Előfizetői tartalom

Kiderült: különleges megoldással enyhítené az EU a chiphiányt és Paks is kapott egy fontos jelzést

Portfolio
Ahhoz, hogy az Európai Unió gyorsan fel tudja futtatni a félvezető gyártást a saját területén, az állami támogatási szabályokat kell átírni és ehhez az uniós alapszerződés egyik ritkán használatos cikkéhez fognak nyúlni eszközként – jelezte az EU-Monitornak és több más uniós lapnak adott nyilatkozatában Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa (címlapképünkön). A francia származású biztos azt sem rejtette véka alá, hogy a 2030-as klímacél elérése érdekében mindenképpen támogatja azt, hogy a nukleáris energia is megkapja a zöld címkét az EU-ban, azaz fenntartható energiatermelési megoldásnak minősüljön abban a taxonómia-rendeletben, amely a napokban kerül véglegesítésre az Európai Bizottság asztalára. A paksi bővítés szempontjából is fontos brüsszeli jelzésnek voltak már előjelei az elmúlt hetekben.

Breton annak kapcsán adott interjút, hogy pénteken a tagállamokat tömörítő Tanácsban megszületett az alku a digitális szolgáltatási (DSA) és a digitális piaci „törvényről” (DMA). Erről bővebben a Tanács pénteki közleményei szólnak itt és itt. Ezek kapcsán az uniós biztos leszögezte: a Facebooknak, a Google-nak és más nagy tech cégeknek jó okuk van a Tanács által...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés