pork meat sertéshús
Gazdaság

Árstop: az élelmiszerárak decemberi elszállása már mutatja, miért léphetett a kormány

Portfolio
A várakozásokkal ellentétben nem csökkent az infláció decemberben Magyarországon, ráadásul ezért elsősorban az élelmiszerek 8 százalékos drágulása volt felelős. Ez pedig már rávilágíthat annak okára, miért jelentett be a héten hét termék esetében is árstopot a kormány.

Decemberben 7,4%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon az előző év hasonló időszakához képest, ez megegyezett a novemberi drágulási ütemmel. A meglepetés leginkább az volt, hogy nem csökkent az infláció üteme, hanem stagnált, miközben minden elemző novemberi tetőzésre számított.

A kellemetlen fejlemény részben annak köszönhető, hogy az élelmiszerárak decemberben 8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbi szinthez képest, miközben novemberben még csak 6 százalékos volt a drágulás ebben a termékkörben. Egy hónap alatt 1,4%-kal lettek magasabbak az élelmiszerárak a KSH kimutatása szerint.

Ez pedig rávilágít arra, miért döntött a héten a kormány néhány alapvető élelmiszer árának korlátozása mellett.

Ha megnézzük azokat a termékeket, melyek árát befagyasztják februártól, akkor a referenciaként kitűzött októberi szinthez képest a liszt például már közel tíz százalékkal drágult, de a tej esetében is 12 százalékos volt az áremelkedés, illetve a cukor is több mint 6%-kal drágult két hónap alatt a statisztikai hivatal kimutatása szerint. A hetedik termék a csirke farhát, melyre azonban a KSH-nak nincs referenciaadata.

Elképzelhető, hogy bizonyos mutatókból, kereskedők és termelők beszámolóiból a kormány már látja, hogy januárban folytatódhatott az áremelkedés, akár még erősödhetett is a nyomás, ezért döntöttek az árstop mellett februártól. Ez viszont azt is jelenti, hogy

januárban lehet még egy jelentősebb emelkedés az árakban mielőtt az árak befagyasztása effektívvé válik februártól.

A ma megismert látványos áremelkedés fényében az is érthetőbbé vált, hogy miért vár a kormány 0,5-1 százalékpontos mérséklődést az inflációban az árstop hatására. A novemberi áradatok alapján még úgy tűnt, hogy ennél jóval visszafogottabb lesz az árhatás, a teljes inflációra 0,1százalékpontos fékező hatás adódott. A decemberi számok alapján jól látható azonban, hogy az élelmiszerek inflációs pályája minden korábbi várakozás felett várakozás felett húzódik, és nem sok lehet illúziónk a januári további drágulással kapcsolatban sem. Ennek fényében - bizonyos továbbgyűrűző hatásokkal is számolva - már hihetőnek látszik, hogy az inflációra érdemi hatással lesz az árstop. Mindez azonban sovány vigasz, hiszen a mérséklődés a korábban vártnál magasabb inflációról történik, így viszont meglehet, hogy a decemberi inflációs pályához képest még így is emelkedést látunk majd az elemzői előrejelzésekben 2022-re. Annál is inkább, mivel a három hónapos árstop után az árakra újra rászabadul a piaci valóság.

Címlapkép: Getty Images

elemző
francia ország koronavírus járvány hullám omikron
kariko katalin
who getty stock
feher haz
auchan
antony blinken
horvátország zászló

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
auchan