Előfizetői tartalom

Meghozta döntését az Alkotmánybíróság, amiről Orbán Viktor reggel beszélt

Portfolio
Kihirdette pénteken az ítéletét az Alkotmánybíróság arról az indítványról, amelyet a magyar igazságügyi miniszter kezdeményezett, hogy értelmezést kérjen az Európai Bíróság korábbi elmarasztaló ítéletéről, amelyet a magyar állam területén jogellenesen tartózkodó külföldi állampolgárok jogállása kapcsán hozott. Az Alkotmánybíróság az Európai Bíróság által hozott ítéletet nem bírálta felül, nem is vállalkozott annak ilyen irányú értelmezésére, inkább a magyar alkotmányban rögzített jogi keretek mentén általánosan foglalta össze három főbb pontban, hogy mely területeken lehet a magyar kormánynak mozgástere az uniós bevándorlási-menekültügyi szabályok terén. Az Alkotmánybíróság ítéletére Facebook-videóban reagált Varga Judit igazságügyi miniszter, amelyet a cikk végén az elhangzottakkal együtt ismertetünk.

A lényeg Az Alkotmánybíróság az Európai Unió Bíróságának a magyar állam területén jogellenesen tartózkodó külföldi állampolgárok jogállására vonatkozó ítéletével kapcsolatosan, az Alaptörvény értelmezése alapján megállapította, hogy "amennyiben az Európai Unióval közös hatáskörgyakorlás érvényesülése hiányos, Magyarország a fenntartott szuverenitás vélelmének...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés