Előfizetői tartalom

Keményen visszaszólt a Tesco elnöke a brit jegybankelnöknek, aki szerint vissza kéne fogni a dolgozói bérelvárásokat

Portfolio
Miután a brit jegybank elnöke azt hangoztatta, hogy vissza kellene fognia magát a dolgozóknak a mostani bértárgyalásokon, mert különben elszáll az infláció az országban, keményen visszaszólt a legnagyobb brit kiskereskedelmi lánc, a Tesco elnöke egy vasárnapi tv-műsorban. John Allan szerint nem az a jó irány, amit a jegybank elnöke, Andrew Bailey, szorgalmaz, mert a Tesco dolgozói igenis megérdemlik, hogy az infláció ellen védve legyenek és ehhez igazodnia kell a bérezésüknek. A vita lényegében arra utal, hogy az energiaárak miatt elszálló inflációra mutogatva követelnek magasabb béremelést a dolgozók, ami az infláció további fűtéséhez járul hozzá, ami később szintén fokozott bérelvárásokat táplál majd és így egy ár-bér spirál alakulhat ki az országban.

Miután csütörtökön a második egymást követő hónapban is 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre a Bank of England az inflációs veszélyek miatt és további lépéseket vázoltak a következő hónapokra, pénteken azt mondta Andrew Bailey a BBC rádiónak: Azt gondolom, hogy önmérsékletet kellene tanúsítani a bértárgyalásokon, mert különben kikerül a kontroll alól (az...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés