Előfizetői tartalom

Évek óta nem látott rém köszöntött rá a világra – Velünk marad 2022-ben is? (TOP10 sztori - 1.)

Magyarországon novemberben tizennégy éves csúcsra emelkedett az infláció, de még ezzel is viszonylag „olcsón” megúsztuk, legalábbis ha a történelmi rekordokat nézzük. Amerikában ugyanis majdnem negyven éve nem látott áremelkedést mértek, de Németországban is több évtizedes csúcson van az infláció. A fő kérdés most az, hogy 2022-ben is velünk marad-e a kiugró áremelkedés, mára szinte senki nem gondolja azt, hogy átmeneti megugrással megússzuk.

Sorra dőlnek az évtizedes csúcsok

Novemberben az Egyesült Államokban már 6,8% volt az infláció, ami majdnem negyven éves csúcsot jelentett. A Fed által sokkal inkább figyelt PCE maginfláció (a személyes fogyasztások magárindexe) közben 4,7% volt, ami szintén jelentősen meghaladja a jegybank 2 százalékos célját, még úgy is, hogy 2020-ban már rugalmasabb hozzáállásra váltottak.

Hasonló a helyzet Európában is, az eurózóna inflációs rátája 4,9% volt novemberben, ami a közös deviza megalkotása óta a legmagasabb szint. Az Európai Központi Bank (EKB) tehát látszólag könnyebb helyzetben van kicsit, viszont ez a szituáció nehezebb is, hiszen a kontinensen sokkal heterogénebb az infláció. A máltai 2,4%-os és a litván 9,3%-os áremelkedési ütem között jelentős a különbség, ezt kellene valahogy kezelnie az európai jegybanknak.

Persze az USA 52 tagállamában sem egységesen emelkednek az árak, vagyis a regionális jegybankok képviselőiből összeálló Fednek is meg kell küzdenie ugyanezzel a problémával, ugyanakkor szövetségi államként sokkal erősebbek a gazdasági kapcsolatok és a konvergencia, ami az árakban is megmutatkozik.

Visszatért egy komoly fenyegetés

  • Évtizedek óta nem látott áremelkedés
  • A jegybankok számításait is keresztülhúzta
  • 2022 sem lesz sokkal könnyebb

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés