Előfizetői tartalom

Minimális gázt küldenek Európába az oroszok az egyik fő vezetéken, egekbe ugrott hétfőn a gázár

Portfolio
Már pénteken is hatalmasat ugrottak a gázárak az európai tőzsdéken, de ez hétfőn folytatódott három főbb fundamentális hír hatására. Egyrészt minimálisra esett az egyik legfőbb európai gázszállítási útvonalon, a Jamál Európán, az orosz gázszállítás a németek felé, másrészt egy hétvégi amerikai szenátusi alku nyomán januárban szavazhat az amerikai felsőház az Északi Áramlat 2 vezetékre kirótt szankcióról, ami közép távon is újabb árnyékot vet arra, hogy az új vezetékpáron majd mennyi gáz jöhet Európába. Harmadrészt a friss időjárási előrejelzések szerint komolyabb lehűlés jöhet Európa és Oroszország jelentős részén a napokban, ami így kérdésessé teszi, hogy mennyi gázt tudnak küldeni rövid távon az oroszok.

Az orosz gáz három fő európai szállítási útvonala közül az első az Északi Áramlat (évi 55 milliárd köbméteres kapacitás, ezt duplázná meg az Északi Áramlat 2, ha egyszer majd működésbe áll), a második pedig a fehéroroszokon és lengyeleken át a németekhez vezető Jamál Európa. Ennek a lengyel-német határon lévő mallnowi mérési pontján hétfőre minimálisra esett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés