Előfizetői tartalom

Véget ért a páratlan kínai sikersztori, de a bukás előtt még rúgnak egy nagyot a világba

Két év után Kínát is utolérte a koronavírus-járvány, a csírájában elfojtás stratégiája ezúttal csődöt mondott: a napi esetszámok átlépték a 25 ezret. A kínai vezetés első látásra úgy kezeli a helyzetet, mint az elmúlt két évben mindig, szigorú lezárásokkal. Csakhogy ezúttal nem párezres lakónegyedeket és egy-egy gyárat kellett lezárni, hanem 20 milliós városokat, és a világ legforgalmasabb kikötőit. A kínai lezárásokról az orosz-ukrán háború eltereli a közvélemény figyelmét, de az ázsiai fejleményeket aggódva figyelik a nyugati közgazdászok és döntéshozók, teljes joggal. Kína szerepe a globális külkereskedelemben és a nyugati ellátási láncokban ugyanis megkerülhetetlen, az ottani leállások valamilyen mértékben biztosan begyűrűznek a kereskedelmi partnerekhez is. A rendelkezésre álló adatokban eddig nincs nagy dráma, de a külkereskedelem igazi lassulása csak most jöhet, jelek tömkelege árulkodik arról, hogy valójában elég nagy a baj. Európának és az USA-nak emellett nemcsak a kínai export lassulása, de az import bezuhanása is fájna, és ez már a márciusi adatokban is látszik. A kínai lezárások Európában további inflációt és lassulást hozhatnak, de az igazi probléma a kínai gazdasággal lehet. Nem lenne meglepő, ha a kínai vezetés a jelenlegi járványhullám fényében szép csendben elengedné a zéró Covid politikát.

Vissza a valóságba – avagy végül Kína sem úszta meg Két év roppant sikeres védekezés után Kínába is visszatért a koronavírus-járvány, az elmúlt napokban több tízezer embert fertőzött meg az omikron-variáns. Április közepén 25 ezer környékén jártak a napi esetszámok Kínában, ami messze új rekordnak számít. 2020 tavasza óta újra volt halálos áldozata a járványnak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés