közműóra rezsi gáz villany számla sárga csekk
Gazdaság

Márki-Zay Péter: marad a rezsicsökkentés, de valódivá kell tenni

Portfolio
„A rezsicsökkentés marad”, de egyúttal valódi rezsicsökkentésre, hatékonyabb energiafelhasználásra van szükség, továbbá szociális elemeket lenne célszerű belevinni a lakossági energiaellátásba – többek között ezeket mondta a Népszavának adott interjúban az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter hangsúlyozta, hogy több százezer lakás korszerűsítését szeretnék támogatni és erre az Európai Unió is adna jelentős összeget a helyreállítási programból. A Paksi Atomerőműnél megvizsgálná az üzemidő-hosszabbítás kérdését, a Paks II. szerződést pedig felülvizsgálná, de szükségét látja a megépítésének.

Az interjúban elhangzott energetikai tárgyú kijelentések lényege:

  • Rezsicsökkentés. „Valódi rezsicsökkentés kell.” „Szó sincs arról, hogy a rezsicsökkentést, ezt a roppant népszerű politikai terméket bárki meg akarná változtatni. Csak szerintünk lehet jobban is csinálni.” „A valódi rezsicsökkentés az épületkorszerűsítésről is szól, amivel csökkenthető a pazarlás, de belefér a saját áramtermelés is.” Az EU sok pénzt adna rá, ha nem azt látná, hogy ezt itthon ellopják, ezért csatlakozni akarnak az Európai Ügyészséghez, így a pénzeket rögtön megkapná az új kormány. „Ebből litván mintára mi is lakások százezreit korszerűsíthetjük”.
  • A 2014-ben beállított tarifák jövője. Nem akarja feloldani a 2014-ben befagyasztott lakossági energiadíjakat, mert úgy fogalmazott: „A Fidesz által bevezetett rezsicsökkentésből, vagyis az összes háztartásra szabott szociális tarifából nehéz lenne kimászni.” A rezsicsökkentés jövője kapcsán kijelentette: „politikai öngyilkossággal érne fel, ha bárki azzal kampányolna, hogy megszüntetne egy jó dolgot”, de mégis felmerül, hogy hogy hogyan lehet hosszabb távon fenntartani azt a rendszert, amiben a piaci árak jóval magasabbak a rögzített lakossági áraknál. Szerinte most „szó sincs valódi rezsicsökkentésről: az adón keresztül a magyar emberekkel térítteti meg az oroszoknak euróban kifizetett világpiaci árat.” Szerinte az egyik megoldás az euró bevezetése lenne, illetve leszögezte: „Mi azt vállaljuk, hogy ha a világpiaci ár megengedi, akár csökkentjük is az energiaárakat. Emellett négy év alatt több százezer lakás korszerűsítését is támogatjuk.”
  • A fogyasztásarányos közműtarifa-ígéret. Rákérdeztek, hogy mi a véleménye a "közös alap" nevű összellenzéki - bár a Mindenki Magyarországa Mozgalma által alá nem írt - program fogyasztásarányos közműtarifa-ígéretéről? Úgy reagált: „A "közös alap" jó részével egyet értek, ami mentén most mindannyian választási programot írunk. A kitétel az általam támogatott szociális tarifára utalhat.” Később az interjúban kijelentette: „Komoly gond, hogy a fideszes rezsicsökkentésben nincs szociális elem.”
  • A legszegényebbekre szabott, minimális fogyasztásig terjedő, ingyenes vagy jelképes árú közműjavaslat. Erre is rákérdeztek és leszögezte: „A szociális rezsi mellett teljes mellszélességgel kiállok, az ingyenenergia-ötletet nem pártolom, mert szerintem pazarlásra ösztönöz és a környezet elleni bűncselekmény. A legszegényebbeknek is az hozhat érdemi megtakarítást, ha uniós forrásokból jó minőségű, szigetelt, mondjuk bérlakásban lakhatnak. Ez a szegregátumok cigányságának is kiutat jelenthet. Egy másik, szintén észszerű megoldás a kéttarifás mérő, amely éjjel folyamatos, alacsonyabb díjat biztosítva kisimítja, olcsóbbá teszi és zöldíti a villamosenergia-termelést.”
  • A nukleáris energia és a paksi kapacitások. Ebben a témában azt mondta: „Paks 1-et természetesen nem állítjuk le. Sőt, ha az biztonságos, támogatom a mindennél olcsóbb áramot adó régi blokkok további élettartamhosszabbítását. Paks 2 szerződését pedig felülvizsgáljuk. A zöldpártok követelésétől eltérően azonnali felmondást nem ígérünk, hisz azt sem tudjuk, mi áll benne. Akárcsak a Budapest-Belgrád vasútvonalnál.” Leszögezte: „meggyőződésem, hogy az atomenergia tiszta, klímasemleges, zöld, biztonságos és hatékony. Nagy ostobaság lenne lemondanunk róla.” A nemzeti érdekek mentén való paksi szerződés újratárgyalása kapcsán rámutatott: „Paks 2-vel nem számoló, részletes, működő áramellátási tervet nem ismerek.”
  • A Mátrai Erőmű kapcsán jelezte: „A jelenlegi lignitblokkokat kiváltó földgázerőmű tervét támogatom.”

Címlapkép forrása: Getty Images

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

Tematikus PR cikk
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
wall-street-new-york-amerikai-egyesult-allamok