Előfizetői tartalom

Kiderült: az orosz olajembargó is bekerülhet az uniós szankciók újabb körébe

Portfolio
Bekerülhet a soron következő uniós szankciós csomagba az orosz olaj elleni embargó is – jelezte három tagállam külügyminisztere a mai luxemburgi külügyminiszteri tanácskozásra érkezve, ami azért is kiemelt jelentőségű magyar szemmel, mert a kormány múlt héten is jelezte, hogy ez vörös vonal, nem támogatja Magyarország, részben azért, mert a százhalombattai finomító csak döntően orosz kőolajjal tud egyelőre üzemelni. Közben az eddig ellenálló németek álláspontja puhulóban van, hiszen a kancellár a hétvégén azt jelezte, hogy már idén meg tudják oldani az orosz olajról leválást. Az is lényeges, hogy az EU vezetői már nem is szankciós csomagokról, hanem gördülő szankciós logikáról kezdenek beszélni.

Az EU-tagállamok múlt pénteken fogadták el az ötödik szankciós csomagot, benne az orosz kőszén embargóját, ami a gyakorlatban azt nejlenti, hogy mostantól új beszerzési szerződést nem lehet kötni és a meglévő szerződések keretében augusztus második hetétől leáll az orosz kőszénimport. Az ötödik csomag bejelentésekor már Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés