók kivárnak az utolsó pillanatig, a járványhelyzetet és az aktuális szabályozást folyamatosan figyelve. Érzékelhetően több külföldi turista érkezett az elmúlt hetekben, nyár közepe óta erősödött a fellendülés, egyre javult a kereslet, felfelé futó ágban ér minket a 4. hullám.

A foglaltság is nőtt hétről hétre, javítva az eddigi foglaltsági előrejelzéseket. Ez a trend azonban most újra megfordulhat

– éreztette az ingadozó kereslet miatti piaci bizonytalanságot a Danubius Hotels kommunikációs és marketingvezetője.

A budapesti Hotel Charles vezetője is azt mondta, hogy abszolút érezhető a külföldi turisták jelenléte a fővárosban, ők a maguk részéről reménykednek benne, hogy ez így is marad. Szombati Károly szerint ez valószínűleg nem a forintgyengüléssel van összefüggésben, még akkor sem, ha ez a karácsonyi bevásárlásnál a külföldieknek nyilván jól jön. A valószínűbb az, hogy az emberek ki vannak éhezve az utazásra, és Magyarországon még nincsenek jelentős korlátozások, amelyek a szabadidő kötetlen eltöltésében megakadályoznák őket.

A Hotel Charles a hosszútávú, albérletszerű szobakiadási szerződéseit pont ezért maximum 2022. április 1-ig köti meg. Azután majd az élet megadja az irányt. Saját tapasztalata a hotel személyzetének, hogy a külföldi vendégek a magyarokkal szemben sokkal szabálykövetőbbek.

A külföldieket szinte sohasem kell figyelmeztetni a maszkviselésre. Sokan csodálkoztak azon is, hogy Magyarországon mennyivel lazábbak az előírások

– mesélte el a Portfolio-nak a közelmúlt élményeit Szombati Károly.

A hét elején bejelentett teljes osztrák zárlat miatt tömegével mondják vissza magyar foglalásaikat nemcsak az osztrák, hanem a német turisták is.

A német járványügy ugyanis vörös zónában tartja jelenleg Magyarországot, ami visszautazáskor számos kellemetlenséggel, jobbára hosszú karanténidőszakkal járhat, még a beoltott turistáknak is. Ezt sokan nem akarják felvállalni.

Az elmúlt időszakban nagyon sok olasz, spanyol, orosz és annál is több izraeli, egyéni utazó jelent meg a magyar fővárosban. Szakemberek szerint azért, mert Magyarországon még nincsenek szigorú járványügyi szabályok, így lazább a kikapcsolódás, másrészt Budapest 2019-ig, sőt, még 2020 elején is nagyon kedvelt volt a külföldi turisták körében. Ezt az utazók pedig nem felejtették el. Egy párnapos gasztroélményre, vagy városnézésre kiváló turisztikai célpont a magyar főváros. Ráadásul az ár-érték arány is kedvező a külföldi utazók szemszögéből. A rekordszintre gyengülő forinttal nincs, vagy csak nagyon enyhe összefüggésben van az egyre több külföldi turista megjelenése, nem ezért jönnek ide. A légi járatok gyakorisága miatt viszont még kedvező utazási célpont lehet Magyarország.

Azt valamennyi piaci szereplő, akit megkérdeztünk, megerősítette, hogy minden járványügyi korlátozó intézkedés értelemszerűen szűkítené a keresletet és jellemzően negatívan hatna a szállodák forgalmára. Mivel azonban Magyarországon nő a beoltottak száma, egyebek mellett a most zajló oltási akcióhét alatt is, ezért remélik, hogy a belföldi vendégek száma nem fog számottevően visszaesni akkor sem, ha esetleg újra kötelezővé teszik a védettségi igazolványt.

Címlapékép: Getty Images

omikron koronavírus tüskefehérje
kórház koronavírus covid-19
electric car
bear_1
richard-moore-mi6-kulfoldi-hirszerzes-kem-egyesult-kiralysag
vlagyimir-putyin-oroszorszag-joe-biden-amerikai-egyesult-allamok-elnok
mobiltelefon telefon
talib-harcos-afganisztan-kabul

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
omikron koronavírus tüskefehérje