Előfizetői tartalom

Úgy néz ki, hogy a Fidesz EP-frakciója megszavazta Paks 2 leállítását

Portfolio
Az Ukrajna elleni agresszióról szóló Európai Parlamenti állásfoglalás módosító indítványairól és részleteiről szavaztak az elmúlt percekben az EP-képviselők, amely során magyar szempontból is rendkívül fontos tételek szerepeltek - írja Facebook-oldalán Ujhelyi István, ellenzéki EP-képviselő, aki azt állítja, hogy a Fidesz képviselői támogatták a magyar szempontból is igen kényes javaslatokat, köztük azt, amelyikből a Paks 2 atomerőmű-projekt törlése (de legalább tartós elhalasztása) következhet. Frissítés 1! Időközben lezajlott a teljes állásfoglalás végső szövegéről is a szavazás és azt is támogatta a Fidesz EP-frakciója, az EP közleménye itt érhető el. Frisítés 2! Deutsch Tamás fideszes EP-képiselő erre reagálva a Facebook-posztjában azt állítja, hogy a magyar kormánypárti frakció nem szavazta meg Paks 2 leállítását (közvetlenül nem is erről, hanem a Roszatommal együttműködésről szavaztak, ami közvetetten Paks 2-re is kihat). Kközben a Népszava cikke azt rögzíti a szavazási eredmények alapján, hogy valójában megszavazták, mert a fideszesek szavazata is ott van a végső állásfoglalás támogatói között. Az alább részletezett szöveg 637 igen és 13 ellenszavazatot kapott, és csak 26-an tartózkodtak.

Az Európai Parlament állásfoglalása az Ukrajna elleni orosz agresszióról 46 pontban fogalmazza meg a tennivalókat. Ezek közül a számunkra talán legfontosabb a 19. pont, aminek a lényege, hogy felhívja a tagállamokat, hogy szüntessenek be az Oroszországgal a nukleáris területen folytatott minden együttműködést, különösen a Roszatommal és leányvállalataival való együttműködést...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés