Előfizetői tartalom

Jön az omikron második hulláma, mondja a dél-afrikai tudós

Portfolio
Az omikron koronavírus-változat új, BA.2 néven ismert alváltozata gyorsan terjed Dél-Afrikában, és újra növekvő pályára állíthatja a járványt - mondta az ország egyik vezető tudósa. A Bloomberg beszámolója szerint a tudós véleménye egybeesik korábbi megállapításokkal a tekintetben, hogy a BA.2 erősebben fertőz, mint az eredeti omikron törzs, amelynek felfedezését Dél-Afrika és Botswana novemberben jelentette be, és a mostani járványhullámot okozza a világon. Ugyanakkor az új változatnak is a jellemzője lehet, hogy a korábbi mutánsoknál enyhébb tüneteket okoz.

A kutatások azt is kimutatják, hogy a két törzs valamelyikével való enyhe fertőzés nem biztos, hogy elég erős immunválaszt okoz ahhoz, hogy megvédjen egy másik omikron fertőzéstől. Ugyanakkor nincs arra utaló jel, hogy az alvariáns súlyosabb járványt okozna a Dániában és az Egyesült Királyságban tapasztaltnál. Tulio de Oliveira bioinformatikus professzor az omikron járványt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés