Előfizetői tartalom

Sorozatban emeli a kamatot az MNB – Hol lesz ennek a vége?

Ősszel sorozatosan emelte a kamatot az MNB, ennek ellenére az év végén is 370 körül járt a forint az euróval szemben. A jegybank már beígérte, hogy 2022-ben is folytatja a szigorítást, a várakozások szerint akár 5 százalék feletti irányadó kamat is jöhet az új évben.

Nem tud leállni a kamatemeléssel az MNB

2021 egyértelműen a kamatemelések éve volt, hiszen az év elején még 0,6% volt az alapkamat és 0,75% az egyhetes betét kamata, ami irányadónak számított. Ezen egészen júniusig nem volt változás, akkor az alapkamatot kezdte emelni a Monetáris Tanács először havi 30 bázispontos tempóban, majd szeptembertől 15 bázispontra lassítva.

Így jutottunk el novemberhez, amikor újabb csavar jött a monetáris politikában, 2,1 százalékos alapkamat mellett bejelentette a jegybank, hogy ismét elválasztja egymástól az alapkamatot és az egyhetes betéti rátát. Azóta pedig az alapkamatot 2,4%-ra, az egyhetes irányadó kamatot pedig 3,8%-ra emelte a jegybank.

Ebben a rendszerben egészen addig az egyhetes betét lesz az irányadó, amíg az magasabb az alapkamatnál és a jegybank minden ajánlatot elfogad a csütörtöki tendereken.

Egy ideig még maradhat a szigorítás

  • Felemás volt 2021 a monetáris politikában
  • Egyelőre nem állhat le a jegybank
  • Akár 5% is lehet a kamat

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés