Előfizetői tartalom

Nagyon nehéz helyzetben az MNB: nem elég a kamatot emelni, meg kellene becsülni a megbecsülhetetlent

Kamatdöntő ülést tart kedden az MNB Monetáris Tanácsa, mely nagyon nehéz helyzetben van, hiszen a megfelelő monetáris kondíciók mellett friss GDP- és inflációs prognózist is közzé kell tennie. Ebbe pedig már bele kell kalkulálnia az orosz-ukrán háború hatásait is, melyeket egyelőre az elemzők is csak nagyon óvatosan mernek megbecsülni. A Portfolio által megkérdezett szakértők szerint az alapkamatban akár 100 bázispontos emelés is jöhet, ha valóban tartja magát ahhoz a jegybank, hogy belátható időn belül össze akarja azt olvasztani az irányadó egyhetes betéti rátával.

Rég nem látott nagy kamatemelés jöhet Februárban még az orosz-ukrán háború kitörése előtt néhány nappal az MNB 50 bázisponttal 3,4%-ra emelte az alapkamatot illetve kitartott amellett, hogy hamarosan összeolvaszthatja azt az egyhetes betét irányadó kamatával. Azóta viszont kitört a háború a szomszédban, így sokkal nehezebbé vált a jegybank dolga. Többek között azért...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés