pfizer vakcina
Gazdaság

Pfizer: szükség lehet egy harmadik oltásra az omikron ellen

Portfolio
A Pfizer és a BioNTech szerint a kezdeti laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a koronavírus vakcina harmadik dózisára lehet szükség az omikron változat semlegesítéséhez, ami felgyorsítja a világszerte történő emlékeztető oltások beadását.

A vállalat kutatói a vírus eredeti törzséhez képest 25-szörös csökkenést figyeltek meg a semlegesítő antitestek szintjében a variánssal szemben azoknál az embereknél, akik csak két oltást kaptak.

A harmadik oltás azonban 25-szörösére emelte az omikron elleni antitestek szintjét, így a védőfehérjék hasonló szintjét adták, mint amit a korábbi változatokkal szemben a szokásos két adag után megfigyeltek

- áll a vakcinapartnerek közleményében.

A laboratóriumi eredmények azt jelzik, hogy a vakcina két adagja "nem biztos, hogy elegendő" az omikron törzs fertőzése elleni védelemhez, áll a közleményben. Az emlékeztető oltás serkentésével együtt ez növelheti annak valószínűségét, hogy

végül szükség lehet egy omikron-célú oltásra. A Pfizer szerint ez márciusra készül el.

A Pfizer-BioNTech eredményei kiegészítik a világ minden tájáról származó adatokat, amelyek megpróbálják felmérni az omikron hatását a vakcinavédelemre.

Dél-afrikai kutatók 41-szeres csökkenést találtak az omikron elleni vírusblokkoló antitestek szintjében a világjárvány kezdetén keringő törzshez képest. Egy német kutatócsoport 37-szeres csökkenést talált az omicron elleni antitestekben a nagymértékben fertőző delta-változathoz képest. A stockholmi Karolinska Intézet tanulmányának megállapítása viszont az volt, hogy az omikron elleni antitestek csökkenése csak kissé rosszabb, mint a delta-változaté.

A vállalatok elmondták, hogy szorosan figyelni fogják, milyen gyorsan csökken az omikron elleni immunitás az idő múlásával, még a harmadik adag után is.

Ezekből az előzetes adatokból világosan látszik, hogy a harmadik dózissal javul a védelem

- mondta Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a közleményben.

Az emlékeztető oltások mindenütt segíthetnek az embereknek "átvészelni a téli szezont", miközben a vállalatok a vakcina adaptálásán dolgoznak, mondta Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója. Az adaptált vakcinának "a jelenlegi vakcinához képest hosszabb védelmet kell nyújtania" - mondta.

(Bloomberg)

Címlapkép: Md Rafayat Haque Khan / Eyepix Group/ Future Publishing

rakéta háború orosz amerika
volkswagen kína
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
Trump beszólt, idén is elkerülheti az államcsődöt Amerika
német berlin
vakcina oltás koroavírus

Kiszámoló Ez történt a héten

Az amerikai külkereskedelmi egyenleg újra tovább romlott novemberben. A havi 99 milliárd dolláros áruhiányt csak némileg...

Holdblog Értéktelenedő pénz

A pandémia évei a pénz nyomtatásának (elértéktelenedésnek) évei voltak, ez vélhetően nem újdonság, hiszen...

Holdblog Álomgyilkosok

Úgy tűnik a tőzsdei álmodozás korának egyelőre vége. 2020 tavaszától hatalmas mennyiségű frissen teremtett jegybankpénz/költségvetési...

2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó

Elemző munkatárs

Elemző munkatárs
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Online előadás
Milyen részvényeket érdemes most venni?
volkswagen kína