Előfizetői tartalom

Már Romániában is többet keresnek a tanárok, mint Magyarországon - Oda járnak át dolgozni a határ mentén

Folytatódik a pedagógusok tiltakozása, miután a kormány részéről az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelezte, hogy csak a választások után tárgyalnának a béremelésről és a munkakörülmények javításáról. A tanárok egyszeri, 45 százalékos alapbéremelést szeretnének, és további bérfelzárkóztatást követelnek. Elégtelennek tartják a korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által belengetett 30 százalékos emelést, ami jövő évtől, fokozatosan indulna el. A kancelláriaminiszter javaslatáról nem kapott egyik pedagógusszakszervezet sem írásos ajánlatot. Bár 2014-ben nagy reményekkel indult el a tanárok bérfelzárkóztatása, ma már Romániában is nettó 150 euróval többet keresnek ezen a pályán, kevesebb munkával.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Portfolio megkeresésére azt mondta, hogy már 2020. februárjában sztrájkszervezet alakult a részükről, mert már akkor nagy problémák voltak a bérekkel és a munkaerővel. Két évig, a koronavírus-járvány több hulláma alatt azonban nem indítottak sztrájkot, most azonban eljutottak odáig, hogy nem várhattak tovább, mert...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés